In mijn vorige stukje haalde ik al aan dat ik regelmatig van herintreders hoor dat de duivensport erg veranderd is, waarmee dan vooral bedoeld wordt dat het een stuk moeilijker is geworden om op een mooie plaats van de uitslag te komen, dan pakweg 15 jaar of langer geleden. Eén van die herstarters die dit bij me aankaartte is John van de Wildenberg uit Oss. John is 48 jaar. In 1973 is hij als jongentje van een jaar of negen begonnen met duiven bij zijn vader.  De vader van John had een café in Oss. Daar werden de duiven ingekorfd van één van de vele duivensportverenigingen die Oss in die tijd rijk was, de Julianapost. In 1983 is John zelfstandig met de duiven gaan vliegen, wat hij tot 1994 heeft volgehouden. Toen moest hij helaas stoppen vanwege zijn toenmalige werkzaamheden als  internationaal chauffeur.  Gedurende die periode heeft John verschillende mooie resultaten behaald zoals het winnen van de beker van de gemeente Oss op Orleans jonge duiven in 1991. Daarnaast werden veel kopprijzen gewonnen op zowel de vitesse, midfond, eendaagse fond als ook op de overnacht.

Zo had John in 1992 drie duiven mee op Dax. Alle drie klasseerden ze zich bij de eerste 10 in de Kring Oss en bij de eerste 300 nationaal. Deze duiven waren deels Theelens en duiven afkomstig van Bram Kooij via Jan van de Heuvel uit Macharen. Van Jan van de Heuvel heeft John in die periode verschillende goede duiven bekomen. Dit waren voornamelijk Klakken. Daarnaast had hij ook Janssenduiven van Joop Beumer via Bennie Snoeks die ze daar rechtstreeks haalde.

In de zomer van 2008 is John opnieuw begonnen met de duivensport. Hij kon van zijn plaatsgenoot Hans Nooijen bijna een hele ronde jonge duiven krijgen, zo’n kleine 30 stuks. Dat was de aanleiding om weer opnieuw te beginnen. In 2009 en 2010 kwamen daar duiven bij van Henk Dekkers uit Heesch en voor de overnacht van Cees van Grunsven eveneens uit Heesch uit duiven van Kouters en Anton van Haaren. In 2009 is John met de jongen beginnen te spelen. Sinds vorig jaar heeft John besloten om zich op fond te gaan specialiseren. De prijzen op de midfond zijn hem te snel verdiend en worden teveel door de wind en ligging bepaald. De concoursen op de eendaagse en overnacht vindt hij eerlijker. Op de lange trajecten vliegen de duiven niet meer in zulke grote groepen en moeten ze meer op eigen kracht zien thuis te komen. Dat spreekt hem meer aan en hij heeft zich voorgenomen om er alles voor te gaan doen om op die disciplines met de besten mee te kunnen komen.

 

John realiseert zich dat hij ten opzichte van 15 jaar geleden veel minder op zijn beloop kan laten. Zo heeft hij inmiddels ondervonden dat er veel veranderd is aan voeding en bijproducten. Er wordt veel zwaarder gevoerd met toevoegingen als pinda’s, kaas, schapenvet, olie, enz. De duiven worden veel meer getraind. Er wordt veel meer door de weeks met de duiven gereden en de duiven moeten nu vaak gedwongen trainen terwijl vroeger de nadruk juist lag op zoveel mogelijk rust. Als beginner en herintreder moet je goed kunnen observeren en luisteren, zegt John. Het is soms best moeilijk om er achter te komen wat de beste systematiek is, en wat de beste producten zijn. Je krijgt lang niet altijd antwoorden op je vragen. De meesten laten het achterste van hun tong niet zien en je wordt snel op het verkeerde been gezet.

De strijd om de kampioenschappen is vooral voor de mensen die het oude stramien volgen al bij voorbaat verloren zegt hij. Veel ouderen berusten er gewoon in dat ze niet meer mee kunnen komen en hebben de strijdbijl begraven. Ze nemen genoegen met een paar prijsjes halverwege de uitslag. Dit geldt niet voor John. Hij wil die strijd wel aangaan. Hij typeert zichzelf als iemand die het karakter van een winnaar heeft: “Ik ga alleen voor het beste”. Dit betekent niet dat John duizenden euro’s voor duiven gaat uitgeven, of een ultramodern hok heeft laten neerzetten en hij gaat ook geen massa’s duiven houden. John probeert wel aan de beste duiven te komen door uitslagen te bestuderen en hij heeft zijn hok zodanig ingericht dat de invloed van weersomstandigheden zo klein mogelijk is en de duiven het er naar hun zin hebben en in vorm kunnen komen op die momenten dat John dit wil. Dat de duivensport veel professioneler is geworden en er door de kampioenen zo weinig mogelijk aan het toeval wordt overgelaten is John zeker niet ontgaan. Er ontgaat hem sowieso niet veel op duivengebied. Hij bezoekt de websites van verschillende liefhebbers op internet, leest de reportages over de kampioenen op de diverse duivensites en veel van de columnisten. Toch wordt hij zeker niet moedeloos als hij leest over liefhebbers met tientallen meters hok, met hokverzorgers in loondienst en de fulltime duivenmelker die de duivensport voor zijn beroep uitoefent en honderden jonge duiven meegeeft. Het is een ongelijke strijd, maar geen onmogelijke. Je moet realistische doelen stellen. Ook voor de serieuze kleinere liefhebber valt er nog genoeg te winnen zoals WHZB of TBOB, NPO overwinningen en TT vermeldingen. Maar dan moet je je wel richten op een specialisme of onderdeel dat bij jou en je mogelijkheden past.

Het verbaast John niet dat de commercie zijn intrede in de duivensport heeft gedaan. Commercie is een kwestie van vraag en aanbod. Duiven kunnen een goede boterham voor een handelaar opleveren, dus zijn er uiteraard mensen die daar een graantje van mee willen pikken. John geeft aan dat die commercie er altijd al is geweest alleen op veel kleinere schaal. In 1989 kocht John zelf een jonge duif bij de beroemde gebroeders Janssen waarvoor hij toen 2000 gulden moest betalen. Hij heeft daar overigens zelf nooit een bruikbare duif uit kunnen kweken. De bedragen die heden ten dage door voornamelijk Aziatische duivenbazen worden betaald, grenzen echter aan het belachelijke. Wanneer je je realiseert dat de oorsprong van de duivensport bij de fabrieksarbeider ligt is de duivensport wel erg ver van zijn oorsprong afgedwaald. Wanneer het op deze weg doorgaat wordt de duivenport voor de gewone man onbetaalbaar en blijven alleen de megahokken over. Hier ligt volgens John een hele belangrijke taak voor de NPO. Die moet er alles aan doen om de duivensport betaalbaar te houden. Ik sluit me hier volledig bij aan!

Nico van Veen - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor