De laatste maanden wordt er in duivensportland heel wat afgeschreven over een eerlijker duivensport. Op websites, duivenforums en in de duivenpers. Iedereen heeft er wel een mening over. De artikelen van Martin van Zon vond ik erg plezierig om te lezen. Hij belicht een belangrijke kant van de kwestie, de trek en invloed van de massa daarop. Gert Jan Beute beschreef een andere kant, namelijk de wil en mentaliteit van de liefhebber om te winnen. En zo zijn er nog meer invalshoeken om naar deze kwestie te kijken, zoals de beschikbare tijd die je als liefhebber voor je duiven hebt en tal van andere grote en kleine verschillen die van invloed zijn op de mate van eerlijkheid van de sport. Een eerlijker duivensport zal voor een belangrijk deel door de organisatie, dus van bovenaf nagestreefd moeten worden. Zoals de NPO ook beschrijft in het document Vlucht naar de toekomst: “het creëren van meer gelijke kansen”. Maar de liefhebber zelf kan ook wel wat doen om zichzelf aan een betere startpositie te helpen.

Klagen over de oneerlijke concurrentie aan de bar is misschien wel eens nuttig om je hart te luchten. Maar met klagen verander je niets aan je eigen situatie. Je zult zelf stappen moeten ondernemen. Een van de voorwaarden om echt succesvol te zijn in de duivensport anno 2012 is specialisatie, zeker als je niet beschikt over tientallen meters hok en een zee van tijd. Een korte blik op de tussenstanden van de beste duiven bij WHZB van 2011 maakt dit al duidelijk. Tussen - en vaak ook voor- de ”groten” staan veel “gewone” liefhebbers. Maar onder deze “gewone” liefhebbers zie ik wel veel specialisten, d.w.z. liefhebbers die zich toeleggen op een bepaald onderdeel.

Wat doet een specialist anders dan de ouderwetse programmaspeler? Allereerst vraagt hij zich al bij de voorbereiding van het seizoen af wat zijn doel wordt voor het komende vliegseizoen. Het is anno 2011 noodzakelijk om van te voren alvast te kijken op welke vluchten je wilt pieken en niet blind te beginnen aan een seizoen en dan maar kijken waar het schip strand. Ik geef dat steeds aan wanneer een kleinere liefhebber met beperkte middelen (ruimte, geld, duiven, hokken) mij om advies vraagt. En als je dan besluit om je te specialiseren, kies dan ook een specialisatie waarop je kans van slagen maakt. Als je in je club moet opboksen tegen grote kampioenen die in de trek liggen en jij ligt daar niet, ga je dan niet toeleggen op de vitesse/midfond. Iedereen die duiven heeft weet dat wind en ligging dit soort vluchten nou eenmaal in veel te grote mate beïnvloeden.

Een van de liefhebbers waarmee ik over dit onderwerp sprak de afgelopen periode was Willie van de Boogaard uit Maaskantje. Willie is een veertiger die ruim 20 jaar in de duivensport actief is.  Met zo’n 18 koppels vliegers en een zelfde aantal kwekers behoort hij tot de gemiddelde liefhebber. Hij is lid van een vereniging waar op de kortere vluchten twee tophokken domineren. Namen die ook landelijk zeer bekend zijn, namelijk Team GPS en de combinatie Wellens. Willie weet wel regelmatig een duif aan de kop te draaien als de omstandigheden/wind gunstig voor hem zijn. Maar deze mannen te verslaan bij de kampioenschapschappen is een vrijwel onmogelijke opdracht. Neem bijvoorbeeld de uitslag van Strombeek jonge duiven op 3 juli. Er waren 394 duiven ingekorfd van 13 liefhebbers. De top tien was als volgt: 1e Comb. Wellens en 2 t/m 10 van Team GPS. Bij de eerste 45 duiven weten maar 5 liefhebbers zich te klasseren. 34 prijzen voor Team GPS, 6 x voor Comb Wellens, 3 x voor Comb. Noni, 1x voor A. v.d. Heijden en 1 x voor M. Sips. En deze uitslag is beslist geen uitzondering.

Wanneer je genoegen neemt met die momenten dat de ligging en windrichting gunstig zijn waardoor ook jij kop kan vliegen en het dus accepteert dat een prijs 1 op 10 vliegen alleen mogelijk is als de omstandigheden gunstig zijn, is dat natuurlijk prima. Ik zelf kan me dat moeilijk voorstellen, maar niet iedereen heeft nu eenmaal een winnaarsmentaliteit en daar profiteren de winnaars dan weer van.

In gesprek met Willie over deze materie werd echter duidelijk dat het moment voor hem bereikt is om nog langer tegen beter weten in deze ongelijke strijd aan te gaan. Ook hij zal zich de komende tijd gaan specialiseren op die onderdelen waarop hij nu ook al redelijk kan meekomen. Door zich daar helemaal op te gaan toeleggen zal het aantal successen op die disciplines vrijwel zeker gaan toenemen, voorspel ik.

Nico van Veen

De duivencoach - http://www.de-duivencoach.nlIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor