De weg naar de top is bezaaid met teleurstellingen. Velen hiervan komen voort uit het ontbreken van een doelgericht plan. Men heeft succes voor ogen en meent dat het enkel aanschaffen of hebben van een goed hok en goeie duiven automatisch naar het beoogde resultaat zal leiden. Niets is echter minder waar. Als men zich geen gerichte doelen stelt zal op termijn de motivatie ontbreken om de concurrentie in te halen, laat staan voor te blijven. In de topsport moet keihard worden gewerkt. Om die zware belasting aan te kunnen, is het zich een doel stellen een van de belangrijkste technieken. Het is een onmisbaar psychologisch element van onschatbare waarde voor het slagen in welke sport dan ook. Topsport draait weliswaar om winnen, maar vaak blijkt het te gaan om wie het best uitvoering kan geven aan het gestelde doel dat men voor ogen heeft. Degenen die op het belangrijkste moment nog moet gaan nadenken op welke manier hij zijn voorbereiding zal uitvoeren, zal meestal niet degene zijn die op het podium belandt. Daarvoor zal de gekozen weg, wegens het ontbreken van op tijd gestelde doelen, te kort en te gebrekkig blijken. 

In de sportpsychologie wordt gebruik gemaakt van drie soorten doelen:

- Prestatiedoelen

- Procesdoelen

- Winstdoelen

Prestatiedoelen:

De weg om te slagen in de duivensport is mogelijk nog moeilijker en ingewikkelder als in een sport waar de uitgangswaarden en omstandigheden meer geconditioneerd vastliggen. Waar de te leveren prestatie afhankelijk is van een fysiek menselijke prestatie, kan deze door de sporter zelf direct worden beïnvloed. Overdracht van kennis en de invloed van training vind onmiddellijk waarneembaar plaats naar de persoon die de prestatie moet leveren. De sporter is dus actief betrokken en deze kan daardoor redelijk beoordelen of de gekozen trainingmethode voor de beoogde te leveren prestatie de juiste is.

In de duivensport ligt dat anders. Hier moeten alle effecten die naar een betere prestatie kunnen leiden via de duif worden overgebracht. Pas als deze de doorgegeven voorbereiding- en trainingsmethode heeft opgenomen en in een prestatie heeft omgezet, zien we het effect van onze investering. Hiervoor moet soms een lange weg worden begaan. Prestatiedoelen helpen de liefhebber om die lange en ongewisse weg naar de top onder te verdelen in behapbare stukken.

Dagelijkse saaie lange trainingen kunnen bijvoorbeeld worden afgewisseld door korte opleervluchtjes met gezamenlijke of één voor één lossingen. Bij de gezamenlijke lossing leert men eventuele vooruitvliegers kennen en bij de één voor één lossing, die met het beste oriëntatievermogen

Als men verschillende hokjes met weduwnaars heeft, kan men het ene hokje een half uur eerder loslaten dan het tweede. Hierdoor zal groep 2 die nog fris is, groep 1 die al een beetje is uitgevlogen, op sleeptouw nemen en deze opnieuw tot een snelle training dwingen. Hierdoor kan de conditie van deze eerste groep aanmerkelijk verbeteren.

Zo kunnen, door het toepassen van allerlei varianten, trainingen twee doelen dienen. Zij voorkomen de sleur bij de duiven en de liefhebber en beiden blijven hierdoor gemotiveerd om het doel te bereiken dat voor ogen staat. Dat doel zal uiteindelijk het nastreven van een mooie prestatie moeten inhouden. Kies hierbij voor een overwinning die uitdagend, maar ook haalbaar is. De lat mag hoog gelegd worden maar niet onrealistisch hoog. Met een trekpaard win je geen springconcours.

Procesdoelen:

Om de beoogde prestaties te behalen kunnen procesdoelen je helpen. Bijvoorbeeld door het toepassen van nieuwe technieken. Kies hierbij voor technieken die je liggen en waarvoor je de benodigde tijd beschikbaar hebt. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld totaal weduwschap te spelen als je niet voldoende tijd hebt om de duivinnen goed te kunnen laten trainen. Kies ook niet voor specialisatie op het jonge duivenspel als je die jongen graag de hele dag om het huis ziet scharrelen. De toe te passen techniek moet je de beleving en het gevoel geven goed bezig te zijn. De ontspanning die daar van uit gaat zal zijn weerslag vinden in de omgang met en dus het resultaat van de duiven. We menen allemaal dat we rationeel met onze sport bezig moeten zijn maar vergeten hierbij, dat we uiteindelijk allemaal worden gedreven door gevoel en emotie.

Om echt succesvol in de duivensport te zijn mag “geen tijd” geen “prioriteit”zijn. De duiven zijn dan te vaak de sluitpost van onze beperkte tijd. Hierdoor is succes slechts van korte duur. Procesdoelen helpen ons beschikbare tijd te verdelen over de dingen, die we elke dag opnieuw in en rondom het duivenhok willen doen. Deze stapsgewijze aanpak leert ons omgaan met de tijd die daarvoor nodig is. De verzorging van de duiven wordt daarmee een gewoonte met een geaccepteerd maar kwalitatief tijdverbruik. Hierdoor zijn wij in staat onze duiven gericht en daardoor optimaal te verzorgen en voor te bereiden op het leveren van topprestaties.

Winstdoelen:

Prestatiedoelen en procesdoelen zijn het gereedschap om winstdoelen te realiseren. In de aanloop naar de wedstrijd gaat het om het maken van de juiste keuzes om jezelf en de duiven zo gemotiveerd mogelijk aan de start te brengen. Het doel wat je voor ogen staat, laat zich hierbij sterk leiden door de winst die te behalen valt. Ooit heb ik zelf, als voorbereiding op een marathon die ik binnen 3 uur wilde lopen, een foto van een voor mij zeer irritante hardloper die dat al eens was gelukt, boven mijn bed gehangen. Elke dag dat ik met zijn tronie werd geconfronteerd, liet mij nog beter en harder trainen. Mijn missie, uit agressie en motivatie voortgekomen, was uiteindelijk succesvol. Herinner je dus dagelijks wat je met je duiven wilt. De kans is groot dat je het gestelde doel zult bereiken. Het kost wat, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Nico Meuwsen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                        IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor