Steeds minder liefhebbers, in sommige regio’s amper 10% van wat het ooit was, en steeds duurdere duiven. Hoe tegenstrijdig kan het zijn. De bon die ik schonk voor Union R 4 gold een koppel eieren. Er werd liefst 1.600 euro voor betaald.
Kijk je wie, behalve mensen uit het verre oosten, die dure bons en duiven kopen dan kom je uit bij een kleinere groep jongere liefhebbers, dertigers veelal, die met veel ambitie duivensport beoefenen. Strebers veelal die er veel voor over hebben om daar te komen waar zo weinig plaats is: Aan de absolute top. Enkele van hen, vooral in Belgie, slaagden er zelfs in van duiven een kostwinning te maken. Een kennis kwam tot meer dan 20 liefhebbers die de laatste 5 jaar duiven als beroep kozen. Vanzelfsprekend gevolg zal zijn meer zogenaamde mega hokken die dreigen duivensport definitief te veranderen. De pure hobbyist dan weer dreigt in het gedrang te komen. Hoe er mee om te gaan is aan de KBDB en de NPO.
Oppassen (20-1)
Onderstaande is echt gebeurd. Alleen de naam is een andere. Het moet nu ongeveer anderhalf jaar geleden zijn dat Jan bezoek kreeg uit Letland. Iemand die duiven wilde kopen. Zo veel als Jan kon missen.
Nu had die net een 20 tal jongen opgehaald bij zijn compagnon en hij kon er wel 30 van maken als hij er enkele oude bij deed. Opgeruimd staat netjes. Vreemd was achteraf wel dat de Let niet naar de prijs vroeg. Jan rekende 4.500 euro, die werden netjes betaald door deze zo vriendelijke Let en de duiven werden meteen mee genomen.
TOEN
Er verstreek enige tijd tot dat Jan iets moest vereffenen met zijn compagnon. Dat gebeurde, tot ze elkaar kort nadien weer zagen. Bij de briefjes van 100 zat een vals, aldus de compagnon. Vervelend maar er werd verder weinig aandacht aan geschonken. Enkele weken terug nu had Jan 300 euro nodig en hij pakte dat uit de envelop waar het geld van die Let in zat. Drie valse briefjes zo bleek in de winkel. Toen hij met alles naar de bank en alleen maar vals geld zo bleek.
NOG EEN
Zo pas kreeg een bekend liefhebber bezoek van twee andere Oost Europeanen. Er waren geen duiven te koop maar ze mochten er wel enkele zien. Amper drie weken later alarm en poging tot inbraak. Toeval? Dan was het uitbreken van de tweede wereldoorlog ook toeval.
Beide gevallen hadden wel iets gemeen. Bij Jan stond geen auto op straat en bij de gekende liefhebber evenmin. Die mannen waren kennelijk gewoon afgezet. Zodus: Krijg je vreemd bezoek en zie je geen vervoermiddel? Pas op.
KANS
Overigens staan op internet enkele bijzonder veelbelovende jongen te koop voor een matige prijs. Zie ‘pigeon bids’ bij Herbots.