Uit doorgaans goed ingelichte bron kreeg ik een interessant mailtje. Er zou bij een flink aantal liefhebbers onderzoek zijn geweest, in welk kampioenschap ze het meest geïnteresseerd waren. Club, CC, Afdeling, ZLU, Grootmeester, Gouden Duif, provinciaal Nationaal en weet ik wat al niet meer.  'Nationaal' natuurlijk zullen velen denken. Niets is echter minder waar.

Dat interesseert zelfs maar zeer weinigen. De overgrote meerderheid voelt zich het meest aangetrokken tot kampioenschappen in de eigen club of CC. Daarmee stelt zich de vraag of het verantwoord is voor dat nationale kampioenschap nog zo veel geld uit te geven.

En opnieuw blijkt het belang van een goed functionerende club. De KBDB of de NPO zullen niet zorgen voor bloei of zelfs lijfsbehoud. Dat moet komen van de basis, de club dus. Daar moet het goed zitten en daarbij denk ik vooral aan de sfeer. Vroeger had ik elke maand wel een forum ergens in het land. Wat daarbij op viel was de fantastische sfeer in sommige clubs. Dat waren vooral bloeiende clubs waar de sport leeft. Twee jaar terug begon het echtpaar v d Linden uit Hoogstraten met duiven. Ze kregen er zo veel lol in dat ze op maandag al verlangden naar de vrijdag vanwege de sfeer in het clublokaal. Nu staat er al een reeks hokken achter hun woning.


Gelezen  (29-11)

 Gelezen in een reportage over een redelijk goed liefhebber: ‘Zelf kuren zal ik nooit doen. Ik luister naar de dierenarts. Dat is de man van de wetenschap. Die heeft er voor gestudeerd.’ De man bedoelt het goed, maar…

‘Man van de wetenschap?’

'Er voor gestudeerd?’ Waarvoor dan? In hun studies worden toekomstige dierenartsen niet een minuut onderricht over duiven of duivenziektes. Helemaal niets krijgen ze mee. De conclusie is duidelijk. Die mensen moeten zich zelf bekwamen. Dat verklaart misschien ook dat ze over veel zaken zo verschillend denken. Dus vind je dat je hulp nodig hebt van een dierenarts? Ga niet naar de man die de koeien van je buurman onder zijn hoede heeft, maar naar iemand met ervaring in duivensport. Een dierenarts die zelf (goed) speelt is helemaal een pre.

9 MILJOEN

Kreeg weer een mailtje van iemand die kritiek had op de verkoop v d Wouwer. Hij begreep niet dat ik daarover geen kritiek had. Want 9 miljoen euro, dat leek toch nergens op. Het was 9.551.200 euro (9 miljoen, vijf honderd een en vijftig duizend en twee honderd euro) zo liet ik hem weten.

‘Kijk je zo nauw en let jij zo op details’, reageerde hij. Ik dacht bij mezelf, ja hij heeft gelijk. Een verschil van ruim 550.000 euro? Gewoon een kniesoor die daar op let.

Maar alle gekheid op een stokje, mogelijk was dat ‘geringe verschil’ van 550.000 euro realistischer geweest als totaal opbrengst. Maar is het niet de markt die bepaalt? Zo was het vroeger en zo is het nog. Van de NPO kon je trouwens lezen dat ook de meeste liefhebbers negatief waren over dat vele geld in deze verkoop.     

Het winterverblijf van de duivinnen van Roger Buvens. Foto WdB


Zo kan het dus ook  (26-11)

BUVENS

Roger Buvens is een van de allergrootste kampioenen van Belgie. Een echte natuurmens en een beetje anders. Voer koopt hij als hij toevallig langs een voerhandel rijdt. Het merk is niet belangrijk als het maar goedkoop is. Maakt volgens hem allemaal niet uit.

In bijproducten gelooft hij nog minder dan ik en toch werd hij in 2013 Nationaal Kampioen Grote HaFo, in 2014 tweede en ook in 2015 tweede. Van heel België dus. Hij speelt alleen met duivinnen waarmee ik medelijden kreeg toen ik ze hartje winter zag zitten. In een volière, aan alle kanten open, dus niet het minste afgeschermd. Zelfs het dak niet. Die worden later onder gebracht op het hok van de jongen, trainen met de jongen en worden verduisterd met de jongen. Onderling paren? Hoe meer hoe liever, vindt Roger. Hij zegt dat hij met geluk aan die goede duiven kwam.

Zie je tegenwoordig steeds minder goede duiven met een afwijkende kleur (zwart, rood, schalie, kakelbont) veel van zijn beste duiven zijn zwart of bijna zwart.


 Miskend  (24-11)

Als men het over de snelheidsspecialisten heeft uit de regio Berlaar, Hallaar, Itegem e.o. vallen gewoonlijk de namen van Ceulemans, Heylen, de Lambrechtsen, Dockx, vd Brande, de Marissen, Leys, Cools, van Reeth en weet ik al niet meer, maar mogelijk 'de strafste' wordt nogal eens vergeten, ook door mij: Robin van Leuven!! IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor