Hier onder een deel van een mail van Mr Ziggy, Amerika. Zulke komen met grote regelmaat binnen. Altijd tof als mensen goed met je presteren, maar het is heus niet zo dat je goede duiven aan de lopende band kan kweken. Zo kocht eind 90-er jaren Klak mijn bon voor veel geld. Ik zo trots als een pauw natuurlijk en schonk hem een duif uit het allerbeste wat ik had. 'Dit kon niet missen.' 

 

Van de leervluchten en ook de eerste drie prijsvluchten was hij op tijd, vanaf toen zette Klak hem als eerst getekende en ook vanaf toen won hij geen platte prijs meer.  Het kostte hem het kampioenschap. Hij had dat jaar ook een bon gekocht van de familie Verhoeven Goirle. Jos en Albert waren redelijk bevriend, vandaar, en dat was wel een goede. Verleden jaar ook enkele jongen geruild met een bevriend kampioen van boven de rivieren. Beide deden we ons best goede te leveren en beide faalden we. Eigenlijk niet eens verwonderlijk. Soms is het gewoon schrikken hoe veel rommel ook je/de allerbeste duiven geven.  Onderstaande mail van dhr. Ziggy toont hoe onvoorspelbaar het soms is. Die kocht in 2017 enkele goedkope jongen.

Hello Ad, Again the birds from you have been unbeatable.  The super breeder for 2020 is NL 17-1343541 named Albatros.  All of his offspings were at the top of the list and none got lost.  This is the first time I have seen a breeder this amazing.  I would say it is a breeder like Harrie or even better.  Even the grandchildren show top results.

At the Windy City Classic this year we won 1st place which came with $20,000. This is Chicagos main race where people from allover the United States send their birds.  This bird was 100% Schaerlaeckens.  We did not expect this kind of result and are truly amazed.  This was a 350 mile race and our bird came home with a 3 minute lead.  Attached is a picture from the auction with me holding the winner and my partner. We were able to buy the bird back but not cheap :)


Damocles  (22 okt)

 Ik was amper op de hoogte van het bestaan van duivensport in Bangladesh. Ene M Sangers En C Vredeveld waren vlugger. Die waren er al in 2010 om er publiek te verkopen. Hoewel het aantal liefhebbers er toe neemt is het nog zeer beperkt. Toch was men enkele jaren terug al zo ver dat men een Nationale vlucht in kon richten. Slechts een per jaar, maar die sloeg wel aan.

Helaas is die 'national' opgedoekt vanwege ruzie tussen bestuursleden die het niet eens konden worden over het restaurant waar de viering zou plaats vinden. ‘Dan maar geen nationale vlucht’ was het resultaat. Aldus dhr. Tashkin.

RUZIES

Wat dat betreft niets nieuws onder de zon. Ook in België en Nederland is in deze tijd heel wat gekibbel en dat heeft vooral met kleiner wordende clubs te maken.

Hoe anders was het in mijn jeugdjaren. Ik speelde in het naburige Chaam en elk jaar weer was er gekibbel met eveneens als inzet in welk Café de club zich zou vestigen. Het dorp telde toen een tiental cafés en een duivenclub was kassa, want duiven liefhebbers waren goede ‘verteerders’.

Zo ver kwam het dat een speciale vergadering werd bijeen geroepen door de kapelaan. Die bemiddelde met als gevolg dat de club vanaf dan elk jaar in een ander café onderdak kreeg. Die ruzies van nu? Begrijpen velen dan niet dat dat het laatste is dat ‘we’ in deze tijd kunnen gebruiken. Want geloof me:

Boven duivensport hangt op veel plaatsen een zwaard om Damocles jaloers op te maken.       


Site en ringen (21 oktober)

Er zijn van die liefhebbers die je versteld doen staan omtrent hun kennis van duivensport. Mannen als Wytze Mantel, Eugene Stabel, Andre Leidemann en Amerikaan Dinga met name. En Silvio niet te vergeten. Die speelde in zijn vaderland Roemenie al goed maar zag zijn droom uit komen hier ergens verzorger te worden. Van hem hoorde ik dat erg veel Roemenen bekend zijn met deze site. Die niet zo zeer de artikelen lezen als wel het logbook. Met ‘Google translate’ een fluitje van een cent om dat in een andere taal te lezen. Hij was de tweede die me vertelde dat men in België niet met Nederlandse ringen mag spelen. Het zou me niets verbazen.

KASSA

Daar worden jaarlijks ruim 1 miljoen ringen verkocht, in Nederland iets minder. De kostprijs van zo’n ring is ruim 7 cent plus het maken van eigendomsbewijzen en nog wat verdeelkosten.  De Nederlanders verkopen ringen aan ‘50 cent stuk’ en verdienen daar aan.

Hoe anders is het in België. Ringen kosten daar per stuk 1 euro, of 2 of zelfs 3 afhankelijk van het aantal dat de liefhebbers kopen. En, zo zei een afgevaardigde van de bond eens, ‘daar verdienen we niets aan’. Een man die zo liegt zou ik nog niet geloven als die zittend op een stapel bijbels zou beweren dat de zon opkomt in het oosten.

Enfin, een rekensommetje is gauw gemaakt. Een miljoen ringen aan 0,50 cent stuk of het dubbele of meer? Je komt al gauw aan 500.000 euro of meer dat dat KBDB MEER ‘vangt’ alleen van de ringen dan de NPO. En die is toch al zo vindingrijk als het gaat om inkomsten verwerven. Lokaalhouders, rekenaars, vervoerders, ‘regelaars’, secretarissen, lossers enzovoorts, allemaal moeten ze een bedrag afdragen aan de bond. Problemen met die Nederlandse ringen? Geloof het graag.

ZELFS DAAR 

Kreeg ook een mail van dhr Tashkin uit Bangladesh. Nooit gedacht dat duivensport daar bestond. Hij was de zoveelste die liet blijken dat velen genoeg hebben van de hoge prijzen die worden betaald voor duiven van hier. Sinds enkele jaren kopen hij, zijn oom en vrienden goedkopere duiven en die zijn zeker niet slechter dan de dure duiven die ze voorheen kochten. Ze kopen nu vooral (en sommigen alleen!) van namen die ze op deze site tegen komen en hij mailde wat namen bij wie ze gekocht hadden of met wie ze onderhandelden. Hij neemt me kennelijk serieus en dat doet een mens goed. Wel vrees ik veel met de nodige korrels zout te moeten nemen aangezien Maarten Huijsmans een van die namen zou zijn van wie ze goedkoop kochten. Het is het verhaal van mijn overleden Amerikaanse vriend S M die het kopen van peperdure duiven beu werd en nadien beter ging spelen.

Op de vraag van meerdere buitenlanders of Andre Roodhooft goede heeft kan natuurlijk alleen maar een bevestigend antwoord volgen.


 17 oktober

Prachtig (duiven)weer vandaag, dus goed nieuws voor de vele liefhebbers die deelnemen aan de Ronde van België in Antwerpen. Helaas. Zojuist is besloten al die vluchten af te gelasten vanwege explosieve toename Corona.

Jammer voor die mensen die hun duiven zo voorbereidden en zich overal keurig hielden aan de protocollen. Ondanks de grote toeloop in de lokalen droeg iedereen een mondkapje en stelde men zich buiten netje op in rijen en op afstand. Maar, zo wordt terechte gesteld, men wil geen enkel risico nemen. Nog wat betreft Corona een mail van een Noorderling.

GELIJK  

Beste A S:

U hebt helemaal gelijk. Nu er voorlopig niet vergaderd kan worden en we ook niet bijeen kunnen komen is het van groot belang tot we contacten onderhouden. In ons dorpje zijn gelukkig nog veel liefhebbers. Elkaar aangestoken zegt mijn vader altijd.

En we blijven dat doen met digitale contacten. Misschien las u ook over dat echtpaar dat niet met de motorclub is blijven rijden maar uit angst alleen ging rijden. Na enkele maanden was de zin over vanwege geen contacten. Heel goed dat u er op wijst en blijf aub schrijven. Want U zal ook wel gehoord hebben dat op 2 jaar bijna 200 clubs zijn op geheven. Mag niet meer erger worden. 

Gr uit het hoge noorden.

P

BAYTRILL

Twee liefhebbers die met Baytril gaan kuren vragen naar de doses. Dat is 2 ml per  liter gedurende 10 dagen, zou houdt men ons voor.

Kanttekening. Bovenstaande betreft Baytril 10%, het meest gebruikte. Maar er is ook 5% en 20%. In geval van 5% geef je natuurlijk het dubbele, bij  20% de helft.  


Contacten en sfeer (16 okt)

Niet iedereen lijkt het te beseffen maar ook deze winter zal anders zijn. Geen tentoonstellingen, geen huldigingen, geen vergaderingen. Liefhebbers gaan elkaar amper zien en dat lijkt een probleem.

Hoe vaak hoor en lees je niet dat het de onderlinge gezelligheid in de club is die duivensport voor velen zo aantrekkelijk maakt. Dat de sfeer in de clubs zelfs bepalend is voor hun voortbestaan? Die ‘velen’ zijn meestal lid van een bloeiende club.

Wat men kan doen en wat ook gedaan wordt is contact houden middels mails en appjes. Vooral appjes met humor zijn meer welkom dan ooit. Ik hoor dat dat in meerdere clubs het geval is. Die zijn goed bezig. Een half jaar geen sportgenoten zien en totaal geen contacten onderhouden kan onmogelijk bevorderlijk zijn voor de sport, de motivatie, laat staan de saamhorigheid die zo belangrijk is om het schip varende te houden.


15 oktober

De oosterbuur worstelt al jaren met hetzelfde probleem. ‘Om er gek van te worden’ zegt hij. Elk jaar starten de duiven redelijk goed, dan komt er een terugval, hij naar de dierenarts, die zegt koppen niet zuiver en adviseert een kuur, die lijkt te helpen want de volgende vlucht redelijk tot goed, de week nadien wat minder en dan is hij weer terug bij af en wordt weer zeer slecht gespeeld. En dan begint hetzelfde liedje weer van voor af aan. Is een dag per week kuren, na de vlucht, niet beter wil hij weten.

Zijn verhaal, een kortstondige opflakkering na een kuur om vervolgens nog dieper terug te vallen, is erg bekend. Een dag kuren na of voor elke vlucht heb ik ooit ter sprake gebracht bij een internist. Die vond het verwerpelijk en het zou leiden tot grote problemen op lange termijn.

De praktijk is echter anders. Er zijn grote kampioenen die dit al jaren doen. Wat is wijsheid? Heb hem geadviseerd naar een ervaren dierenarts te gaan en liefst een die zelf goed met duiven speelt. Leidt zijn advies niet direct tot verbetering niet naar een andere dierenarts gaan, maar dezelfde!

RvB.

Ik had het over de zo populaire Ronde van België in deze tijd van het jaar. Vervoort Hallaar won in inmand lokaal Bergom op 11 oktober de 37e en 136e prijs. Die waren goed voor 575 en 231 euro. Hij was ook in Berlaar Heikant in gaan manden, won de 84r prijs en die was goed voor 1.148 euro.  

De bekende Raf Luyckx uit Geel was op 10 oktober ook in Berlaar Heikant gaan spelen (er vlogen liefst 1.015 duiven) en hij nam 3.300 euro mee naar huis. Op 11 oktober dan werd in Bergom ingemand voor een vluchtje uit Wommelgem. Daar werd door Luyckx 1.300 euro opgestreken. Hier 1.027 duiven in concours.  Team Hooymans ging in Sint Job spelen en kuiste daar de boel op voor een vluchtje uit Damme.  Figuurlijk dan want Jan poult niet.

RAAR VOLK

 

Eigenlijk zijn duivenliefhebbers een raar volkje. In volle seizoen bakent men grenzen af, houdt men duiven thuis als de wind niet gunstig is. In oktober zijn er kennelijk geen afgebakende speelgrenzen en speelt en poult men ongelimiteerd en wordt niet naar de wind gekeken. Raar volkje.   IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor