Het scheelde niet veel of de dag van Barcelona 2020 zou een van de mooiste dagen worden in het duivenleven van fondcrack Jellema. Dat scheelde maar een duif, die van een volslagen onbekende Roemeen ergens in Duitsland, die de zege Internationaal voor zich zou opeisen.   Direct na aankomst circuleerde een filmpje van de winnaar op sociale media en bijna iedereen was het er over eens ‘deze duif kan geen 1.000 km (of was het meer?) gevlogen hebben’.

 

De duif vertoonde te veel vitaliteit en vorm. Toen bekend werd dat daar amper controle was gingen nog meer wenkbrauwen de hoogte in. De (financiële) belangen zijn groot op zo’n vlucht en je vraagt je af of middels bijvoorbeeld bloedonderzoek niet is na te gaan of zo’n duif dergelijke inspanningen recent kan hebben geleverd? En als dat zo is, waarom dat dan niet gebeurde. Naast de man die op zo'n vlucht zilver pakte zou zo'n winnaar zelf er alleen maar mee gebaat zijn als alle twijfels zouden worden ontzenuwd.

 

LOS OF VAST

Houd je in deze tijd best je duiven vast of ga je beter terug naar de natuur, dus vrijheid blijheid? Jaren terug zag je bij kampioen en dierenarts F Marien heel de winter duiven los, zelfs bij vele graden onder nul. ‘Jaren terug’ omdat de slechtvalk daar een nachtmerrie werd. Ik denk dat, wanneer je niet te maken hebt met roofvogels, het weinig uitmaakt. Als ik kijk wat mensen doen die al jaren goed spelen lijkt iets meer dan de helft voor opsluiten. En kuren tegen paratyfus mag bij ruiende duiven.    

 

STRAF

Met vreemde duiven hebben sommigen al sterke staaltjes mee gemaakt. Zo ook ik met die duif van Eric Claus uit de Pinte die heen en weer vloog van mij naar hem en omgekeerd. Hemelsbreed toch ruim 100 km. Maar die duif zat al enige tijd hier en weigerde te vertrekken. Verleden week zat weer een vreemde jonge duif binnen, ik zocht op waar die vandaan kwam en omdat ik toevallig in die buurt moest zijn nam ik ze mee. Het was duidelijk een winterjong dus waarschijnlijk ook gespeeld. 'Die 80 km moest kunnen.' Maar, men raadt het al, ze zat zo weer terug op mijn hok. En deze had hier slechts drie dagen gezeten.

 

Update  (26 sept)

Vandaag zou de laatste duivenvlucht zijn in het gedenkwaardige jaar 2020. Gisteren echter besloten de Afdelingsbesturen van 2 en 3 de vluchten af te gelasten vanwege het te verwachten slechte weer. En, eerlijk gezegd, de meesten, ook ik, vonden het een verstandige beslissing. Want het was bar en boos wat ons allemaal te wachten stond volgens de weermannen. Als ik dit zit te tikken is het middag. Ik heb nog geen wolk gezien. Ook geen windkracht 6 maar bijna windstil.

 

Meestal sta je verbaasd over de kennis van onze weermannen, maar soms ook over hun onkunde. En als men zelfs slechts een dag vooraf al helemaal mis kan zitten lijkt het wel heel erg voorbarig om dinsdag al vluchten voor het komende weekend af te gelasten zoals de Belgen dit jaar deden. (Het werd overigens een weekend met fraai duivenweer). Hopelijk heeft men een les gehad.

 

BEWONDERENSWAARDIG

 

Ik denk dat Falco Ebben nog een tiener was toen hij hier zijn eerste duiven haalde. Hoe oud zou die nu zijn? 40 Misschien? De jongeman speelt al jaren fantastisch met de jonge duiven, maar ontevreden als hij was over de beperkte spelmogelijkheden, ging hij dit jaar op zijn nieuwe adres voor het eerst met oude spelen. Het resultaat was verbluffend. Van de Afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11 samen werd hij 2e Kampioen op de fond, na de beste spelers van Nederland in 2020: Het Eyerkamp team. Daarmee bleef hij een hele reeks gerenommeerde namen voor. Verleden week pakte Falco 4 duiven in de eerste 10 tegen 14.634 duiven. ‘De eerste 3 duiven hadden een zeer hoog A S gehalte’, zo mailt Falco, zoals veel van zijn duiven. Wel geeft hij toe dat de wind gunstig was maar hoe vaak was het tegendeel waar dit jaar.

 

ANDERE MAIL

 

In een andere mail schreef hij eens ‘Van elke 4 duiven die ik bij jou haalde zat een bruikbare, goede of zelfs super. Zo iets heb ik nog bij iemand mee gemaakt.’ De beste was overigens zijn nu al legendarische ‘Indy’, (nazaat Home Alone, de zoon van Ace Four) met 6 eerste in groot verband en op NPO vluchten vier keer bij de eerste 13. Uit dankbaarheid bracht Falco ons een zoon van die ‘Indy’, en die werd vader van de 1e Asduif HaFo 2020 in ZAV.

 

REALITEIT

 

‘Een goede op vier’ vindt hij dus uitzonderlijk en dat IS HET OOK. Je kan ook geluk hebben. Leytens kregen 2 duiven (inderdaad gratis), uit de ene kwam de Wereldkampioen fond, uit de andere de 1e Olympiade duif vitesse met een ongelooflijk palmares. H Kennes kreeg EEN duif, die gaf Nationale Asduif HaFo, M Wouters kreeg EEN duif, die gaf de beste duif van België (1e Olympiade duif).

 

Maar dat zijn uitzonderingen. Elk jaar schrik ook ik van het grote aantal slechte dat je kweekt, zelfs uit je beste duiven.

 

Denk dus niet te gauw dat je slecht behandeld werd als je ergens een duif haalt en er niet mee lukt. Het zou eerder uitzonderlijk zijn als je er WEL mee slaagde. Mij overkwam dat met een duif van Scheele en van Rik Hermans.  Andre Roodhooft: ‘Van elke 12 duiven die ik bij haalde had ik een goede.’

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor