Zondag middag. We zouden gisteren Melun gespeeld hebben maar dat werd verplaatst naar zondag, vandaag dus. Maar duiven nog niet los. De doorgaans voorzichtige Nederlanders speelden gisteren. Peter, Gwen en Natalie v d Merwe klokten van Roye, en daar vlogen toch 20.172 duiven 10 duiven binnen een minuut (bijna 300 km) en rollen heel de uitslag op met 10 prijzen bij de eerste 13. Heel de familie samen wel een massa duiven mee. 

Van de NPO vlucht uit  Blois, ook gisteren, won Peter 1, 2, 9, 12, 13, 17 enz. Dat tegen 3.211 duiven (528 km).

NOG EEN     

Hoe vlot het gisteren ging van Roye bleek ook uit de constataties van W de Bruijn.

12.47.39

12.47.44

12.47.45

12.47.45

12.47.46

12.47.47

12.47.47

12.47.47

12.47.48         Dat was dus 9 seconden na diens eerste. Verder.

12.47.48

12.47.53

12.47.53

12.47.54

12.47.55

12.47.58

12.48.03

12.48.09

12.48.20       Dit dus allemaal binnen de minuut van bijna 300 km. en dat  terwijl de Belgen hadden uitgesteld vanwege het te verwachten weer. Een miskleun, maar wie had dinsdag ook maar durven denken aan zulk mooi vliegweer op zaterdag? Hopelijk heeft men er van geleerd. Vluchten niet voor donderdag uitstellen of afgelasten.

BOOS

‘Jij bent redelijk bevriend of hebt goede contacten met veel van die mannen met veel duiven. Worden die nooit boos vanwege jouw steun voor een inkorfbeperking?’ G was de zoveelste die dit vroeg. Nee, nog nooit een verkeerd woord gehoord. Maar dat zijn mensen die er geen probleem mee hebben dat een ander anders denkt.    


Mogelijk?  (29 aug).

Zou vliegangst ook bij duiven bestaan? De 18-826, een zomerjong, verraste van trainingsvluchten van Quievrain als jonge duif.  Drie keer mijn eerste waarvan een keer zo vroeg dat ik het niet durfde zeggen. Men zou het niet geloofd hebben.

Toen werd ze ingezet en won 2 weken achtereen de 1e (club), een keer voor haar nestmaat de 827. Van de totale lossing was dat een 12e plaats tegen 16.345 duiven en een 19e plaats tegen 9.778 duiven. Dat dus in een week tijd waarbij ze de tweede keer eerst nog ging drinken uit de goot.

‘Dat kon niet anders dan een goede zijn’, vooral ook vanwege 1 en 2 van haar en de nestmaat. De daaropvolgende vlucht èèn duif kwijt !! De 826.

Na enkele dagen zat ze terug op het hok, maar ik zag er iets aan, enkele pluimpjes ‘staken’. Toen ik ze vastpakte voelde ik het meteen. Borstbeen op meerdere plaatsen ingedeukt, waarschijnlijk na het lossen op betonnen ondergrond gedrukt.

Verder niets aan te zien, die kon weer gespeeld worden, maar helaas. Ze heeft niet een keer op de uitslag gestaan. Zelfs van lapvluchtjes van 5 km haakte ze af terwijl ze toch normaal mee trainde. Je hoort meer dat duiven die gewond waren de draad nooit meer op pikken. Zou er zo iets bestaan als vliegangst?

BELGIË

Zijn de Nederlanders meestal de voorzichtigen met lossen, vandaag waren het de Belgen. Erger nog, er werd helemaal niet gespeeld. Ze kunnen maar beter niet informeren hoe de vluchten in Nederland verliepen. Toch EEN voorbeeld: De familie v d Merwe pakt op een minuut 12 duiven van bijna 300 km. Toegegeven, toen Nationaal Argenton dinsdag werd afgelast waren de voorspellingen bar en boos. Sommige Nederlanders hoopten ook op zo iets, maar gaandeweg werden de voorspellingen minder slecht met als resultaat veelal vlotte concoursen vandaag.  "Veelal" want Blois in Zuid Holland verliep iets moeizamer. In Nederlands Limburg is het eens op dezelfde wijze mis gegaan. Een vlucht gecancelled terwijl het op de vliegdag stralend weer was. Lossingsverantwoordelijken hebben een zeer ondankbare taak. Dankbaarheid en respect zijn soms ver te zoeken. Dat de westenwind en de daardoor kansloze positie van Vlaanderen er mee te maken heeft geloof ik niet.

Wel zouden de bonden zich voor moeten nemen nooit nog voor donderdag te beslissen over uitstel of afstel. En ook om jonge duiven bij temperaturen boven 25 graden nooit meer te laten vliegen na twee nachten mand. 

VANDAAG

En wat sta je in duivensport soms voor raadsel. Vandaag zo iets ongelooflijks mee gemaakt dat ik het niet durf schrijven omdat geen mens het zou geloven. Misschien een andere keer.


Een veel zeggende mail  (28 aug).

Onderstaande mail van Belgische L zegt genoeg:

 ---------------------------

Goede middag, Ad,

Waar gaat het heen ?Waarom krijgen die beroeps- en massa-inkorvers ook van reporters en pers alle pluimen op hun hoed ?

Tournelle : Tulle : 1e en 2e nationaal jaarlingen : met 54ste en 59ste afgegeven duiven.

                                Duiven die bij de "kleine man" al lang naar de poelier zijn gebracht.

                    Bourges : 13e met 108ste afgegeven ...

Broeckx : Bourges Nat 16e met 59ste afgegeven jonge

Van Oeckel : Bourges Nat 38ste  met 121ste afgegeven  jonge

Breng dat maar eens onder ogen van kandidaat - duivenliefhebbers .. en laat ze ook de hokinstallaties van die "groten" maar bewonderen ... OOK onze nationale voorzitter : GEEN inkorfbeperking.

Het wordt de teloorgang van de sport.  Hoe lang nog ?... 10 jaar ?

Wat ertegen doen ?

Een plaatselijke dubbeling met een BEPERKT aantal duiven zou al een aanzet kunnen zijn. De "snelheidsvluchten" zullen het al bij al nog het langst uithouden.

 Mvg,

L.


Nogmaals Belgie  (27 aug).

Donkere wolken

De KBDB wordt dus steeds flexibeler. Maar draven ze daarin niet wat door? Volgens velen wel.Het is voor de Bond te hopen dat het weer zaterdag, zondag en maandag inderdaad zo slecht is dat men niet zou kunnen vliegen. Het dinsdag al afgelasten van Nationaal Argenton heeft namelijk veel kwaad bloed gezet. Dat was ook gedaan om de volgende national uit La Souterraine te beschermen beweren boze(?) tongen. Die wordt mede georganiseerd en aan Nationale vluchten organiseren is in Belgie heel veel geld te verdienen. Vroeg afgelasten heeft als voordeel dat men op tijd weet waaraan en waaraf, maar, zo beweren sommigen, daarvoor waren de voorspellingen niet slecht genoeg.

Verder zal de onvrede bij velen groot zijn als Nationaal La Souterraine gewonnen gaat worden door pakweg de 87e getekende van een buitenlander zoals met name Jan H. Eric B (overigens toffe gast) met zijn 300 jongen?  B v O (zelf ook 'massa inkorver)', waarschuwde al in een vroeg stadium. 


Belgie  (27 aug)

 De weersvoorspellingen voor het weekend, vooral zaterdag, zijn bar en boos. Kans op veel regen in Belgie en Noord Frankrijk zou 90% zijn. Ik schreef dat de KBDB zo veel meer flexibel is geworden. De Belgen hebben nu besloten de HaFovluchten voor zaterdag uit te stellen naar zondag. In Antwerpen vliegt men uit Melun, wordt dus zaterdag in manden voor lossing op zondag. Brabant 2000 vliegt ook uit Melun dat op zaterdag bijna zeker niet gelost kan worden, donderdag inmanden.     

BEU

Verder zijn veel Belgen die buitenlanders die er met soms honderden duiven komen spelen kotsbeu. Tegenhouden zou niet kunnen, maar er wordt nu wel heel serieus gedacht aan een inkorfbeperking. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Zelf zou ik me diep schamen met de 93e getekende een 1e prijs weg te kapen voor de paar duifjes die een beginner inzette.  


 25 augustus

Gisteren, dinsdag, heeft de KBDB de nationale vlucht voor komend weekend uit Argenton al afgelast, vanwege het te verwachten slechte weer. Dat het zo tijdig gebeurt stellen mensen op prijs. Dan weten ze waaraan en waaraf. Het is weer maar eens een blijk van de frisse wind die door de KBDB waait. De flexibiliteit van nu is er in het verleden nooit geweest.

OUD 

Gisterenavond met Roger de zomerjongen een voor een bekeken. Een viertal leek op niets en zijn verwijderd. Nadien de afkomst van die prullen bekeken. Twee er van kwamen uit duivinnen van 2010 waar veel van onze beste duiven van stammen. Kan geen toeval zijn. Vrouwen van in de 40 brengen statistisch minder gezonde kinderen ter wereld, met erg oude duiven lijkt het niet anders. En die mannen die om de zoveel jaar ‘al hun duiven ouder dan’ verkopen weten wel wat ze doen.  Bij afstammingen van superduiven kijk ik vaak naar de ouderdom van de ouders. Heel goede uit stokoude ouders bestaan maar zijn toch uitzonderingen.  


Update  (24 aug)

ZAV, het samenspel waarin we spelen, strekt zich uit van Lier tot de Nederlandse grens, erg omvangrijk dus. Ten Oosten daarvan heb je het Grensverbond waar ook veel duiven komen. Om de kans op een Nationale Asduif te vergroten maakt men  een bijkomende overkoepelende uitslag, die ook Overkoepeling heet. Zoals ook Turnhout en Mechelen doen.  

Afgelopen zaterdag vlogen we Melun. De 11e prijs in ZAV tegen 889 duiven won ook de 11e in Overkoepeling tegen 1.806 duiven. Die zou daar dus van bijna 1.000 duiven de 1e prijs gewonnen hebben.  Veel beter spel in ZAV (of veel meer concurrentie zoals men in ZAV zelf zegt), zien we vaak. ‘Omdat duiven naar het oosten afwijken door vaak zuidwestenwind’, beweert men in het Grensverbond.

BRABANT 2000

Ten noorden van die Overkoepeling (ZAV en Grensverbond) zit je in Nederland, meer bepaald Brabant 2000. Ook afgelopen zaterdag vloog Brabant 2000 uit Pont St Maxence, zelfde afstand, zelfde tijd. Daar domineerde de Oostkant niet, integendeel, die kwam te kort. Omdat duiven afwijken naar het westen menen veel oostelijk wonende liefhebbers. Zegt U het maar. 

VERHEUGEND   

Een tijdje terug hadden we het over het jonge echtpaar v d Linden Smets uit Hoogstraten. Geen duivenliefhebbers in de familie, bij de buren of in hun kennissenkring en toch kregen ze verleden jaar de smaak te maken, sterker nog ze raakten beide helemaal verslingerd aan duiven. Thomas kon geen duif vast houden (kan ook niet anders als je nooit een duif van nabij zag), maar ze hadden nooit gedacht dat het aan zien komen van duiven van een vlucht zo kon fascineren. En dan was er nog iets, de sfeer in de club. Thomas: ’Op maandag kijk ik al uit naar het komende weekend.’

Die sfeer is heel belangrijk. Ik hoor, lang geleden alweer, W Z nog zeggen dat hij zo veel meer plezier in duiven had gekregen nadat hij in Goirle lid werd. Trouwens Goirle, vroeger kwam ik er al vaak want kon goed opschieten met Louis Hermans, Johan Verhoeven, Ad de Volder, Harrieke Verhoeven enzovoorts, hoewel die van een oudere generatie waren. Zaterdag was ik er weer. Maar nu was ik de oudste! Pluk de dag, best mensen want wat gaat het snel.      

Terug naar Thomas en Sally. Die waren dus na een jaar al succesvol maar Noyon van gisteren was de climax. Acht duiven mee en zeven prijzen te beginnen met de 1e van 674 duiven en dat met hun eerstgetekende tegen veel grote namen. Als volslagen outsiders zo snel al zo goed gaan spelen? Pure propaganda voor duivensport. In B N speelt Simon (25) voor het eerste jaar met duiven. Zaterdagt werd zijn geduld beloond en dat werd hem erg gegund.     

NU DE TIJD

Versterking kan je vooral aanschaffen in deze tijd omdat liefhebbers van hun beste kunnen missen. Eieren in het voorjaar kan ook. Nadeel is dat je duiven niet uit kan testen op de vluchten. Voordeel is dat je meer weet over de vliegwaarde, maar dan nog. Ook goede duiven geven rommel waar je dus uit gaat kweken. Hier zijn de eieren in het voorjaar ook weg gegaan.

Met de kennis van nu had ik er enkele van opgeruimd. Maar… er zijn ook die ik nooit weg gedaan zou hebben met de kennis van nu. Vanwege de prestaties van de ouders afgelopen seizoen. Wat je vooral nodig hebt bij de aanschaf van duiven is geluk. En natuurlijk een leverancier die het goed met je voor heeft ook al kan die niets forceren.  IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

'Trainingsvlucht NIERGNIES (Fr)' - ...

  'Duidelijkheid kwam alsnog...' We hebben inmiddels de 2e 'africhting' achter de rug. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor