)

Hehe. Het is een jaar geleden dat zo slecht gespeeld werd als vandaag en wel op dezelfde vlucht: Orleans. Maar toen waren het nog 8 prijzen op 10, nu 5 van 16. Heel de kop van de uitslag wordt bepaald door de uiterste oostkant, meer bepaald Retie en Oud Turnhout. Dat mag een excuus zijn om minder te spelen maar niet zo.

Jos v d Veken zou 1 en 2 winnen en dat zullen velen hem gunnen. Wat een sportman en dat al meer dan een halve eeuw. We zien ook veel andere namen en dat is goed, want de deelname was wel heel erg gekelderd.

Verder stond ook Nationaal La Souterraine op de agenda.  We zaten in de goal, was de eerlijke ontboezeming van Rik Hermans en dat blijkt uit de uitslag. Het is Kessel, Pulle, Putte, Zandhoven en omgeving dat domineert. Ik schreef een tijdje terug dat Daniels op zijn kousenvoetjes terug aan het komen is. Hij bevestigt dat men een 1e en 9e Nationaal. Danny van Dijck ongelooflijk met 1 oude mee en 12 jaarlingen. Ook Roodhooft, eerder genoemde Rik Hermans, Vereycken Gommers, Rudy vanden Eynde, om er maar enkele te noemen  weer bijzonder knap.

Van Agen viel Bart van Olmen op. Hij rolde in de sport door het onverwachte overlijden van vader Jos en doet het prima. ’s Avonds al alles thuis, 3 op 3.  Van La Souterraine zijn het, ondanks de hoge snelheden, veelal gekende namen die domineren. Geluksvluchten? Komaan.

EN ZELF?

Verleden jaar dus ook niet goed op dezelfde vlucht, maar de week nadien herpakten de duiven zich al. Dit jaar zullen we zien. Overigens waren we het natuurlijk veel te goed gewend. Als we zien welke grote namen met heel veel duiven mee achter onze tweede jonge duif pas beginnen (10e en 14e van 1.127 duiven) en overwegende dat alle beste duiven thuis zijn kan ik er goed mee leven. Ook omdat we door minder te presteren toch redelijk wat mensen een goede dag hebben bezorgd.

In Nederland dan het zoveelste bombardement van de familie Eyerkamp. Zie ook Internet. De vraag stelt zich wie in Nederland beter doet.      


Update  24 juli

Morgen dus Fay aux Loges, in feite de klassieker uit Orleans. Er wordt kalme wind mee voorspeld en voor jonge duiven op zo’n afstand mag dat. Heb er wel vertrouwen in. De doffers zijn ok, de duivinnen meer dan ok. Rode warme pootjes zonder schilfertjes. En de Jongen? Hmm. Kon beter.

VOER

Als je aardig speelt verdenkt men je er al gauw van een kenner te zijn, speciaal van  Zelfs grote namen beginnen te twijfelen als ze de conditie bij anderen zien.

Ludo Claessens was een fijne. Voeren vond hij het ‘aller onbelangrijkste’ in duivensport. Andre Roodhooft beweert ook niets te kennen van eiwitten, koolhydraten, vetten enzovoorts. Hij voedt op gevoel.

Ik weet het, de meeste denken daar anders over, maar ik hecht er ook weinig belang aan. Ik geloof niet in ‘zuiveren’,  niet in ‘opvoeren’,  niet in ‘ruimengeling’ niet dat gerst kalmerend werkt, eigenlijk dus in heel weinig. Daarom dat de duiven een heel jaar dezelfde veelzijdige mengeling krijgen.

Zonder andere voersoorten of merken te kort te willen doen, we voeren dus Van Tilburg Vlieg Vital Duo. Dus niet meer naar vragen graag. Natuurlijk hoeft men me/ons helemaal niet na te  volgen en is dit ook geen advies.

AMERIKANEN

Liefhebbers hier die een beetje vertrouwd zijn met Amerikaanse sportgenoten weten hoe naief velen zijn. ‘Velen’ dus. Zo zijn daar nogal wat liefhebbers die claimen de zuivere Wegges of Hyskens van Riel duiven van voor de oorlog te hebben. En dan te weten dat Wegge in 1903 totaal verkocht en HvR furore maakte met duiven die na de oorlog waren gekocht bij van Den Bosch.

Zopas vroeg me iemand of ik hem aan een adres kon helpen waar de zuivere Dr. Linssen duiven zaten. Een ander vroeg dan weer om ingeteelde duiven Mattens x Sissi. Heb die zelf niet eens.

Danny van Dijck, Roger Engelen, Maarten Huijsmans, Ad van Loon,  Mevr. Snellen, Ivo Renders, Sabrina Brugmans, Willy Daniels en zo veel andere hedendaagse toppers? Hebben ze nooit van gehoord. 

Verleden jaar zijn door een Amerikaan jongen online verkocht van 13-006 en 13-264. Voor belachelijk weinig geld. Bijna zeker gaan ze er ENORM mee lukken. Zo gaf de 264 al drie kleinkinderen die een 1e Nationaal wonnen.


Overkill en nog wat (20-07-2020).

Wat een overvloed aan uitslagen van overal. Een overkill zeg maar. Maar twee vitessevluchten op zondag? (In Antwerpen Quievrain en Noyon). Dat kon toen we met 200.000 waren. Ook nog met 100.000. Nu kan het niet meer en ontaardt het in concoursen met een belachelijk kleine deelname. Waarom niet kiezen voor EEN vitesse vlucht, uit pakweg Sint Quentin?

Waarom niet saneren? Het zal wel alles met de traditionele volksaard te maken hebben zeker. Ook op de fond soms dezelfde dag twee vluchten van bijna dezelfde afstand plus soms nog een van 150 km korter. Wat een geldverspilling.

VITESSE

Sommige vitesse spelers zijn zich bewust van het verval en wagen hun kansen op de HaFo. Met wisselend succes. Hoezo? Ik vind altijd (maar kan het natuurlijk mis hebben) dat er twee soorten vitesse duiven zijn. Duiven die de verdere afstanden niet aan kunnen en duiven die daar geen moeite mee hebben. De laatste zijn herkenbaar aan een ‘soepel geraamte’ en vooral ook zacht gevederte. Met de eerste kan je dus in Nederland niets doen hebben al velen moeten ervaren.

ORLEANS

Komende zaterdag in Antwerpen de grote traditionele provinciale Orleans voor oude, jaarlingen en jongen. Mannen als Houben en Van Hove Uytterhoeven wonnen op die vlucht in de 90-er jaren fortuinen. Dat grote geld is weg, maar nog is de vlucht populair. Ik herinner me de laatste twee nog goed. Twee jaar terug werd de afstand terug gebracht vanwege onmenselijke hitte. Niet te doen. Onze twee eerstgetekende kwamen zij aan zij aangevlogen bij 33 graden en tegenwind en wonnen bij de eerst 25 provinciaal op de grootste afstand.

Verleden jaar was anders. Volgens Kris, een van de trouwe letters, onze slechtste vlucht in 2019. Weliswaar een zeer onregelmatig verloop, maar daar had iedereen mee te maken. We hoefden ons met 8 prijzen op 10 niet te schamen maar we begonnen te laat. Veel te laat. Deze Orleans is de voorbereidende vlucht op de tweede klassieker uit Bourges twee weken later en daarom verwacht ik een grote deelname. Van onze jongen verwacht ik niet veel. En de oude? Dat weten we na de vlucht.       

GROENER

Het gras bij de buren groener? Wat Christian v d Wetering en andere fondtoppers in Nederland betreft wel. Die zijn gewoon jaloers op het programma van hun zuiderburen met bijna wekelijks een National. Zoals buitenlanders ooit jaloers waren op de Nederlandse Orleans.  IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor