Ik kan me voorstellen dat het gaat vervelen als je bijna wekelijks en dat jaar in jaar uit moet lezen dat weer goed of super gespeeld werd, maar gisteren 4 juli was weer niet anders. Zelfs heel grote namen in het Antwerpse mailen termen als ‘ongeëvenaard’,  ‘buitenaards’,  ‘nooit gezien’, ‘zonder weerga’ enzovoorts.

MELUN 4 JULI

Het was weliswaar grijs weer met soms wat lichte regen maar er zat beweging in de lucht en dan loopt het meestal goed af. Zeker met ZW wind. ‘Beter dan een staalblauwe lucht’ vond ‘letter’ Kris. En inderdaad, terwijl niet een Nederlandse duif los was verliepen de concoursen uiterst vlot. Ook van Chateauroux en Limoges. De vlieglijn was dan ook prima, al beweert het IWB anders.  

Tegen 504 jaarlingen werd in ZAV begonnen met 2e, 3e en 4e prijs en dat waren, ook in die volgorde, de 2e, 3e en 4e getekende. ‘Straf.’   (7/11). De zege was voor ‘de fietsenmaker’ uit Westmalle die ze ook heel goed had.  

Tegen 718 oude (naar Belgische begrippen erg veel) werd begonnen met: 1, 3, 4, 5, 6, 9, 10, 14, 18, 19, 23.  Na onze 11e duif moet de overgrote meerderheid nog beginnen. (17/24).

In de Overkoepeling van ZAV met Grensverbond vlogen 1.743 duiven. Tegen dat aantal werd begonnen met 1, 6, 7, 8, 10, 16, 17, 25, 31, 32 enz.

DE WINNAAR

De overwinnende duif is van 2017, dus een goede, anders zitten die hier niet zo lang. Ze won voorheen 1e, 3e, 4e, 11e, 12e, 12e, 13e enzovoorts tegen gemiddeld zo’n 650 duiven en was 3e Asduif.. Dat ze pas 17e getekende was, is vanwege luxe probleem. Ze werd gekweekt uit twee duiven die ik bijhaalde. De vader komt van Gebr. Scheele uit kweekkoppel 2 (doffer uit ‘Jeroen’ W de Br).  De moeder is een zus van de Diamant van Gebr. v d Brande. Ik kreeg van Carl en co 2 broers en een zuster van die vooruitvlieger. Een doffer geeft goede, de duivin dus ook, de 2e broer was uitgeleend aan Gebr. v d Kooy. Twee kl.kinderen Rossi (via Eyerkamp) ook weer naar de kop. De Diamant zelf werd gekocht door Eyerkamp. Onze jongen hebben nog heel weinig ervaring en vlogen nog maar een of twee keer Quievrain en nog maar een Noyon, maar kwamen ook prima (12/19). Als we er 6 van de 19 hebben heeft er nog niemand 5 terwijl er toch liefhebbers waren met tot 97 duiven mee.

VORM

Dat ‘de Roger’ ze weer in vorm had kon men al lezen in mei. Van de vluchten uit Quievrain (er kon helaas niet gespeeld worden) kwamen ze al ongelooflijk. Nu afwachten wanneer de inzinking komt. 

VLIEGLIJN

Hoe goed de vlieglijn gisteren was bewees ook Roger Engelen. Hij had 7 jongen mee op Melun en het leek of die een straat verder gelost werden. Hij kreeg er 5 tegelijk en won daarmee 2, 2, 4, 5, 6 tegen 1.236 jongen.


Topspelers vol onbegrip  (04-07-2020)

‘Ik ken niet een topspeler die dat IWB serieus neemt’, zei ik destijds tegen dhr. v d Kruk. Er aan toevoegend  ‘wel zeer capabele lossers die er mee kapten vanwege dat IWB’.  Hij zei dat meer gehoord te hebben en zweeg.  Dat onbegrip zal er vandaag 4 juli niet beter op zijn geworden.

ONBEGRIP

Tussen 9.00 u en 10.00 u deze morgen veel onbegrip bij zowel Nederlanders als  Belgen die onderling contacten hebben of de lossingen volgden.

ALLE Belgen los. NIET EEN Nederlandse lossing. Waren de Belgen zo dom en de Nederlanders zo slim’, of was het omgekeerd?’ Want zulke uiteenlopende meningen duidde op verschillend denken.   Kort nadien circuleert een rondschrijven van het IWB.  ‘Code rood’, niemand mag lossen en… dan gingen ze nog liegen ook!!!  ‘In het hele vlieggebied regen’,  zo schrijven ze. Ik was niet de enige die dat even nakeek op de site van de KBDB waar men de lossingen kan zien. NERGENS regen behalve heel even in Dizy.  Wel OVERAL optimale zichtbaarheid op ALLE losplaatsen. Wie men moest geloven zou gauw blijken.   

HAGEL

Sjonge weet kreeg ik veel appjes. Je moet weten dat Roger ze weer in vorm heeft en mijn/onze duiven ook dit jaar weer geweldig komen. Ook verleden zaterdag weer 4 duiven bij de 8 eerste van 2.200 duiven en van alle samenspelen in HEEL DE PROVINCIE ANTWERPEN als eerste vier duiven van Sermaises. Dat men dit in geen enkel medium kan lezen heeft natuurlijk zijn reden, maar is wel te zien op www.pitts.be. Daarom waren vooral Nederlanders nieuwsgierig hoe we ze pakten vanwege code rood ‘en over heel de vlieglijn regen’ van dat IWB.

Het was weliswaar een donkere lucht, maar er zat beweging in en niemand van de letters die zich zorgen maakte. Men had enkel medelijden met de Nederlanders. Terecht zo zou blijken. Het hagelde duiven met constataties om 10.59 u (die zou VOORLOPIG wat los vooruit vliegen) en verder 11.01 u, 11.01 u, 11.01 u, 11.01 u, 11.02 u, 11.02 u, 11.04 u, 11.04 u enzovoorts (Melun, 334 km, ook voor jongen). Toegegeven om 13.00 u begon het in Midden Brabant een half uur wat te miezeren. Maar het bleef vanuit het zuidwesten waaien, er bleef beweging in de lucht en dan is nooit sprake van slechte vluchten liet ik ’s morgens al vroeg (!) enkele vooraanstaande liefhebbers weten. Als ik dit typ is Chateauroux aan het vallen. Bij mensen met veel duiven mee alsof ze verder in de straat gelost zijn, mailde iemand. Die man vroeg ook of dat IWB dezelfde mensen zijn die bij helder weer adviseren later te lossen vanwege inversie.

NIET GEWOON

Mensen die deze rubriek wat langer lezen weten dat ik nooit kritiek heb op lossers, behalve als ze inversie aanwenden om niet te lossen. Het is voor die mensen heel moeilijk. Maar als ervaren liefhebbers allemaal anders denken dan dat IWB mag men zich vragen stellen. Want opnieuw is bewezen dat je bij wat donkerder weer best kunt lossen als ‘met beweging in de lucht’. Als dat IWB er voorstander van is alleen bij helder weer te lossen kan je beter stoppen.

De Polen hebben geen IWB. Die begonnen om 6.10 u al met lossen in Breda. Zoals bij ons vroeger toen we om 6.00 u een speciale mis voor duivenmelkers hadden. Hier kan zo iets niet want zo vroeg zijn ze bij dat IWB nog niet paraat om te overleggen, zo hoorde ik uit betrouwbare bron. Hoop dat zulks niet waar is.

Ik weet dat ik met dit schrijven geen vrienden maak. Maar om vrienden te maken schrijf ik niet !!! Ik heb het goed voor met de Nederlandse duivensport  waarin mensen zonder kennis van zaken te veel te zeggen hebben.


Vervelend (01-07-2020)

 Het verschil met veel 'Hollanders' is dat die maandag al weten welke en hoeveel duiven het weekend dat volgt mee moeten, zei Gust Christiaens altijd. En verder: Wij spelen om geld en hier is het topsport. Als we de duiven in de korf steken kunnen er nog bij komen of afvallen. Kunnen getekende ook nog veranderen. Want er mag geen pluimpje verkeerd zitten. Tenminste in Belgie. Aldus Gust. Ik was nooit anders. Als vrijdag ingemand moest worden moest men me vrijdagmiddag niet vragen hoeveel duiven mee moesten. Ik wist het niet. Niet welke, laat staan hoeveel. Die keuze werd tot het laatste moment uitgesteld.

Maar daar is nu, om logistieke redenen, verandering in gekomen. Zowel in Nederland als België. Je moet vooraf opgeven met hoe veel duiven je aan de inmand tafel verschijnt. Gelukkig hoef je dat in België pas de dag van inmanden op te geven. In Nederland de dag voordien of zelfs twee dagen voordien. Topspelers begrijpen de reden heus wel, maar vinden het op zijn minst vervelend. Misschien een idee voor de bevoegden in Nederland om de deadline van opgeven aantallen duiven zo veel mogelijk te verlaten? Het zou door velen gewaardeerd worden!


 Vreemd  (30-06-2020)

Vreemd toch hoe zeer het vluchtverloop kan verschillen van streek tot streek. In Antwerpen van Sermaises geen verliezen en Bourges liep ook met een sisser af. In Zuid Nederland evenmin klachten. Zuid Holland was echter anders. Meer dan 10% weg, zo verneem ik, en ook de topspelers ontkwamen niet. Dat komt toch neer op meer dan 3.000 duiven en dat waren zeker de slechtste niet.

DE WIND

Was het de wind? Geloof ik niets van. Verleden jaar hebben we in Antwerpen eind april gevlogen bij ongelooflijk bitter ijskoud weer. Zodanig dat we niet mee durfden doen. Tot ieders verbazing een zeer vlot verloop. ‘Ze kunnen dus heel goed tegen de koude’ ondervonden we. 

Dat duiven, zeker oude, heel goed tegen de hitte kunnen weten we al lang en ook de wind hoeft geen spelbreker te zijn. Ook verleden jaar hadden we een vlucht met stormachtige wind. De duiven vlogen meer dan 2.000 mpm en ik zag ze letterlijk van het dak waaien. Al gauw bleek dat we goed gespeeld hadden, maar dat gaat wel goede duiven kosten, zei ik tegen Roger, de man die de duiven zo goed soigneert. ’s Avonds alles thuis. Bij iedereen.

JERUP

Dus lijkt niet aannemelijk dat de wind oorzaak was van de verliezen in Z H. Wat dan wel? Geen idee. Ook W de Br en zijn buurman leden verliezen en dat waren niet hun slechtste duiven. Van Willem liep een jaarling binnen in Jerup. Dat ligt niet in Friesland maar in het noordelijkste puntje van Denemarken. De duif had liefst 1.350 km afgelegd en was uiteraard onmachtig om met die tegenwind op eigen kracht terug naar Reeuwijk te vliegen.

De Denen in de betreffende streek hadden zelf trouwens ook een rampvlucht van formaat uit Bremen, 500 km. De ochtend na lossing was amper 10% terug. Dat zijn dus echte rampen. Later bleek dat duiven geland waren op booreilanden.

De duiven van Z H moeten duidelijk met nog een andere hindernis te maken hebben gehad. ‘Met die hitte te warm in hun wagens’, mailde P. Geloof ik niets van. Wat dan wel? We zullen het nooit weten. 

DEEN

Nu we het toch over Denemarken hebben, twee jaar geleden kwam Sten J hier. Hij had zijn vrouw verloren en wilde met duiven beginnen. Ik adviseerde gezonde voedsterduiven aan te schaffen en eieren te halen uit de vliegers. 'Niet uit de kwekers?' zo vroeg hij. Omdat ik er een hekel aan heb dingen twee keer te zeggen schudde ik het hoofd. Dit jaar is hij er mee aan het spelen en het is wekelijks bingo met een keer zelfs de 17 eerste bij de jaarlingen (in de club tegen een kleine 300 duiven).  Zowat tegelijk met hem kwam er een Duitser. Die wilde het ineens goed aanpakken. Of ik bewezen  kweekkoppels voor hem had. Die mochten wat kosten. Ik adviseerde ergens eieren te halen. Zo pas nam hij weer contact op. Hij had toch ergens voor veel geld kwekers gekocht, een duif had hem meer gekost dan al die eieren voor die Deen samen, maar het bracht hem niets. Twee verloren jaren. 'Geld zat' kan ook een nadeel zijn. Nu wilde hij wel eieren. Te laat.  Kreeg verder een mailtje van Andy Cosyn, in de buurt van Ninove. Haalde hier een doffer en een jong er van won afgelopen week de 1e in de Overkoepeling tegen 1.803 duiven. Andy is nog jong en fanatiek. Altijd tof zulke mailtjes. Helaas is de doffer gestorven.


Wie heeft de langste?  (29-06-2020).

Limburg wilde komende zaterdag uit Chateauroux spelen. Maar die zullen uit moeten wijken naar  Issoudun. In Chateauroux mogen ze niet lossen omdat de Belgen er ook met duiven staan. Hmm.


Wonderduif (29-06-2020)

Dan denk je ook dat je een goede hebt.

13 Juni opende het seizoen. Er stond een ozo wind en de oostkant werd helemaal weg gevaagd. Voor de 1e prijs in het oostelijk gelegen R4 van Br2000  (ruim 5.000 duiven) klokte Huijsmans, helemaal aan de westkant, alleen 20 duiven. 

Wij 'zitten' ook helemaal oost en Wijnegem, Wommelgem aan de westkant speelde ons helemaal weg. Toch moet gezegd, onze Halve Jan (19-874) handhaafde zich redelijk met een 20e tegen 1.944 duiven.

Een week later, 20 juni dus, won ze 3e tegen 3.125 duiven. (2e bij jrl).

Weer een week later, eergisteren 27-juni dus won hij de 6e tegen 2.274 duiven. Enkele hokgenoten liepen seconden eerder over de antenne. Maar met duiven die zulks 3 weken na elkaar doen denk je toch echt dat je weer een goede onder de pannen hebt. Maar die prestaties verbleken helemaal  bij de 19-088 van Bart an Oeckel. Het was K B die me er op attendeerde, waarvoor dank.

NOG (veel) BETER

Zijn 088, aangeschaft bij Geert Lambregts, won op 13 juni uit Melun 2.150 d - 1e.

De week nadien 20 juni Sermaises 3.137 d - 1e.

Weer een week later, eergisteren 27 juni dus Sermaises: 1.986 d - 1e.

Benieuwd naar de volgende prestatie? Ha, die hebben we al gehad. Toen die wonderduivin goed en wel thuis was van Sermaises op zaterdag werd ze ingekorfd voor Quievrain en won dus gisteren, 28 juni, 686 d - 3e (jrl 2e).

Bart: Weet je, ik stel me in mijn leven altijd doelen. Die van nu is het winnen van de Gouden Duif (Een aartsmoeilijke en populiare all round competitie van Sportblad de Duif). Daarvoor moet je ook presteren op vitesse, vandaar.

Ik schreef enkele keren wat naar mijn mening het beste van alle systemen is: Duivinnen op weduwschap met de partner thuis. En mijn tragiek is dat ik soms gelijk heb. Bart heeft een ploegje van 12 duivinnen die hij zo speelt en daar is momenteel geen houden aan.

WEL EERLIJK

Bart nog: Ik heb enorm veel bewondering hoe jullie jaar in jaar uit bij alle weer met weinig duiven zo enorm weten te presteren. Ook omdat je aan de oostkant zit. Weet je, ben er zeker van dat duiven op hun thuisreis naar het westen afwijken. Dus dan moet je niet oost wonnen zoals jullie in Rijkevorsel en ik in Turnhout. Ik ben full prof geworden en dan kan je je het niet veroorloven dom te zijn. In United Kempen zit ik aan de westkant dus ga ik daar spelen. Moet je eerlijk zeggen dat van die 3 eerste geen sprake was geweest als ik in Turnhout had gespeeld zegt de Turnhoutenaar. En natuurlijk doet hij niets verkeerds met zelf kiezen waar hij gaat spelen. Dat is zijn goed recht.

BOURGES

Overigens wordt momenteel flink over de ex-bakker gepraat. En wel over zijn archi slechte prestatie op Bourges met heel veel duiven mee. Van Sermaises speelde hij enorm maar daarover hoorde ik nog niets. Duivenmelkers he? Overigens zitten die duiven die op Bourges faalden op hetzlefde hok als de duiven die op Sermaises zo stuntten en krijgen die dezelfde begeleiding. 

Bart is geen nagemaakte. Van Bourges, eergisteren, dus slecht gespeeld, maar de duiven die faalden nu alweer gelapt om zelfvertrouwen terug te krijgen.

JOS EN LARS VERCAMMEN

Mensen halen graag hun gelijk en ik ben niet anders. Ik schreef al meerdere keren dat de echte goede er met sterke wind mee ook zijn. Maar dan moeten ze wel in supervorm zijn. En wat ik ook schreef? Bij zeer sterke wind mee kom je in de voorvlucht prijzen te kort maar kan je wel winnen. Dat werd in ZAV bewezen door vader en zoon Vercammen met hun zege, helemaal in de voorvlucht.  Ik moet daar net aan denken omdat iemand me wees op de sportiviteit van dit vermaarde duo. Ze zouden tegen de verslaggever van 'duivenspel' gezegd hebben, en dat ou daar te lezen zijn: We winnen wel, maar werden helemaal omver geblazen door Comb Maegh - A S. Het is bekend dat je in duivensport als je presteert het meest waardering krijgt van de grote, soms je concurrenten. De kritiek komt van mensen die jaren vergeefs proberen 'groot' te worden.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor