'Zegt de naam Luc Vervoort je iets', vroeg een zeer bekende Nederlandse topspeler. 'Helemaal niets, nooit van gehoord'[, moest ik deemoedig erkennen. Daarbij dient wel gezegd dat ik hoegenaamd niet op internet zit. Een heel enkele keer kijk ik of C Bosua, M v Zon, P Theunis iets zinnigs te zeggen hebben en een heel enkele keer kijk ik hoe Bas en Willem gepakt hebben. Verder kijk ik nauwelijks naar uitslagen. Soms hoe de mannen die ik ken in Berlaar en omgeving pakten en soms bij uitzonderlijk weer.

Daartoe hoort, wat mij betreft, ook ZO winden en wie daar in M Brabant over twijfelden lijken nu ook overtuigd.  Hoe het de andere afdelingen in Nederland zaterdag verging weet ik niet, maar in Antwerpen zien we hetzelfde beeld als in Brabant. Alles 'zat' aan 'de westkant'. Onze duiven, uiterste Noordoostkant hielden goed stand (20/29) maar we verloren al meteen twee goede oude duiven, wat meer is dan in heel 2019 samen. Beide vlogen wekelijks kop en zijn ook winnaars. Geluk dat die ZO wind zo kalm was. Die topspeler over Vervoort: 'Ken je die niet? Dan moet je eens naar de uitslag van dat veelvuldig geroemde Diamantverbond kijken.' Inderdaad. Die Vervoort had enorm gespeeld. En opnieuw drong het tot me door: Wat zijn er in Belgie toch veel goede spelers miskend alleen omdat ze niet verder dan Noyon spelen. Mannen als Patrick Boeckx en Dirk van Dijck zouden wel eens gelijk kunnen hebben. Voor betere duiven moet je in die streek bij vitessers zijn.


Update vandaag   13 juni

Gisteren nog maar eens op de hokken in B N geweest. Dat was lang geleden en dat was schrikken. Trof er liefst 13 vreemden. Volgevreten als ze waren gooide ik ze buiten maar 9 zitten er weer terug. Plus weer enkele op het dak. Binnenlopen van vreemde duiven is hier om een of andere duistere reden rampzalig. Die allemaal opgeven met het risico heel de dag met volk opgescheept te zitten doe ik echt niet. Nu kunnen we die naar Goirle brengen en ook een lid van de club heeft zich aangeboden, maar vraagt zo iets niet om een regeling van boven af? We zijn immers toch zo diervriendelijk? Ik denk daarbij aan mee geven met de vervoerders als die duiven op komen halen en vervolgens verdere opvang.

Overigens hoef je geen rekenwonder te zijn om te beseffen dat wanneer zo veel duiven binnen lopen er ook zo veel verloren gaan. Ja zo ver zijn we inderdaad weer. 

BRABANT 2000

Maarten Huijsmans Hoogerheide speelt in R1 van Br2000 en zit helemaal aan de westkant. Verleden week pakte hij vroeg maar moet wel geschrokken zijn toen hij op Compuclub keek.  Men weet wat Compuclub doet met de 4 Rayons van Br2000. Ofschoon er geen gezamenlijk concours is gooit die alles bij elkaar en maakt een soort uitslag. Ooit zelfs als op verschillende tijden werd gelost. Maarten vond zijn vroege duif verleden week terug op plaats 1.200 of zo. Vandaag was het anders. Geen ‘w’ in de wind maar de ‘o’ van oost. Rayon 4 is in de Afdeling het meest oostelijk gelegen. Een duif van Adams was er winnaar tegen 5.467 duiven. En daar zit Huijsmans, schrik niet, met 20 duiven voor! Ranglijsten publiceren voor vitesse concoursen met een spreiding in de breedte van 50 km of meer haalt niet eens het niveau van de belachelijkheid.

BERLAAR

In Berlaar vloog men Quievrain. De nog vrij jeugdige superman op vitesse, Gert Heylen, had 6 duiven mee en op goed anderhalve minuut waren die alle zes thuis. Hij begon met de 1e prijs, zijn 6e duif won de laatste. Dus een concoursduur van anderhalve minuut en met jongen was dat weinig langer. Een hele week duiven verzorgen voor 5 minuten lol is in Belgie voor velen maar heel gewoon. In de regio Brussel wonen talloze liefhebbers die heel hun leven niet anders vlogen dan Quievrain, voor hen zo'n 50 kilometer!!!


Respect  (12 juni)

Hoewel je weinig reportages tegen komt met de nodige diepgang zoals liefhebbers die graag lezen is het Spoor heel wat verbeterd vergeleken met een aantal jaren terug. De verdienste van de hoofdredacteur misschien? Vooral de rubriek ‘Grootmeester’ slaat aan, hoewel die nog wel voor verbetering vatbaar is. Want de tien beste prestaties in een concours van 600 duiven of van 30.000 maakt natuurlijk een wezenlijk verschil.

MOEILIJK

Als je er lol in hebt over duivensport te schrijven dan moet je wel je hoofd leeg kunnen maken. Het is niet meer dan natuurlijk dat de ene mens je beter ligt dan de andere. Maar als prestaties beschreven worden en commentaar geleverd op vluchten mag zulks geen rol spelen. Dat lijkt evenwel niet voor iedereen even makkelijk. Misschien was het toeval, misschien ook helemaal niet verkeerd bedoeld maar de duiven van de man die afgelopen weekend mogelijk de meest opvallende prestatie neer zetten kregen de minste aandacht in het eerder genoemde Spoor. Of is de 3 snelste van meer dan 30.000 niet heel speciaal?

In het verslag over deze stunt stond interessante bijkomende informatie, dat wel, maar over de duiven die dat hadden gepresteerd geen woord. Jammer, die hadden beter verdiend. En ook de man die ze had klaar gestoomd.

Nogmaals: Je voorkeur verborgen houden bij het beschrijven van prestaties is moeilijk. Met alles. Een duidelijk voorbeeld  is voetbal. Ik ervaar dat zelf ook, maar doe in ieder geval mijn best. Het is trouwens toch beter de  medemens te beoordelen op diens goede eigenschappen en de slechte negeren. Of er blijft niemand over.

BEETJE TE?

Volgend weekend al Interprovinciaal Vierzon en de week nadien al Nationaal Bourges. Ook fondspelers in Nederland klagen. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken maar je ontkomt niet aan de indruk dat men in wil halen. Beetje geforceerd, beetje te snel. Maar mogelijk zie ik dat verkeerd.


 Toch maar oppassen  (11 juni)

Afgelopen maandag dus zogenaamde invlieg vluchten. Echt lekker verliepen die niet.  Vooral de jaarlingen hadden het op Pont St Max moeilijk, maar gelukkig waren er amper verliezen. Dit weekend  dan de echte start. Zaterdag Melun, zondag Quievrain en Noyon. Noyon ook voor jongen en gezien de voorspellingen, ZO wind, toch maar oppassen. Waait het niet harder dan vandaag dan geeft dat weinig reden tot zorgen. Maar een stevige ZO wind? Staat, ik beweer het al jaren, garant voor moeilijke vluchten en verliezen. Meerdere goede liefhebbers gaven me gelijk toen het voor hen te laat was. Nu zijn er zelfs, en niet de eerste de beste, die met stevige ZO wind niet meer inmanden, zeker niet begin juni. Onze jongen, 26 in totaal, gaan naar Quievrain. Dat waren er 28 maar 2 kwamen zwaar gekwetst terug van een lapvlucht. Bij de oude, zal het er een minder zijn. De 17-738, ging tijdens het trainen aan huis verloren. Het is wel niet zo'n goede als de duif die verleden jaar ook vlak voor het seizoen door de roofvogel werd gepakt, maar hier word een duif geen 3 jaar oud zonder referenties. En die had deze halfbroer 006 zeker. Nu al Noyon voor jongen betekent overigens dat er op de HaFo voor jonge duiven  niets is veranderd met voorgaande jaren. Over twee weken zitten die op Melun, de Nederlanders gaan dan lappen. 


Niet alleen negatief   (9 juni)

 Corona kostte ook duivenliefhebbers het leven, maar niet alles is negatief.

W d B: ‘Het zou me niet verbazen als er door de crisis liefhebbers bij komen. Door de lockdown aan huis gebonden mensen met een tuintje die met hun tijd geen blijf weten en zien hoe duivenliefhebbers in de weer zijn. Positieve geluiden hoorden we meer:

W L en A v L (beide weduwnaar): ‘Na zo veel jaar je partner verliezen is vreselijk. En dan verplicht thuis zitten? Het zijn de duiven die me overeind houden.’

F v R en L de R (beide 80-ers): ‘Ik heb een grote fout gemaakt. Nooit geweten wat een verzet duiven bieden. Ik had er eerder moeten gaan houden. Dat merk ik nu vooral nu ik aan huis gebonden ben.’

J G (met pensioen): Met heel dat Corona gedoe kwam ik er tenminste aan toe de hokken wat op te kalefateren.

J D (succesvol zakenman) ‘Wat een gestress. De duiven hielden me op de been. Op het hok valt alles van je af.’

En hoe het maandag afliep met zulke massale lossingen? Zowat van alles lossingsplaatsen kwamen de duiven slecht tot zeer slecht naar huis, maar de verliezen bleven erg beperkt. Zelfs van jonge duiven. En dat het weer op maandag niet goed was bleek uit de lossingstijden. Van goed 7.00 u tot na de middag. Een 'vergezeller' bleef zelfs over staan.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vraagteken - Ad Schaerleackens -

Het scheelde niet veel of de dag van Barcelona 2020 zou een van de mooiste dagen worden in het duivenleven van ...

Ad Schaerlaeckens

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor