Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische grens echter waren er niet gerust in. Hun duiven werden in het oosten gelost, het gros had hun thuishok in het noorden en dan was er die pittige ZW wind die de duiven noordwaarts stuwde.

’s Morgens was P Theunis met heel zijn handel naar Reusel gereden en had er vroeg gelost. Hij had geen zin om daar een paar uur langer te staan dan nodig. Ze kwamen vlot. Hoe de vluchten uit Reusel en Weert verder verliepen voor liefhebbers die uiterst zuidelijk woonden hing af van de omstandigheden.

VOORBEELDEN

Enkele voorbeelden om de gedachte te bepalen.

-Een goede speler uit Ossendrecht had zijn duiven zo thuis. Hij had die wel enkele keren in oostelijke richting gelapt.

-Ook anderen die de moeite hadden genomen ze een tweetal keren in oostelijke ligging te lossen hoorde je niet klagen.

-Van twee liefhebbers weet ik dat ze een topduif verloren, terwijl hun duiven toch redelijk af kwamen.

-Duiven die helemaal niet gelapt waren hadden het moeilijk met verliezen.

-Het uiterste was die man die verleden jaar zijn duiven grotendeels verkocht en nu wat laatjes mee had die in 2019 alleen enkele navluchten vlogen. Daarvan was er rond 15.00 u een thuis. (gelost om 11.15 u).

Totaal waren in Br2000 ongeveer 12.000 duiven ingezet, in Zuid Holland, Afdeling 5 dus, ruim 37.000. 12.000 was wel heel erg weinig overigens, overwegende dat men er ooit HAfO speelde met 40.000 duiven of meer. Afdeling 5 kon wel uit de goede richting spelen. NOG wel. Mocht men in België straks genoodzaakt zijn uit Duitsland te spelen dan valt te vrezen voor liefhebbers die hun duiven amper lappen.

RAADSEL

Mensen die beweren dat vanaf begin mei de roofvogel geen gevaar meer is hebben het mis. Afgelopen week werden onder mijn neus een oude en twee jongen gepakt. Toegegeven die neus mag er zijn, maar dan nog. Een van de drie ga ik nog kunnen redden, de andere zijn verloren. Waar ik woon is het vergeven van houtduiven en tortels. Van de laatste kwamen er in februari drie koppeltjes in mijn tuin en die komen er nog. Vanwaar die voorkeur voor postduiven? Waarom blijven ze met hun klauwen van die houtduiven en tortels? Ik heb het nooit gesnapt.


 Geen asocialen  (22-05-2020)

Het imago van duivensporters is niet echt goed. ‘Sociaal wat minder’ hoor je soms. Nou dat blijkt dan niet uit mijn post die ik gisteren schreef. Over hetzelfde onderwerp kreeg ik vandaag meerdere mails. Van mensen die zich verbaasden over de discipline van de liefhebbers bij het inmanden. Mensen die netjes in hun auto bleven en zich keurig aan de regels hielden. Daar waren geen boa’s nodig om de orde te handhaven. De verbazing werd nog groter toen men de wanorde elders zag, de over bevolkte straten en stranden. En zo constateerden ze dat er hele volksstammen zijn die zich minder weten te gedragen dan duivenliefhebbers. Die hebben beter verdiend dan met een gesloten truck niet de grens over mogen om wat duiven los te laten.

Heb hier meermaals mijn respect uitgesproken voor het nieuwe KBDB bestuur. Daarom dat het berichtje dat nu op FB circuleert zo’n domper is. Een ‘KBDB man’ meldde iets in de geest van: ‘Zolang wij Frankrijk niet in mogen, mogen anderen Belgie niet in.’  Ik kan begrijpen hoe sommige Belgen zich zouden voelen als zij niet zouden kunnen spelen en Nederlanders daar losten, maar toch. Het is niet een beetje flauw maar HEEL VEEL. ‘Wij niet, dan jullie ook niet.’ Had meer niveau verwacht.

HANDIG

Met nu voor velen die vreemde en nieuwe losplaatsen het volgende: Als je zo’n plaats intikt op Google maps zie je meteen en korte tijd de afstand in vogelvlucht links boven. Tenminste op Samsung.


 Echt beter?   (20-05-2020)

‘Jij komt veel in die streek. Zijn de duiven in het Diamantverbond en het Tienverbond ook zo veel beter?’ werd me voor de zoveelste keer gevraagd. Ga je puur af op de feiten, dan lijkt dat inderdaad zo. Daarbij doel ik niet zo zeer op de snelheid van de winnaars als wel op de snelheid van de duiven die de laatste prijs winnen. Hoe hoger die is hoe sterker de concurrentie zou je kunnen zeggen. En inderdaad, het Diamantverbond ‘sluit’ over het algemeen eerder dan het Tienverbond en het Tienverbond op haar beurt doorgaans eerder dan elders.

ILLUSTERE NAMEN

Gert Heylen, de Lambrechtsen, Docx, Ceulemans, de Marissen, Leysen, Gebr v d Brande, v d Bulck om er maar enkele te noemen hebben bijzonder goede snelheidsduiven, laat daar geen twijfel over bestaan. Vooral duiven van Karel Laenen Herenthout zouden aan de basis staan, maar anderen moeten dat beter weten dan ik. Maar of die duiven daar superieur zijn? Hmm. Er zijn te veel voorbeelden van mensen die bij zo’n topspeler in de regio Herentout, Berlaar, Heikant, Itegem, Nijlen duiven aanschaften maar er niets mee konden.

Natuurlijk haalden Gebr. Leideman een witte raaf bij Gebr. V d Brande. Maar hoeveel duiven hebben ze in de streek wel niet gekocht? Luc en Bart Geerinckx haalden hun stammoedertje bij Keirsmaeckers Nijlen en zelfs de Gebr. Janssens haalden hun basisduiven in Herenthout. Maar bij de uitblinkers daar even wat duiven gaan kopen en daarmee je hok automatisch naar een hoger niveau tillen?

Zo simpel ligt het echt niet. Beter presteren hoeft niet altijd te betekenen 'dus betere duiven'. Er is ook nog zo iets als ligging. Vroeger had ik medelijden met mensen die beweerden dat de ligging van die mannen daar beter was. Mogelijk zat er toch een kern van waarheid in, voor zowel vitesse als kleine fond. Nergens in Belgie worden meer Nationale overwinningen behaald dan daar wat uiteraard een kwestie is van heel goede duiven, maar dat is tegenwoordig niet genoeg.

VANDAAG QUIEVRAIN 

Hehe. Eindelijk konden we in Antwerpen duiven letten. Van Quievrain met prachtig weer, om 8.00 u los en een kalme Oostenwind. Maar duiven regenen deed het echt niet, en zo leerde navraag, ook niet bij anderen. Zorgde de provinciale lossing voor die vrij trage aankomsten? Een duif die van zo’n vluchtje 3 minuten voor de rest arriveert is ook niet normaal. Het was een jaarling uit een bonte doffer van E die al meerdere goede gaf, ook eerste prijswinnaars. Zoals ook het nestzusje van deze duif verleden jaar een 1e won tegen ongeveer 1.200 duiven. E S nam er op mijn advies een mee uit dezelfde ouders. Ben benieuwd.

Naar verluidt had de familie Geysen het in Sint Job goed voor elkaar wat betreft veiligheidsprotocol bij het inmanden en waren de liefhebbers zeer gedisciplineerd. Zoals het hoort. En die man die zei dat het vandaag weer was om op te selecteren? Naar hem luisteren zou betekenen enkele echt goede en meervoudige winnaars naar de poelier verwijzen. Zondag weer Quievrain en de week daarop hopelijk een prijsvlucht. Van waar is afhankelijk van de Fransen.


 Update 20 mei   (20-05-2020)

 Frank was in gaan korven en zag er enigszins ontredderd uit. Ik kon daar in komen. In de middag had hij moeten bellen hoeveel duiven hij in ging manden. Hij kreeg ook een nummer dat hij nodig had.

Toen werd hij terug gebeld over aantal doffers en duivinnen en hoe laat hij verwacht werd.

Hij moest een mondkapje om doen.

Bij het lokaal werd hij naar een plaats gedelegeerd.

Daar moest hij wachten in de auto, mocht er niet uit.

Toen kwam iemand de duiven halen. Hij moest zijn handen ontsmetten en de mand aangeven.

Hij moest in de wagen blijven, mocht niet babbelen met anderen.

Na een klein half uur werden de manden, nu leeg, terug gebracht. Hij mocht die in de auto zetten en weer de handen ontsmetten, dat alles in het bijzijn van de toezichthouder. Toen mocht hij gaan.

NOG NET TIJD om de boodschappen te doen waarom zijn vrouw gevraagd had. In de winkelstraat kon je over de koppen lopen, waar hij moest zijn hingen ze met de benen buiten. Frank snapt niets meer van deze wereld. En 'Franken' zijn er veel. En toch aan al die Franken. Maak je niet druk. 

GRENZEN

Belgen mogen de grens naar Frankrijk niet over, Nederland de Belgische grens niet. Duitsland mag men wel in en Duitsers hebben ook al in Frankrijk gelost. Leervluchten mag wel, wedvluchten niet. Ben ik te dom om het te snappen? Zie ook eens aan de grenzen. Hoeveel vrachtwagens daar passeren om in het buurland te lossen. Wat is er nu onschuldiger dan duiven in een duivenwagen? Zo’n truck rijdt door het land, laadt nergens, lost nergens, maar rijdt naar een rustig plekje om duiven te lossen en dan weer terug naar huis. Contacten worden niet gemaakt. Is het vreemd dat liefhebbers het niet snappen?

NAAR HET OOSTEN

Belgie niet in mogen is vooral beroerd voor Nederlandse duivenliefhebbers vlak over de grens. Zaterdag hebben die een leervlucht uit het oosten. Spreek je topspelers dan oordelen ze verschillend. De een doet niet mee, rekent toch op België en Frankrijk, al is het wat later. De ander doet alleen mee met zijn oudste duiven, weer een ander alleen met zijn jongste. Die oudste, heel hun leven een andere vlieglijn gewend, zouden makkelijker verloren gaan, menen sommigen.

Er zijn ook nog liefhebbers die niet meedoen met ZW wind. De duiven zouden ‘de verkeerde richting ingeslagen worden’ en er zijn liefhebbers die geen risico willen nemen met de eigen gezondheid en daarom passen. Wat is wijsheid? Ik weet het ook niet. Weer je zeker niet slechter van wordt is, ondanks alles, proberen positief te blijven!


Veel geleerd?  (18-05-2020)

C ging zijn jongen lappen. Voor de eerste keer. ‘Van jou ook wat jongen mee nemen?’ vroeg hij. Dat was even netjes als sportief. ‘Waar los je ze?’ vroeg ik. Dat bleek tegen Hoogstraten, 12 km van hier, net om te doen met jongen die nog niet gelapt waren maar wel gezond. ‘Hmm. Van dat hokje in de tuin mag. Die kan je zo pakken’, was mijn reactie.

Hij met de duiven weg. Ondertussen kwam een oudere oud-liefhebber een kop koffie drinken. ‘Oudere liefhebber’ zeg ik vaker, niet beseffend dat ik daar zelf inmiddels ook toe hoor. C belde toen hij de duiven had los gelaten, twee uur nadien ‘viel’ de eerste. ’s Avonds alles thuis op een na. De ‘oudere liefhebber’: Die hebben een goed vluchtje gehad en verlies je niet meer. Die hebben veel geleerd en kan je volgende keer veel verder lappen.’ Ik antwoordde niet, want ik dacht daar helemaal anders over. NIETS hadden die jongen geleerd. En ‘volgende keer verder lappen? Geen sprake van. Ik ken dat.

Net even op de site van M van Zon gekeken. Martin was langere tijd inactief (Kees B is dat nog), maar wat hij nu schrijft is de spijker op de kop. Hoogstens drie man bij het inmanden en plaatsen waar men over de koppen kan lopen elders? ‘Lof der zotheid’ (Erasmus) hoorde vroeger tot mijn verplichte leesstof. Er lijkt niet veel veranderd.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vraagteken - Ad Schaerleackens -

Het scheelde niet veel of de dag van Barcelona 2020 zou een van de mooiste dagen worden in het duivenleven van ...

Ad Schaerlaeckens

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor