Waarover duivensporters momenteel vooral praten zijn de problematiek omtrent Corona (begrijpelijk), maar ook roofvogels. Liefhebbers die er niet mee te maken krijgen kunnen zich niet voorstellen hoe die krengen het leven van een duivenman zuur kunnen maken.

Berry, Ria en Hans, Peter (allen Oost Brabant) zijn enkele van de velen die al slachtoffer werden. Echt erg is het bij Rene (Zeeland) en Fernand (België). Of er dan niets aan te doen is? Helaas. Wat hier een beetje lijkt te helpen zijn eksters en kraaien die dagelijks gevoerd worden en dus nooit ver weg zijn. Hoe moeilijk de bestrijding met legale middelen (!) is blijkt wel bij Fernand. Die is dierenarts, kent dus iets van dieren, maar ook hij zit met de handen in het haar. Tot een kwart van zijn duiven wordt opgepeuzeld.

JONGEN

Sommigen laten hun jongen pas vrij als die ongeveer 10 weken oud zijn. Dat kan. De verliezen blijven erg beperkt, maar wel op voorwaarde dat ze in een ruime spoetnik of volière kunnen. Of het nog zo is weet ik niet, maar tot voor twee jaar deed met name Dirk van Dijck niet anders.

BETER

U kon lezen over die jaarling die hier door de roofvogel gepakt was. Uiterlijk niets aan te zien maar wel met een klein en diep gat direct onder de vleugel en niet in staat zich ook maar 10 centimeter van de vloer te verheffen.

Die is enkele dagen in de mand gezet, ook omdat hokgenoten er boven op zaten, en elke dag werd de vleugel wel een keer of vijf geopend en opgetild. Vandaag terug op het hok geplaatst en zowaar, die kon weer in de eigen bak (tweede rij van onder) vliegen. Als vlieger heeft die natuurlijk afgedaan.

DIRK

Op de site van De Duif een reportage over snelheidsfenomeen Dirk Donckers. Over hem kan je lezen dat hij voor vrij paren is en dat voelt voor mij een stuk minder eenzaam. Ik ben daar altijd voor geweest, natuurlijk wel op voorwaarde dat op het kweekhok alleen pure kwaliteit zit. Eerder wees ik er al op dat proeven door wetenschappers is bewijzen dat wat bij dieren/vogels geboren wordt uit vrij paren gezonder en vitaler is. Waarom zou dat niet gelden voor duiven?    


 Weer bericht van de KBDB  (26-03-2020)

Beste leden, 

 Aansluitend op onze vorige mededeling en teneinde een antwoord te bekomen op de verschillende vragen verbonden aan de duivenliefhebberij hebben wij contact opgenomen met het crisiscentrum, opgericht ingevolge de uitbraak van het coronavirus.   

In het kader van het welzijn van onze duiven mogen liefhebbers, dewelke hun duivenhok NIET is gevestigd op hun thuisadres, hun duiven gaan verzorgen en eten geven, op maximum 100 kilometer verwijderd van hun thuisadres.   

 Liefhebbers die zich in deze situatie bevinden en teneinde bij een politiecontrole geen problemen te ondervinden, dienen in het bezit te zijn van een kopie van hun hoklijst zodat door de politiediensten kan worden vastgesteld dat deze verplaatsing van essentieel belang is.

 Wij veronderstellen dat deze precisering van het crisiscentrum een oplossing zal bieden voor al onze liefhebbers betrokken bij deze uitzonderlijke situatie. 

 Wat echter het ophalen van een verdwaalde duif bij een collega-duivenliefhebber/niet-duivenliefhebber of het ophalen van een aangekochte duif of een door een collega-duivenliefhebber geringde duif betreft, zijn de federale overheidsdiensten heel duidelijk nl. dit is ten strengste verboden.   

 De KBDB zal stappen ondernemen om hiervoor dan ook zo vlug als mogelijk een versoepeling te bekomen.    Van zodra er meer nieuws is, zullen wij via onze site communiceren.   

 Wij verzoeken u momenteel nog eventjes geduld uit te oefenen en geen ondoordachte beslissingen te nemen dewelke de duivenwereld schade zou kunnen toebrengen.   

 Draag zorg voor uzelf en de ganse familie.   


De aanslag  (26-03-2020)

 ‘Blijf je blog zo veel mogelijk bij houden’, zo adviseerde een vooraanstaand sportgenoot. ‘Mensen willen ze weinig mogelijk geconfronteerd worden met de nieuwe werkelijkheid.’ Daar zit iets in, dus dat doen we dan maar.

 Peter is een twintiger die een keer of drie per jaar langs komt. Hij is zeer gemotiveerd en is al redelijk succesvol. Het bezoek van twee weken terug zal hij niet snel meer vergeten. We stonden naar de (oude) duiven te kijken die op het gazon liepen toen, pal onder onze neuzen, op amper drie meter afstand, een havik op een doffer dook.

‘Weg’ brulden we beide en hij wàs weg. Hij had de duif geen seconde vast gehad en daar was ook niets aan te zien. ‘Je hebt geluk gehad’, zei Peter. Daar leek het inderdaad op. Op een ding na: Zou die niet weg moeten vliegen? Natuurlijk. Maar dat deed hij niet. Hij liep weg. We pakten hem vast, helemaal niets aan te zien, en ik zette hem in de erker voor het hok. Hij viel er pardoes van af.

TOCH 

De volgende dag vroeg ik Daniel de duif te pakken zodat we hem nog eens konden bekijken. Weer niets te zien. Tot ik de vleugel open trok en net onder het gewricht een klein maar diep gat zag. Veroorzaakt door de vlijmscherpe nagels van de havik. Kon niet anders. Nu zijn we twee weken verder. De duif ziet er fantastisch uit maar is wel verloren. Hij kan nog geen 20 centimeter opvliegen.

MEER 

Meer mensen mailen over dat kreng. Ook bij de gekende dierenarts Marien is het weinig minder dan een nachtmerrie, veel erger dan waar ook zo lijkt het. Vroeger zou het me uit de slaap gehouden hebben. Vroeger dus. Dat is een van de zeer weinige voordelen van het ouder worden. Toch zijn hier al twee weken geen oude buiten geweest.


In deze tijd  (25-03-2020)

GJB mailt niet veel, maar als hij het doet is het altijd wel iets zinnigs. Zoals verleden zomer toen hij liet zien hoe hij de grootste hitte uit het hok hield. Nu schrijft hij:

Goede morgen Ad,

Vraagje : hoe denk jij er over als je nu nog begint met het verduisteren van de oude duiven. Als je nu begint gaan de dagen korter worden en de nachten langer , krijgen we dan niet het effect van de herfst en de duiven vallen weer in de rui net zo als je te lang verlicht met koppelen. Het verhaal is anders als je eind februari begint te verduisteren. M.vr.gr GJB

NATUURLIJK

Goede vraag was dat, maar in deze tijd gaan verduisteren? Doen we al jaren. En kennelijk doen we het niet verkeerd. Vooral afgelopen jaar was het seizoen te vroeg gedaan voor ons. De laatste vlucht 1, 2, 3, 5, 15, 19, 21 met 7 op 7. Met jaarlingen 1, 3, 10 en 13 met 4 mee. Alles ruim per tiental. Als alles thuis is en we het apparaat kunnen ontkoppelen wacht tweederde van de deelnemers nog op hun eerste duif.

En dit was geen uitschieter. De week voordien 11 op 12 met ook in de Overkoepeling 1e prijs (908 d). De week daarvoor was het 1, 2, 4, 5, 6 en aan de 22e prijs hadden we de 9 eerstgetekende (563 d). In de Overkoepeling met Grensverbond wonnen we tegen 1.270 duiven 1, 3, 5, 7, 8, (daaronder 4 eerstgetekende) met weer 12 prijzen van 12 duiven. Als alles thuis is zijn nog 424 prijzen te verdienen. Dit alles in een zeer uitgebreid samenspel van Lier tot de Nederlandse grens. Dus zullen we het wel niet verkeerd doen zeker?

VERDUISTERD     

Die uitslagen kan men elders ook vinden maar wil er nu mee aantonen dat nu gaan verduisteren geen enkel probleem is. In Zuid Holland, waar het oude duivenseizoen traditioneel langer duurt dan elders, verduistert trouwens bijna iedereen, wel met dit verschil dat ze eind april de verduistering opheffen. En als we onverhoopt in oktober nog met oude aan het spelen zijn? Hoe het dan zit met de rui durf ik niet zeggen.

GESCHEIDEN OF?

Op nogal wat hokken zitten de duiven al weken gescheiden. Omdat het zeer onwaarschijnlijk is dat we voor 1 juni kunnen spelen lijkt het aan te raden de duiven terug op nest te laten komen. ‘Lijkt’ want ik heb de duivenwijsheid ook niet in pacht.

HANS

Hans is al een eind in de 80, maar heeft ‘de geestelijke fitheid’ van een twintiger. Om over zijn enthousiasme maar te zwijgen. Hij vertelde hoe zoon Evert Jan met pijn in het hart 300 personeelsleden naar huis had moeten sturen. Erg voor die mensen en het kostte ook hen klauwen met geld. Maar jammeren deed Hans niet. Niet over de zaak en niet over de duiven. Hij beseft dat verreweg de meeste veel slechter af zijn. De teneur van het gesprek was ‘doodzonde, maar het is niet anders’.

Accepteer de huidige situatie beste mensen, je hebt gewoon geen keus. Als jammeren en klagen zou helpen, zou ik zeggen doe dat. Of luister naar Ede Staal: ‘Het het nog nooit nog nooit zo donker west, of ’t wer altied wel weer licht.

https://www.youtube.com/watch?v=8A1WIP67lYg

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor