Nee, ik was er vandaag niet echt bij. De dag begon al met het bericht dat Piet van Raak gestorven was. Hij woonde in het naburige Chaam, waar ook ik vroeger met duiven speelde. Piet heeft dat zo’n halve eeuw gedaan. Zijn vrouw was begaan en haar ouders nog meer. Ja, wie had vroeger in Chaam geen duiven? (beetje overdreven).

Enkele weken terug moesten we afscheid nemen van Herman van Helmond, redelijk bekend, met wie ik vele jaren goede contacten had en hetzelfde geldt voor Frans Verheyen Merksplas. Over hem, kon U hier lezen. Zeer onlangs stierf ook Cor, de vrouw van een bevriend duivenliefhebber en wat eerder de vrouw van Leon, met wie we goede contacten hadden. Het wat eerdere overlijden van Raymund Hermes (ooit wereldberoemd) was een schok en zojuist, dat was dus de tweede vandaag, het nieuws dat ook Wim Vermetten uit het naburige Alphen was heen gegaan. Wim was een van de meest miskende liefhebbers van Nederland en daarvoor was maar EEN oorzaak: Weinig duiven. Maar wat kon hij daar uitslagen mee maken. Maar, zo zei Wim herhaaldelijk, ik was de enige die dat wist te waarderen. Of zagen anderen het niet? Verder heb ik het nog niet gehad over familie of goede kennissen buiten de duivensport die de laatste maanden zijn heen gegaan. Beangstigend gewoon. Een van mijn mantra’s is, en dat hebben meerdere lezers onthouden: ‘Zolang de grootste ellende in je leven zich afspeelt op je duivenhok ben je een gelukkig mens.’   Dat is, beste mensen, het onthouden meer dan waard en zullen de naasten van de overledenen zeker beamen. Die wens ik veel sterkte maar ik weet het: Makkelijk praten!


Onder ons  (31-01-2020)

Eigenlijk ben ik in Rijkevorsel niet anders gewend dan enorm gezonde duiven met steeds een bijzonder vlotte kweek en buitengewoon goede prestaties elk jaar weer opnieuw. Dit jaar is anders. Niet bij de kwekers, wel bij de vliegers waarvan er enkele traag legden of zelfs helemaal niet. En dat is wennen.

GEMOLKEN

Dinsdag lekker gemolken met Roger die de duiven zo keurig verzorgt, Marcel topspeler in Antwerpen wiens naam voor altijd verbonden zal zijn met De Leeuw en Den Ad en Eric, in Zuid Nederland sinds enkele jaren top, in België winnaar Nationaal Chateauroux, waarover dadelijk meer.

GEEL

Ook bij Marcel was sprake geweest van een dipje. Hij had al lange tijd niet tegen geel gekuurd (wij evenmin), had wat duiven laten onderzoeken en de uitkomst verbaasde hem. De meeste geelvrij, een redelijk besmet, een ander zat ‘vol geel’. Iets soortgelijks maakte ik eens mee in B N. Een prima vlieger deed het niet, terwijl er niets aan te zien was. Voelde strak, geen te rode keel, daarin geen slijm of draadjes maar toch… zwaar aangetast door inwendig geel. Verspreid het zich dan toch niet zo snel als verondersteld? Lieten Marcel en ik ons in slaap sussen en daarom zo lang niet gekuurd? En… kwamen onze duiven daardoor moeizaam met eieren?

LICHTEN

De duivinnen waren niet voor gelicht en volgens Willem lag het daar aan. Ik denk anders en daar is niets mis mee. We zijn geen van beide papagaaien maar beide wel wat eigenwijs. Waarom ik anders denk? De duivinnen van de kwekers waren ook niet voorgelicht, duivinnen voor lichten doen we al jaren niet en nooit hadden we problemen. Evenmin als liefhebbers die me na volgden en ook alleen de duivers lichtten.

VLIEGERS

Kweek dus vooral uit bewezen vliegers. Eerder toonde ik dat aan met voorbeelden. Dat ik hierin een punt heb bewijst ook Dirk van Dijck. De aankoop van twee geweldige vliegers, Di Caprio van Heremans en de Nationale Asduif van Boeckmans, zorgden daar voor een enorme kwaliteitsimpuls.

VORM

Ik hoor Eric Reynen, nadat hij weer eens uitgeblonken had in een One Loft Race en hier bar slecht had gespeeld nog zeggen ‘onmogelijk dat ik zulke slechte duiven heb’. Klopte helemaal. Hij nam Engelse Brian in dienst en oeps, de prestaties volgden meteen. Brian bewees eerder als verzorger op andere hokken al wat voor vakman hij is. Zijn droom, ooit nog eens een 1e Nationaal winnen in België, kwam dit jaar trouwens uit. De duiven achter Bunga Melatti suizen nu na de vlucht binnen en dat is ooit wel anders geweest. Onze eigen duiven doen hetzelfde heeft al menig ‘letter’ kunnen zien. ‘Soort’ dat goed binnenkomt? Nee hoor. Niks geen soort. Vorm! Gecreëerd door mensen die met duiven om kunnen gaan.  Wat die kunnen betekenen weten ook Eyerkamp, Hooymans en John van Wanrooy en H de Weerd inmiddels maar al te goed.

HOE HALSSTARRIG TOCH

Ervaringsdeskundigen als Eyerkamp, de Bruijn, Bosua, Verkerk, Theunis en ik durf mezelf daarbij zetten, ergeren zich al jaren aan ‘het inversie spook’ van die WOWD in Nederland. Klak kon er woedend om worden. ‘Wonderboy’ Christian v d Wetering, Nationaal kampioen en Gouden Duifwinnaar in een leerzame reportage in De Duif vindt om 9.00 u lossen bij bloedheet weer te laat. Hij is van een jongere generatie maar daarom niet minder bij de pinken.

De ‘Sectie Jonge Duiven’ begint dat late lossen bij heet weer ook de keel uit te hangen, die wilde dat woord ‘inversie’ ook uit de vocabulaire van onze sport bannen, maar stuitte weerom op de WOWD. Die is nog niet om en wil nader onderzoek. Laten ze eens achter hun computer vandaan komen en naar mensen luisteren met ervaring. ‘Nader onderzoek?’ Hoe simpel kan het zijn. Dat ze eens over de grens kijken! De Belgen doen niet anders dan met heet weer de lossingstijden zelfs vervroegen. Liefhebbers in de grensstreek kennen het verschil tussen vroeg en laat lossen bij heet weer. Nu de WOWD nog. Ik maak me bij hen geen vrienden door dit te schrijven, ik weet het. So what?


Verwarrend  (27-01-2020)

Vandaag de zoveelste die dezelfde namen door elkaar haalt. Vandaar enige uitleg. Boeckx Turnhout zijn Charel en zoon Daniel die op de vitesse vele jaren schier onklopbaar waren. Vitesse is voor hen 135 km. Dan is er nog zo’n vitesse kampioen die Boeckx heet, maar dat is Patrick, bijna buur van Leo Heremans Vorselaar. Niels Broeckx Turnhout is de zoon van Jan en Marleen. Jan heeft nog een tijdje in B N gespeeld, ze verhuisden naar België omdat het toffer spelen is en zijn daar zeker succesvol. Leo Broeckx en Maria zijn weer de ouders van Jan. Die spelen al goed zo lang ik ze ken en dat is lang. Ik haalde er in de vorige eeuw drie duiven waarvan twee supers. Wie in Friesland kende destijds de Vale van Elzinga niet? Een duif die, tegen duizenden duiven, de ene eerste na de andere won. Ook als kweker formidabel. Ik kweekte die uit een duif van Leo, evenals de Olympiade duif van Cor Leytens, een duif met een nooit gezien palmares. Jan van Oeckel en Bart. Jan is de vader van. Ook Jan speelt al vele jaren top. Bart is dus de zoon. Die werd pas deze eeuw melker maar is inmiddels full prof.

Wat voornoemde spelers gemeen hebben is dat ze niet alleen in Turnhout wonen maar ook, evenals Luc van Mechelen, met de massa spelen. Behalve van Oeckel senior. Hoeveel jongen zouden genoemde grote vijf jaarlijks kweken? 1.500? De KBDB is er goed mee want men weet hoe die omgaat met mensen die veel ringen kopen.

NPO

De laatste tijd hoor je over de NPO weinig goeds. Maar die heeft natuurlijk ook zijn verdienste. Anders kijkt U maar eens naar ‘mijn duivensportbond’. En nu we het toch over ringen hadden, de KBDB en NPO verkopen jaarlijks altijd nog meer dan 1 miljoen ringen. De NPO vraagt 50 cent per ring (echte kostprijs 7 cent), de KBDB het dubbele of nog meer. Ofwel, de KBDB krijgt ruim EEN HALF MILJOEN meer euro in de pocket. En dat terwijl die langs andere bronnen al zo veel extra inkomsten krijgt die de NPO moet missen. En dan praten we over heel veel geld. Knap dat de NPO het met zo veel minder middelen wist te rooien. Want biedt de KBDB, waar naar verluidt zo’n 700.000 euro meer binnenkomt (jaarlijks!) nu zo veel meer???

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Vraagteken - Ad Schaerleackens -

Het scheelde niet veel of de dag van Barcelona 2020 zou een van de mooiste dagen worden in het duivenleven van ...

Ad Schaerlaeckens

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor