WEER EEN

Als je wat ouder wordt komen de gebreken. Bij de een wat meer dan bij de ander. Ik kan er helaas over mee praten. Nu was het schrikken dat ook Jan van Brandenburg een hele stap terug zal moeten zetten in zijn leven en zelfs zijn geliefde duivensport vaarwel moet zeggen. Wie sympathieke Jan kent weet dat hij een minzaam iemand is die altijd op zoek was naar betere duiven die hem al heel wat succes opleverde.

Vanaf morgenavond staan deze te koop op duiven.net.  Het is geen opruiming maar een totale verkoop en Hier ga je met 100% zekerheid voor weinig geld aan goede duiven kunnen komen.  En Jan (hij sukkelt al langer met zijn gezondheid), veel sterkte en hopelijk knap je wat op.

RAYON 4 BRABANT 2000

Over ‘goede duiven en weinig geld gesproken’, op Duivenmarktplaats (Doevepeet) staan een flink aantal bons van bijzonder goede liefhebbers van R 4 Brabant 2000 die tot heden veel en veel te laag gewaardeerd zijn. Ook hier liggen unieke kansen. (bovenstaande twee items vanwege het hemd nader dan de rok).

ADVIES

Overigens doen sites die duiven en bons in de aanbieding hebben er goed aan de liefhebbers een extra mogelijkheid te geven om te bieden. Bijvoorbeeld middels een extra email adres. Dat ‘verplicht inloggen’ is voor velen een belemmering.

Overigens hulde aan Bart van Oeckel (en Nance), Jan Broeckx (en Marleen), vader Leo en Maria, Dirk van Dijck en anderen dat ze zo veel bonnen schenken. Het zijn niet zo zeer de duiven, maar al dat bezoek, je moet het maar op kunnen brengen. Juist om dat bezoek te voorkomen hebben steeds meer liefhebbers, tenminste in Antwerpen) daarop iets op gevonden. Ze kweken een ronde late jongen en schenken een ‘duif ter plaatse’.

Helaas is daar veel minder interesse voor, want die gaan veelal stukken goedkoper, soms zelfs voor een schijntje.  En toch hoeven die kwalitatief niet minderwaardig te zijn. Integendeel zelfs.


Update      (14-01-2020)

We krijgen regelmatig vragen over onze manier van spelen, zelfs van bekende spelers. Dat krijg je na zo'n jaar. Onderstaand een mail van iemand uit de regio Brussel en ook mijn antwoord.

Dag Ad, In een van je laatste artikels vermeld je dat jullie je speelduivinnen verduisterd , mag ik weten hoe ,wanneer je er mee begint enz...? Kweken die in de winter ? Speel je ze zuiver op weduwschap met thuisblijvende patner ?  Vr Gr,  Rudy

ANTWOORD 

Rudy,

We verduisteren als de jongen gedurende heel het speel seizoen. Ze worden gekoppeld op 10 Januari. De eerste ronde eieren gaat weg, op het jong van de volgende ronde vertrekken ze. Ook partners worden gespeeld maar na enkele vluchten zijn er altijd wel duiven die niet voldoen. Die blijven vanaf dan thuis zodat duiven van een vlucht  nooit op een leeg hok komen.

Vr Gr, Ad S

GEEN VERANTWOORDING

Ik werd er op gewezen dat er op een verkoopsite duiven van mij te koop staan. Dat kan en mag. Deze duiven zijn echter niet door mij aangeboden en ben daarom ook op generlei wijze verantwoordelijk.


Belgie  (12-01-2020)

Mijn vorige blog stond nog maar enkele uren online of ik kreeg al drie reacties uit België. Het ging over het ook daar overladen vliegprogramma, dat wel lijkt te zijn afgestemd op de grote hokken. De vrij nieuwe Nationale voorzitter, de hoop van velen, is er door meerdere mensen op gewezen, maar hij ziet, en dat wordt betreurd, het probleem niet.

Vooral zeven fondvluchten voor jongen ziet het gros van de liefhebbers niet zitten, maar, zo zegt de voorzitter, je MOET niet mee doen. Klopt, maar door minder mee te doen worden de kansen op een NATIONAAL Kampioenschap wel erg veel kleiner.

Spreek je de doorsnee liefhebber dan was die blijer geweest met vier fondvluchten voor jongen, een om de twee weken, voor zowel groot als klein. Want 7 fondvluchten achtereen jongen ‘gereed’ hebben lukt alleen de mega hokken.

De KBDB wil dit volgens de meeste dit zware en ook overladen vliegprogramma voor meerdere jaren vastleggen om van het jaarlijkse gezeur af te zijn.

ANTWERPEN

In Anwerpen had men de wekelijkse HaFovlucht uit Dourdan, toen Souppes en verleden jaar Chevrainvilliers. Voor dit jaar zou dat Angerville worden, voor de verste afstanden meer dan 400 km. Een zestal vluchten voor jongen van meer dan 400 km is in een jaar met veel warm weer en tegenwind al redelijk zwaar, los van de zeven fondvluchten. Ik sprak al enkele liefhebbers die, als we weer zo’n bloedhete zomer krijgen, gaan passen voor HaFo. Ze gaan Noyon spelen (ruim 250 km voor verste afstanden). Uiteraard waren dat geen mensen die meer dan 200 jongen geringd hebben.

MOEILIJK

En, zo lijkt het althans, vinden velen in Nederland hun programma voor jongen te licht, terwijl de meeste Belgen het te zwaar vinden. Maar die kunnen uitwijken naar korter. Als alles doorgaat zoals voorzien gaan in België op de eerste HaFo vlucht de jongen van grensbewoners naar ruim 400 km, terwijl hun Nederlandse buren op ongeveer 80 km ‘zitten’.

‘In België alleen maar vitessers, waar men in Nederland niets mee kan’, zoals je vaak hoort? Het lijkt eerder omgekeerd.

Aldus hebben de opstellers van vliegprogramma’s een moeilijke taak omdat de meningen en interesses van liefhebbers zo verschillen. Kwestie is zo veel mogelijk

Tevreden gezichten te krijgen. ‘Zoals voorzien’, schreef ik, want we hebben uit zeer betrouwbare bron dat Angerville voor Antwerpen nog niet zeker is.  Daar zou maar ruimte zijn voor 10.000 duiven. En zo is het altijd wat. Een duivenorganisatie (mee)besturen? Een niet te benijden job met vaak kritiek en zelden respect.


Weer mails   (12-01-2020)

Onderstaand een mail van een verontruste Belg.

Beste,

Jij schreef twee jaar terug over mega-hokken in Nederland en zei er bij dat Belgie heel snel zal volgen. Ik had niet gedacht dat het zo snel zou zijn. Ik tel nu in Antwerpen alleen 20 hokken die al 200 of meer jongen geringd hebben en als er niets gebeurd gaan er hier eind dit jaar de pannen er op. Ik heb er geen moeite mee dat ik weg gespeeld wordt maar dan wel door kwaliteit en niet de massa.

Met 10 duiven spelen tegen 150 noem ik geen sport meer. Als niemand meer dan 10 duiven zou mogen spelen zouden er niet zo veel zijn afgehaakt. Maar met gelijke wapens strijden durven ze niet. Want ze willen opvallen en verkopen. Als iedereen met niet meer dan 10 duiven zou spelen zouden veel grote namen van nu onbekend zijn en zouden we de echte kampioenen hebben.

Jij en je compagnon nog proficiat met je niet te evenaren uitslagen. Wat ik graag zou weten. Laten jullie de duiven nu los en zijn de hokken dicht of heb je de voorkant open. Ik hoorde dat in zuid Nederland Huismans en Teunisse heel goed zijn en Huismans alles dicht heeft en Teunisse voorkant hok open. Kan je hier iets over zeggen. Heb trouwens ook moeite met Nederlanders die met honderden duiven hier komen spelen.

Groet,

V

MEGA

V hoeft er niet op te rekenen dat er iets zal veranderen m.b.t. ‘mega-hokken’. Is in Nederland geprobeerd maar zonder resultaat. Hij is wel erg negatief. Die mega-hokken, althans in Nederland, betreft bijna alleen hokken met (heel) goede duiven en een prijspercentage van vaak meer dan 70%.  Verder is hier al genoeg aandacht besteed aan dit verschijnsel.

WINTER

Ik zou in de winter de duiven graag los laten maar durf niet vanwege de roofvogels. De ramen zijn dicht. Bij Huijsmans eveneens dicht en ik meen dat bij P Theunis de ramen open staan. Hoewel ik liever anders zou doen hoeft opgesloten zijn in de winter een daverend seizoen niet in de weg te staan.

Die roofvogels zijn overigens met niets weg te houden. Het enige wat MOGELIJK iets doet is wat ik doe: Eksters en kraaien aanlokken met oud brood. Ik denk dat je duiven best heel de winter vast houdt, wil je ze toch los laten dan indien mogelijk dagelijks.

TEGENSTRIJDIG

Overigens mailde dezelfde V me ooit dat die ‘grote inmanders’ in Nederland met zo veel duiven spelen omdat ze rommel zouden hebben. Als dat zo zou zijn hoeft hij er toch geen schrik van te hebben, evenmin voor Nederlanders die met veel duiven in België komen spelen.         

POSITIEF

Van de NPO (dhr. V d Kruk) kregen de liefhebbers zo pas een uitgebreide ‘Op de hoogte’ met nuttige informatie. Dat kan nu kennelijk wel. Wat betreft vliegprogramma 2020 (eindelijk) ook goed nieuws. Het is, en daar verlangde bijna iedereen naar, minder overladen. Nu België nog!!!

Veel vlieg programma’s voor jongen die in het verleden nergens op leken, zijn ook aangepast. Die moeten, zo vind ik, zodanig zijn dat je meerdere mogelijkheden hebt om ‘in te stappen’ (te beginnen) en je moet ten allen tijde een vlucht over kunnen slaan zonder dat de afstanden te groot worden. In vier stappen naar 350 of zelfs meer kilometers lijkt nergens op. Er hoeft dan maar een vlucht niet door te gaan of je hebt een probleem. Vier vluchten van 80 km., is qua afstand, dan weer wat minimaal, maar op een lijn krijg je de liefhebbers inzake vliegprogramma's nooit.

Onder impuls van enkele liefhebbers in Kaatsheuvel zal in Brabant 2000 voor 2020 ook een en ander veranderen om de verliezen van jongen te beperken. We komen er op terug.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal... - Evelien's journaal -

Naar het schijnt missen veel van mijn trouwe lezers mijn geouwehoer. Ik heb talloze berichtjes gekregen waarom het ...

Evelien's Journaal

Succesvol - John Logemann -

Het seizoen 2020 zit er bijna op, we spelen de jongen nog even door, de nationale jonge duiven klassieker moet nog ...

John Logemann

Roerige weken in huize Dijk - Evelien´s ...

  Het is inmiddels al een paar weken geleden dat ik mijn laatste journaal schreef. Reden hiervan was dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Update 19 september - Ad Schaerlaeckens ...

Marco Toering Deventer haalde hier verleden jaar enkele eitjes. En, zo kan je lezen in het Spoor, dat gaf de ...

Ad Schaerlaeckens

Egbert Pleijter - Doornspijk / ...

  Vorig jaar schreef ik mijn eerste column over postduivenvervoer. In deze column stond Henk Slot centraal, ...

Nico van Veen

Update 6 september - Ad Schaerleackens -

In de provincie Antwerpen krijgen de duivenliefhebbers het de laatste 2 weken wel voor de kiezen. Na een dramatisch ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor