146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok kampioensduiven of een nationale Asduif, wel voor een enkele pieper. Dat was natuurlijk niet zo maar een pieper maar een jong van New Harry van Hooymans, een sensationele vooruitvlieger met een al even sensationele vader. Een duif trouwens die op mij een enorme indruk maakte, al zegt dat weinig.

Het gebeurde tijdens de Golden Ten verkoop, door Sportblad de Duif, in Asten. De 84 (jonge) duiven die zaterdag verkocht werden schurkten tegen een totaalprijs van liefst een miljoen euro. En dan moet de verkoop van zondag nog komen. Opnieuw een eclatant succes voor Rik Hermans, vader Jan en secondanten.

RECORDS

‘Gekker gaat het niet meer worden’, zei men toen eind 90-er jaren een Nationale winnaar voor 100.000 gulden (ongeveer 40.000 euro) werd verkocht. Wel dus. Die 146.400 euro is een recordprijs voor een jonge duif. Eerder zou een oude duif in China verkocht zijn voor 2.5 miljoen en nog vers in het geheugen ligt de verkoop van die Nationale Asduif van Verschoor voor 1.250.000 euro. Het wachten is nu op het volgende record hoewel deze wel enige tijd stand zullen houden zou je zeggen.

AL GEKOPPELD

Willem de Bruijn heeft inmiddels zijn duiven gekoppeld. Doet hij alle jaren zo rond 1 november. Dat zijn dan wel zijn voedsterduiven en daar zit een bedoeling achter. Men weet hoe het zo laat in het jaar meestal gaat als duiven bijeen worden gezet. Sommige paren vlot, andere wat trager, weer andere heel moeizaam. Het ene koppel komt na 10 dagen met eieren, het andere na 14 dagen of nog later.

Maar dat heeft allemaal geen belang. Punt is dat ze met eieren komen. Als dan rond 26 november de ‘kweekduiven’ (en/of de vliegers) gepaard worden, worden de eieren van deze voedsterduiven weg genomen. En nu die allemaal goed gepaard zijn zullen die nu wel vlot met eieren komen. Na 10 tot 14 dagen ofwel gelijk met de kweekduiven en/of vliegers. Dus perfect om onder te leggen. Aldus heeft hij meerdere vroege jongen van zijn beste duiven. En duivinnen drie maal achter elkaar laten leggen? Heeft volgens Willem niets te betekenen.


 Over ringen en duiven (31-10)

We schreven het ooit eerder, de kostprijs van een ring is ongeveer 5,5 cent. In België waren eind oktober 1.078.370 vaste voetringen verkocht. De prijs is een euro per ring. Vanaf de 150e ring betaalt men drie euro, liefhebbers die meer dan 300 ringen kopen betalen 5 euro. PER RING DUS. Ringen die slechts 5 cent en zo duur verkocht worden komt neer op een gigantisch verschil, maar dat is allemaal geen ‘winst’. Zo moeten eigendomsbewijzen nog apart betaald worden en zijn er nog bijkomende kosten. Feit blijft echter dat die ringen een geweldige ‘melkkoe’ vormen voor de bond.

In Nederland zouden ook ongeveer een miljoen ringen verkocht worden, maar dat aan de helft van de prijs, namelijk 50 cent per stuk. Ofwel, de KBDB krijgt van de ringen alleen ELK JAAR meer dan een half miljoen EURO meer binnen dan de NPO. Heel veel geld. Over al die andere kosten die je als liefhebbers in België kwijt bent in tegenstelling tot Nederland zal ik het maar niet hebben. Daarvoor verdienen de Nederlandse beleidsmensen overigens wel een compliment.

VERANDERD

Bij Belgische duiven kon je altijd aan de ring zien uit welke provincie die kwam. Begon die met een ‘6’ dan was het bijvoorbeeld een Antwerpse duif. Vooraf voor elke provincie aparte ringen laten maken betekende uiteraard dat men elk jaar heel wat ringen over had. Vanaf 2021 zal dat veranderen. Dan beginnen alle ringen uit heel het land met een ‘1’.

AFGESCHAFT

Verder moesten van de grote Halve fond (vluchten als Bourges en Argenton) nog altijd gummi’s geklokt worden ter controle. Daar komt nu een eind aan, eindelijk.

JONGEN

Ooit waren er 7 Nationals voor jongen, verleden jaar 4, voor komend jaar zullen dat er 5 worden. Bijna allemaal WEKELIJKS. Jongen wekelijks meer dan 500 km laten vliegen kàn, maar het zijn opnieuw de liefhebbers met heel veel duiven die in het voordeel zijn. De modale liefhebber kan onmogelijk aan al die vluchten deel nemen en voelt zich genegeerd. Opnieuw !!!

GOLDEN TEN

Komende zaterdag en zondag de zogenaamde Golden Ten in Asten, georganiseerd door sportblad De Duif. Men kan er duiven van de beste kopen van het kruim van de Nederlandse en Belgische liefhebbers. Vanwege zo veel verschillende hokken zal het zeker geen saaie bedoening zijn. Wat nieuw is dat na de veiling op zaterdag 11 duiven (bonnen) verloot worden en op zondag 10. Dus allemaal geschonken door die topliefhebbers. Dat alleen al is een bezoek waard. En voor degenen die nog nooit een Japanse of Chinese opkoper van nabij zagen, hier zijn ze te bewonderen en misschien wel aan te raken en te besnuffelen. Dat alles gratis. 


Andere tijden   (29-10)

Weet U het nog? De tijd dat banken elkaar probeerden af te troeven met kreten als ‘bij ons de hoogste spaarrente’. Ik weet nog dat, toen ik les gaf aan de Rooi Pannen (heb die Scholengemeenschap nog mee opgericht !!!) we er alles aan deden om drie dagen voor het einde van de maand ons salaris binnen te hebben. Dan konden we e nog profiteren van de rente. Want die was toen, 1980, de moeite, met ruim 11%. Anno 2919 willen de banken je geld nog amper. Het doet denken aan duivensport van weleer.

STRIJD

Het is weliswaar wat langer geleden maar er was een tijd dat, vooral beneden de rivieren en in België, cafébazen deden wat ze konden om een duivenclub onderdak te verlenen. ‘Beneden de rivieren en in België’ omdat daar vooral duivenclubs een café als hun ‘home’ hadden. Die cafébazen sponsorden vluchten, schonken prijzen, betaalden mee in de kosten enzovoorts. Want de clubs waren groot en duivenliefhebbers waren goede ‘verteerders’. Vandaag de dag mag een duivenclub blij zijn als die ergens onderdak vindt. Niet omdat er zo veel zijn, integendeel. Rond de eeuwwisseling was het aantal clubs het DUBBELE van nu. In Zuid Nederland, zo lijkt, is het aantal clubs nog minder dan de helft van toen. En 2000 is nog niet zo heel lang geleden. Ooit was het aantal liefhebbers beneden de rivieren tweederde van het totale bestand. Nu is het omgekeerd.

NOG HARDER

En in een tijd dat 'men'  de kleinere clubs in het vizier heeft, dreigt het nog sneller te gaan, met links en rechts de nodige onrust, onenigheid en zelfs ruzies. U weet hoe ik er over denk. Laat die kleinere clubs! De meeste liefhebbers zijn ouder en als je hen vraagt wat een beweegreden zou kunnen zijn om te stoppen krijg je te horen: Mega hokken en… verder moeten rijzen om met duiven te kunnen spelen. Voor het laatste wordt dus gezorgd. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. 2021 nadert en dan zou, zo werd ons steeds door iemand voor gehouden, het aantal liefhebbers weer stijgen.   

EXIT WPROL

En nu we toch op de kritische toer zijn: Aan de 'liefde' tussen de KBDB en Wprol is ook een eind gekomen. ‘Wprol’ (World Pigeon Racing Online) zal Nederlanders weinig zeggen, sommige Belgen des te meer. De bedoeling was nobel. Sneller uitslagen, kampioenschappen eerder bekend en de KBDB werd een deel van de administratie uit handen genomen door verregaande automatisering. Met het traject Zuid Afrika er bij waren vele honderdduizenden euro’s gemoeid, maar ‘kwaliteit’ mocht wat kosten. Nou ja ‘kwaliteit’. Anno 2019 moesten Belgen voor Nationale Kampioenschappen (anders dan fond), nog steeds zelf hun gegevens in sturen. Zelf coëfficiënten berekenen en alle ter zake doende uitslagen in sturen en geen kopieën. Hoeveel duiven vind je mogelijk niet bij de  Nationale Asduiven omdat uitslagen niet zijn ingestuurd en ook, hoeveel liefhebbers staan niet bij de nationale kampioenen om dezelfde reden? Toegegeven, in een land dat men dan hier en dan daar gaat spelen niet eenvoudig, maar wat hebben Nederlanders het in deze makkelijk. Voor geen enkel kampioenschap hoeven liefhebbers nog uit hun luie stoel. Waar ze en hun duiven eindigen lezen ze wel in de kranten of op internet. En dat heeft geen honderdduizenden gekost.     IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor