Natuurlijk kan je niet meer spreken van een sport waarin de ene liefhebber 500 duiven in zet (dat is al gebeurd) en de ander 10. Zo iets krijg je naar de buitenwereld toe ook niet uitgelegd en kan voor beginners reden zijn om toch maar af te haken.

Begrijpelijk is daarom de roep om inkorfbeperking. Die mega hokken zijn dodelijk voor de sport. Een vrij jonge Belg die er mee kapt na vele jaren duivensport: ´Het enige dat groeit is het aantal aanhangwagens dat men kan verkopen aan duivenliefhebbers. In Nederland is besloten daar iets aan te doen en laat men de liefhebbers de keuze.

KEUZES

Voor het seizoen een gelimiteerd aantal ringen op geven waar men mee kan spelen (de andere als portduif).

Met een beperkt aantal duiven spelen naar keuze, de rest portduif.

Of laten zoals het was met als gevolg dat er nog meer ´mega hokken´ gaan komen. Dienaangaande hebben met name Chinezen grote plannen in België.

 VOOR EN NADELEN

Alle mogelijkheden hebben hun voor- en nadelen. Een inkorfbeperking lijkt het meest logische om de sport eerlijker te maken. Want mensen die volhouden dat je met 10 duiven evenveel kansen hebt om te zegevieren als met 200, als je maar goede hebt, zijn niet realistisch. Anderzijds past ook begrip voor de ´veel inkorvers´. Die hebben het recht van hun hobby hun beroep te maken en dat lukt beter met veel duiven.

Daarmee kan men uitslagen maken die indrukwekkend lijken maar dat cijfermatig niet zijn. Komt bij dat die mannen soms dure hokinstallaties hebben neer gezet, dure duiven hebben gekocht, mensen in dienst hebben. Omdat men het te ver heeft laten komen. Men had een halve eeuw terug in moeten grijpen.

TEGEMOET KOMEN

Zelf ben ik voor een inkorfbeperking. Een sport die het toelaat dat er geen enkele belemmering is om desnoods met 500 duiven te spelen is in mijn ogen geen sport. Anderzijds is de weg terug haast onmogelijk geworden omdat men het te ver heeft laten komen. (Liefhebbers met veel duiven, dure duiven, dure omvangrijke installaties, verzorgers enz). Tegen hen kan je niet van de ene dag op de andere zeggen ‘stop, afgelopen’.

Met een inkorfbeperking zou je die tegemoet kunnen komen. Al hun duiven bij het inkorven over de antenne laten gaan en hen, op verzoek, een NIET OFFICIELE digitale uitslag sturen die ze kunnen gebruiken voor commerciële doeleinden. Ofwel, daar gaan we weer, werken met TWEE uitslagen. De officiële is die met de inkorfbeperking.

ONEENS

Natuurlijk zullen vooral mannen met heel veel duiven het niet met me eens zijn. So what? Verschillend denken moet toch kunnen? Nog nooit heeft zo iemand me trouwens iets verweten.


Om over na te denken (26/9)

Thomas en Sally, beide voor in de 30 en met een zaak, zijn dit jaar met duiven begonnen. Niemand in de familie had duiven, ook de buren niet, ze vonden het gewoon toffe beesten. Al meteen kregen ze, zoals velen, af te rekenen met ziektes en verliezen, maar ze lieten zich niet uit het veld slaan.

Wat vonden ze die eerste vluchtjes spannend en wat genoten ze toen ze voor het eerst op de uitslag stonden. Maar de meeste lol beleefden ze aan de sfeer in de club in Rijkevorsel. ‘Al op maandag kijk ik uit naar zaterdag als we weer in gaan manden’, aldus Thomas. Nu zijn we ruim een half jaar later en beschikken ze over een prachtige nieuwe hokinstallatie. Beide werken hard en voor zo’n prachtige hobby mag het wat kosten vindt het jonge echtpaar.

ANDERS

In het noorden van Nederland holt de sport veel minder achteruit dan beneden de rivieren. Over Noorderlingen kan je soms ook lezen hoe tof ze de sfeer in de club vinden. In Zuid Nederland hoor je dat veel minder. Toeval? Dan was het uitbreken van de tweede wereldoorlog ook toeval!

De onderlinge sfeer kan wel degelijk reden zijn om af te haken of juist niet. Zo is er dat naburig dorp. Als liefhebbers elkaar een aantal jaren geleden op de fiets dreigden tegen te komen, was dat reden om een ommetje te maken. Maar dat was dus toen, nu is er nog amper een liefhebbers over. Van de NPO of KBDB mag men niets verwachten als het aan de basis niet goed zit. 

KAATSHEUVEL

Er was een tijd dat men er in Midden Brabant niets begreep van de verliezen van jonge duiven elders in het land. Tot men ook daar de klos was en niet te zuinig ook. Zo erg was het dat men in Kaatsheuvel vond dat het zo niet verder kon.

Kees maar ook Danny en Twan besloten actie te ondernemen. Er werden enkele bijeenkomsten belegd met wat regionale prominenten en daar werd gepraat en vooral geluisterd. De persoonlijke ervaringen kwamen aan bod, ook werd gegist waarom men in Zeeland en Zuid Holland veel minder verliezen kent en er werd gekeken naar Antwerpen. Vervolgens werden verdere contacten gelegd, met name met vervoerder Bauwens en toen men eenmaal een plan de campagne had wende men zich tot de diverse besturen en ook de Afdeling. Respect voor mensen die zich belangeloos zo inzetten voor de sport en jammer van de ongepaste en ongefundeerde kritiek uit bepaalde hoek. Had niemand verdiend. Elkaar in de haren vliegen is het allerlaatste wat duivensport in deze moeilijke tijden kan gebruiken.

NAIEF

‘Ik zoek een goede kweekduivin, kan je mij daar niet aan helpen? vroeg iemand. Hoe naïef toch. Die willen we toch allemaal. Het doet denken aan die talloze oudere duiven die op internet worden aangeboden en al meerdere eigenaars hadden. Afblijven mensen, al is de afstamming nog zo oogverblindend. Het doet ook denken aan al die Chinezen die in het najaar de kampioenshokken hier onveilig maken op zoek naar goede duiven. Dat moeten er dan wel zijn waar ze meteen uit kunnen kweken. Voorjaarsjongen dus.

Hoe naïef toch. Welk serieus liefhebber doet de voorjaarsjongen weg waarvan men vermoedt dat ze kwaliteit hebben. De betere duiven haal je in de zomer of in het najaar, maar dat krijg je die mensen niet wijs gemaakt.

LAATSTE NIEUWS

Afgelopen weekend de laatste vlucht. Groot feest in Rijkevorsel. Nieuwkomers Thomas en Sally wonnen de 1e prijs en klopten grote tenoren als Dirk van Dijck.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor