Eén van de onderwerpen waar we het eigenlijk nog nooit echt diepgaand over hebben gehad is "de kweek". Op de eerste plaats kan ik mezelf nou niet bepaald betitelen als een specialist op dat gebied. Ik heb heus wel een aantal hele goede duiven gefokt en echt goede koppels bij elkaar gezet, maar toch kan ik niet zeggen dat daar mijn grootste kwaliteiten liggen.

INTUITIEF

Eigenlijk heb ik steeds de stelling verkondigd dat hele goede kwekers INTUITIEF de goede koppels weten te vormen. En dat niet één keer, als een toevallig schot in de roos. maar zo vaak dat je het niet meer kunt afdoen met het woordje "gelukt". In gesprekken met deze kampioenen krijg je echter niet boven tafel hoe ze dat dan doen, waar ze speciaal op letten. Kennelijk zit het die mensen "in het bloed". Als ze opnieuw beginnen met de sport, staan ze binnen een mum van tijd weer tussen het, altijd te kleine rijtje kampioenen. Maar laten we wel wezen: We hebben het dan maar over een heel select groepje duivenmelkers, en de meesten van u zullen daar, hoe jammer ook, niet toe behoren.

Een andere reden dat ik me tot nu toe van "de kweek" gedistantieerd heb is mijn grote interesse voor de natuurlijke begeleiding van duiven. Juist in zo'n onderwerp heb je de kans weer te geven hoe je tegen onze sport aan kijkt, welke misstanden je erin signaleert, hoe je denkt dat het beter zou kunnen.

REIND BREEMAN

Toch weet ik nog als de dag van gisteren hoe ik na een forum, georganiseerd door de jubilerende afdeling Haarlem, in gesprek raakte met Reind Breeman, een groot kampioen, die tegen me zei: "ik sta helemaal achter waar jullie mee bezig zijn. Ga daar mee door, dat zet mensen aan het denken. Maar vergeet niet dat DE DUIF het moet doen. Daar valt of staat het succes in de sport mee. Denk niet dat jullie, of die dierenartsen, het belangrijkste woord hebben in de sport. Dat is voor DE DUIF, die maakt van een krabber een kampioen. Niet een potje kiemvoer, dat kan hooguit een paar procentjes meehelpen."

Deze opmerking heeft enorme indruk op me gemaakt. Die relativerende stelling kwam van diep onder de tenen. Daarmee schetste hij zijn hele eigen duivensportbeleving. Ondanks zijn specifieke interesse voor de bouw van goede hokken, ondanks de indrukwekkende          wetenschappelijke pleidooien voor medische begeleiding, was en is zijn overtuiging dat DE DUIF beslist over slagen of falen in onze sport.

Daarna, en dat is u misschien opgevallen heb ik bewust geprobeerd de duif in mijn artikelen meer op de voorgrond te plaatsen. Me wat te distantiëren van die eenzijdige gerichtheid en de duif de plaats te geven die haar toekomt.

KWEEK VAN GEZONDE POSTDUIVEN

Dan kom je, hoe je het wendt of keert, niet om het onderwerp "de kweek" heen. Kampioenduiven komen tenslotte niet zo maar uit de lucht vallen, of het moest van een wedvlucht zijn dat ze echt keivroeg zitten!

Zeker als je het toespitst op de kweek van GEZONDE KAMPIOENDUIVEN is het een erg interessant onderwerp en heeft het duidelijk raakvlakken met waar we ons tot nu toe mee hebben bezig gehouden. De kweek van kampioenen met een hoge weerstand tegen ziektes, die niet bij het minste of geringste lopen te kwakkelen, is een opgave waar we met zijn allen voor staan. Het valt tenslotte niet te ontkennen dat de hedendaagse postduif zwakker wordt. Dat hebben we verschillende malen gesignaleerd en beschreven. Duiven die zich, zonder de toediening van allerlei ,.troep" voor in de uitslag weten te plaatsen; niet één keer maar verschillende malen, verspreid over meerdere jaren. Die duiven moeten we proberen te kweken en op onze hokken zien te krijgen.

STEVEN VAN BREEMEN

Ik heb het in mijn vorige artikel al aangekondigd. Een van de gezaghebbende duivenmelkers, die zich diepgaand met de kweek van kampioenen heeft beziggehouden is Steven van Breemen. Door vriendschapsbanden kwam hij in het bezit van prof. Ankers volledige, weergegeven, wetenschappelijke notities over de kweek van postduiven. Juist door die notities, maar ook door ervaringen op zijn eigen hokken, heeft hij zich steeds verder verdiept in foksystemen, theorieën van de kweek, observatiemethodes en technieken. In het volgende artikel komt hij uitgebreid aan het woord.

AFSLUITING

De "Bonte" zit weer op mijn hok. Ik heb haar van Henk terug gekregen. Ze krijgt niet de kans de 30ste Nationaal St. Vincent, die ze twee jaar geleden op die loodzware wedvlucht, neerzette te verbeteren. Ik probeer met haar te kweken. Voorlopig zet ik haar op haar eigen zoon. Eens kijken of dat wat oplevert. Het is een oersterke duif, mankeert nooit wat, ziet er altijd glanzend en strak uit. Misschien is dat wel één van de allerbelangrijkste voorwaarden om tot een succesvolle kweek te komen. Trouwens, ze komt rechtstreeks van het hok van Steven van Breemen, uit de lijn van de “ 01 ”. Toeval?

Ton van den BeekIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor