Ton van den Brink

Eén van de onderwerpen waar we het eigenlijk nog nooit echt diepgaand over hebben gehad is "de kweek". Op de eerste plaats kan ik mezelf nou niet bepaald betitelen als een specialist op dat gebied. Ik heb heus wel een aantal hele goede duiven gefokt en echt goede koppels bij elkaar gezet, maar toch kan ik niet zeggen dat daar mijn grootste kwaliteiten liggen.

INTUITIEF

Eigenlijk heb ik steeds de stelling verkondigd dat hele goede kwekers INTUITIEF de goede koppels weten te vormen. En dat niet één keer, als een toevallig schot in de roos. maar zo vaak dat je het niet meer kunt afdoen met het woordje "gelukt". In gesprekken met deze kampioenen krijg je echter niet boven tafel hoe ze dat dan doen, waar ze speciaal op letten. Kennelijk zit het die mensen "in het bloed". Als ze opnieuw beginnen met de sport, staan ze binnen een mum van tijd weer tussen het, altijd te kleine rijtje kampioenen. Maar laten we wel wezen: We hebben het dan maar over een heel select groepje duivenmelkers, en de meesten van u zullen daar, hoe jammer ook, niet toe behoren.

Lees meer...


DE RUI

Wat is het nu een heerlijke rustige periode. De duiven genieten dagelijks een paar uur van hun vrijheid, ruien voortreffelijk en zien er goed gezond uit. Dat kon ik een paar weken geleden echt niet zeggen! Na St. Ghislain kregen ze zo'n enorme terugslag dat ik op Orleans nog niet eens de helft van mijn jongen durfde in te korven. Daarna echter zijn ze uit het dal omhoog geklommen, heb ik stevig geselecteerd en het ploegje dat ik nu over heb ziet er echt veelbelovend uit. Volgend jaar ga ik, als de verbouwing van mijn hok tenminste doorgaat, met tien weduwnaars en een paar nestduivinnen vliegen. Bijna allemaal duiven die de fond aan moeten kunnen en goed zijn afgericht. Ik ben benieuwd! Voorlopig is het van belang dat ze de rui zo goed mogelijk doorkomen.

Lees meer...


Op het gevaar af dat ik de duivensport weer onnodig ingewikkeld maak, zoals u onlangs in een ander duiveblad hebt kunnen lezen, wil ik u hierbij een schema voorleggen dat u kunt invullen tijdens de wedvluchten. Een prachtig "VLUCHTOVERZICHT" waarbij u keurig prijzen en vluchten noteert, daar hebt u volgens mij niets aan. Het is natuurlijk wel lekker simpel. Dit schema geeft u de mogelijkheid in één oogopslag op een rijtje te zien staan hoe de resultaten en hoe uw BEGELEIDING tijdens het afgelopen seizoen zijn geweest. En daar gaat het eigenlijk om. Hoe zijn de resultaten tot stand gekomen, welke factoren waren daarvoor verantwoordelijk! Daar proberen we achter te komen. Dan kunnen we verbeteringen aanbrengen. Dit schema geeft u de mogelijkheid na te denken over uw eigen handelen tijdens het vliegseizoen en daaruit conclusies te trekken. Ik hoop dat u het gaat gebruiken, ook al kost het extra tijd en maakt het de duivesport volgens sommigen ingewikkelder.

Lees meer...


PECH

Je zou toch de pech hebben dat je je doffers al vanaf begin april op weduwschap hebt staan, in je hoofd een flitsende start en dan letterlijk op zo'n koude douche getrakteerd worden. Dan valt het niet mee te blijven lachen. Maar misschien is het tij gekeerd als dit krantje bij u in de brievenbus glijdt! 0f hebt u toevallig zo'n heerlijke centrale verwarmingsbuis door uw hok lopen? Daar kun je in het begin vreselijk veel lol van hebben. Dan ben je niet zo afhankelijk van het weer. Het valt dan ook vaak op dat mensen, die vooral in het begin van het seizoen de pannen van het dak vliegen, zo'n verwarmingspijpje of zelfs een radiator in hun hokken hebben. De relatieve vochtigheidsgraad gaat omlaag, de kou wordt uit je hok verbannen en je bent in staat temperatuurschommelingen op je hok in de hand te houden. Ondanks al deze voordelen ben ik toch een tegenstander van een kunstmatige verwarmingsbron op het hok. Het is één van die hulpmiddelen om een duif "kunstmatig" gezond te houden of in vorm te brengen.

Lees meer...


HOE GAAN WE VERDER?

U zult zich misschien afvragen wat ik verder van plan ben te gaan doen. Op de eerste plaats ga ik me concentreren op een tweede boekje, dat wellicht na de vluchten uitkomt. Naar aanleiding hiervan volgt dan een tweede serie Duiven houden .... .. Ja Natuurlijk. Vanaf het volgende nummer ga ik voor Duivensport Nederland een serie artikeltjes verzorgen onder de naam: TIJDENS DE VLUCHTEN. Deze artikelen zullen een wat vrijblijvender karakter dragen. Hier en daar zal ik best teruggrijpen op vorige artikeltjes, maar dat lijkt me geen probleem. Ik stel me voor dat ik probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat er zich tijdens een vluchtseizoen op een hok kan afspelen. Daarvoor zal ik soms bij mensen  langs gaan, vaak zal ik u meenemen naar onze eigen vlieghokken, waar de voorbereiding op het fondgebeuren in volle gang is.

Lees meer...


LOSSE FLODDERS - De tarwekiemolie heeft in zoverre effect gehad, dat één eitje van de "602" bevrucht was. Ik ben deze week naar de hei geweest en heb daar wat heiplant)es kort geknipt. Ik gebruik de takjes samen met tabaksstelen als nestmateriaal. Het is lekker stevig spul. De duiven gebruiken het graag. Mijn jongen zijn een dag of achttien oud. Ik zet ze allemaal in een hoek bij elkaar op de grond. De oudjes voeren ze net zo goed als in de broedschaal. De jongen worden gestimuleerd al een graantje mee te pikken en staan zodoende sneller op eigen pootjes. Deze werkwijze bevalt me uitstekend. Regelmatig gaat de telefoon. Veel vragen, die dan gesteld worden, hebben betrekking op het systeem zoals ik dat u in deze artikelenreeks gepresenteerd heb.

Lees meer...


IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor