“Bijna niemand vraagt mij iets, ze weten het allemaal beter”

Ik val in herhaling. Maar deze uitspraak van Wendela Wiersema uit Appingedam is een die mij echt is bij gebleven. Ze riep dit na haar “verpletterende” uitslag op de laatste vlucht vanuit Quiévrain met de jongen. Ze had 70 mee en 63 vlogen prijs!!!!!. In haar vereniging was zij de enige liefhebber op de uitslag, 1 t/m 37!!!!!!. Daar ben je als concurrent, voor zover daar sprake van is, mooi klaar mee. Daarnaast grossierde zij in kampioenschappen en had ze op nationaal niveau bij de jongen liefst zes bij de beste veertien staan. Om u een indruk te geven hoe zij gevlogen heeft laat ik u enkele uitslagen zien. Let op!!!. Duiven, 4.125 d, 7,8,9,10,12,13,14,16,17,18,20, enz., 65 van de 84, De Meern, 4.712 duiven, 1,2,4,5,8,9,10, enz., 61 van de 84, Tilburg, 4.329 duiven, 3,4,5,6,13,24,25,26,27, enz., 72 van de 82, Tongeren, 2.918 duiven, 7,37,40,42,45, enz., 50 van de 76, Asse Zellik, 2.905 duiven, 3,7,8,9 enz., 52 van de 76, Quiévrain, 2.493 duiven, 2,3,4,5,9,10,11 enz., 63 van de 70.

Ik ben normaal niet van de cijfers maar deze wou ik u niet onthouden. Naast de duifkampioenen werd ze 1e nationaal kampioen jong on- en 2e aangewezen. Dat zij niet alleen met de jongen goed uit de voeten kan blijkt wel uit het  feit dat zij de 5e beste nationale midfondduif had. U zult begrijpen dat naast een grotere prijzenkast ook geïnvesteerd mag worden in andere zaken zoals extra sloten en cameratoezicht. Voor mij een reden om richting Appingedam te rijden voor een vraag en antwoord interview.

Wie is Wendela Wiersema?

Ik ben 21 jaar, student en ben sinds 2010 betrokken bij de duivensport. Ik woon nog gewoon bij mijn ouders thuis en ga dit jaar beginnen met een studie richting onderzoeken naar bepaalde ziekten. Gelukkig kan ik deze studie in Groningen volgen zodat ik thuis kan blijven wonen en met duiven kan blijven spelen.

Hoe rolde je in de sport?

Door mijn vader Jannes. Die had altijd duiven. Ik kom uit een echte duivenfamilie. Dit trok op een gegeven moment mijn aandacht en de interesse was gewekt. In 2007 kwamen wij aan de Lange Sissen te wonen. Zo rond 2010 begon ik samen met mijn zus Elianne met duiven te spelen. Samen met pa op 1 hok maar wel met onze eigen duiven en verzorging. Het ging meteen behoorlijk en wij wonnen diverse mooie prijzen. Pa trok zijn handen overal vanaf en wij gingen alleen verder.

Je zus doet niet meer mee?

Nee. Vanaf 2013 ben ik helemaal alleen verder gegaan. Vanaf dat moment ging het super. Overigens is mijn pa zo bevlogen geraakt dat hij in 2018 opnieuw voor zichzelf begint. Dit doet hij met duiven die te goed waren om op te ruimen maar in feite te slecht om in mijn vliegploeg plaats te nemen.

Prestaties werden beter, hoe kwam dat?

Op het hok kwamen andere, betere duiven. Ik kreeg van liefhebbers goede adviezen. Met name op het gebied van voeding. Zo adviseerde Nico Meuwsen mij niet zoveel voer aan mijn duiven te geven. Hierdoor werden de prestaties beter. Ik voerde toen met de lepel.

Doe je dit nog steeds, met de lepel bedoel ik?

Nee, hahaha. Ze krijgen nu volle bak, zowel doffers als duivinnen. S’ morgens een kwartier en s’ avonds een half uur. Een duif moet kunnen kiezen, zelf bepalen wat ze nodig hebben.

Met welke duiven speel je mooi weer?

Op de jeugddag in 2011 won ik tijdens de verloting een bon van de gebroeders van Toorn. Die heb ik in 2012 verzilverd in de vorm van twee eieren. Hieruit kwamen twee doffers en deze hebben mijn stam een echte boost gegeven. Dit zijn duiven van het soort Heremans/Ceusters en Lambrechts. Een van mijn beste kwekers is een duivin, krasje 657. Ik kweekte haar uit een duif van W. en G. Elzinga en eentje van H. Heins. Met beide van Toorndoffers heeft zij prima jongen voort gebracht. In 2017 heb ik van Dennis van Toorn twintig jongen gekregen. Hier zitten ook weer enkele bruikbare vogels tussen. Bij de gebroeders Boven uit Winschoten haalde ik enkele duiven voor het zwaardere werk en die doen het prima.

Wat is jouw lievelingsduif?

Stippie. Een hele lieve duivin die geweldig presteerde. Zij komt uit de eerder genoemde 57. Opvallend is dat haar rechtstreekse jongen geen toppers zijn. Haar kleinkinderen daarentegen vliegen als de beste.

OUDE DUIVEN

Hoe ziet jouw seizoen eruit?

Midden januari worden alle duiven gekoppeld. De eieren van de zestien kweekkoppels gaan naar de vliegers. De kwekers zet ik overigens samen terwijl ik bij de vliegers vrije paring toe pas. Dit laatste vind ik lekker gemakkelijk. Het is overigens wel zo dat als ik een koppeling mooi vind, de jongen hiervan behouden blijven. Voor de koppeling ga ik twee weken belichten om te zorgen voor een zoveel mogelijk gelijke eileg. Van de kwekers houd ik twee ronden. Bij de vliegers blijven de jongen vier weken liggen. Daarna gaan ze op weduwschap.

Hoe speel je de oude duiven?

Totaal weduwschap met dertig koppels. Alles gaat iedere week mee. Ze staan dus begin maart al op weduwschap.

Lappen en trainen voor de vlucht?

In december laat ik de duiven zo af en toe als eens vliegen. Dit vind ik beter voor de duiven dan geforceerd trainen in maart. En dit kan mooi want van de roofvogel heb ik op deze plek tot nu toe weinig last. Tot nu toe, want onlangs heeft men hier in de buurt een nestkast opgehangen. Voor welke vogel weet ik niet maar helemaal ben ik hier niet gerust op. Als het kan dan probeer ik de duiven voor de vluchten een paar keer te lappen. Het weer moet dan wel goed zijn. Ik ben wel van mening dat als duiven goed bij huis trainen, lappen geen absolute noodzaak is. Ik lap, als het kan, de doffers en duivinnen gescheiden. Ze komen tot de eerste vlucht niet samen.

Geloof jij in tonen en doe je dit?

Pas op de inzetavond voor de eerste vlucht zien de duiven elkaar. De duiven worden iedere vlucht getoond. Dit duurt drie kwartier tot een uur. Bij een dagfondvlucht kan het nog wel langer duren. Of ik hierin geloof??. Ik doe het meer omdat ik de duiven gemakkelijk pakken kan. Ik weet niet of duiven hierdoor sneller naar huis komen. Bij thuiskomst kijk ik naar het verloop van de vlucht. Als die gemakkelijk is dan duurt het samenzijn niet zo lang. Anders is het bij een pittige vlucht. Dan wordt het wel eens zondag.

 

Trainen tijdens de vluchten?

Dit doen mijn duiven altijd één keer per dag. Altijd s’ middags. De doffers meest drie kwartier tot een uur. Het eerste deel met gesloten klep. Het laatste kwartier mogen ze meest nog even spelen. De duivinnen trainen langer, soms wel anderhalf uur. Dit doen ze zonder gebruik van middelen zoals een bal of vlag.

Lappen tijdens de vluchten?

Doe ik niet. Alleen, zoals eerder gezegd, voor de vluchten. Uitzondering hierop zijn de dagfondduiven die thuis blijven. Die gaan dan wel even de mand in voor een lapvluchtje.

Wie vliegen beter met dit systeem, doffers of duivinnen?

Ik zie geen verschil. De ene week heb ik een doffer als eerste, de andere week een duivin.

Hoe voer je de oude duiven?

Zoals eerder gezegd, volle bak. Ik heb een drie fasen systeem van de firma van Tilburg. Bevalt mij goed qua kwaliteit en prijs. In het begin van de week de lichte, midden in de week meer eiwit en aan het eind de vetten. Bij een fondvlucht wordt meest de lichte mengeling in het begin van de week over geslagen en krijgen ze meteen de zware mengeling.

Bijproducten?

Dat zijn der héél veel. Ze krijgen iedere avond iets. Ik noem Tovo, P40, hennep, snoep, grit, vitamineral. Dit alles doe ik één emmer. Daarnaast krijgen ze nog een beetje variamix van Koopman. Zoals je ziet komen ze niets te kort.

JONGE DUIVEN.

Aan de uitslagen te zien lijk je mij een specialist. Hoe gaat dit in zijn werk?.

In principe net als bij iedereen. Ik doe niets bijzonders. Ik begin gelijk na het spenen met verduisteren. Dit duurt tot zo rond de langste dag. Met belichten wacht ik totdat de dagen korter beginnen te worden. Eerder heeft in mijn optiek geen zin.

Aantallen en verliezen?

In 2017 heb ik zesentachtig jongen gekweekt. Hiervan heb ik slechts een paar verspeeld. Ik denk een stuk of vijf. Dit heeft natuurlijk met gezondheid te maken en dat waren ze gezien de resultaten.

Hoe is het leerproces bij de jongen?

Intensief. De jongen worden bij mij voor de vluchten behoorlijk aan de tand gevoeld. Voordat de vluchten beginnen heb ik ze zeker een keer of twintig weg gehad. Eerst korte afstanden, daarna  verder. Het verst breng ik ze naar Rolde. Zodra de vluchten beginnen stop ik met lappen. Ik zie hier de noodzaak niet van in. Overigens trainen de jongen net als de oude duiven slechts één keer per dag. Ongeveer anderhalf uur, tenminste, als ze gezond zijn. En dat zijn ze meest.

Hoe speel je de jongen?

De eerste drie vluchten zitten ze bij elkaar. Daarna worden ze gescheiden en op de deur gespeeld. Op vrijdagmorgen gaan de deuren open en kunnen ze de hele dag hun gang gaan. Na thuiskomst worden ze op zaterdagavond gescheiden.

Coli, ook last van?

Af en toe maar nooit zo erg als ik wel eens van anderen hoor. In eerste instantie grijp ik niet in. Kijk eerst de kat even uit de boom. Als ik denk dat het zonder medicatie niet gaat dan grijp ik in en krijgen ze een middel van de dierenarts

Nu we het toch over medicatie hebben, wat doe je door het jaar heen?

Om een vinger aan de pols te houden ga ik als het kan één keer per maand naar Nanne Wolff voor controle. Voor de kweek krijgen de duiven een paratyfuskuur en worden ze daarna allemaal tegen deze kwaal geënt. De kwekers krijgen verder niets. De vliegduiven krijgen voordat de vluchten beginnen een geelpil opgestoken. Na thuiskomst krijgen de duiven altijd de SAmix van Nanne ter ontsmetting. De dag voor inkorving krijgen ze vitamines en conditieplus van Nanne Wolff.

Het medicijnverhaal loopt op z’n eind. Zelfs Nanne Wolff schrijft over het niet meer mogen verstrekken van bepaalde medicijnen aan duiven(dieren). Hoe anticipeer jij hierop?

Ik denk dat het meer een kwestie van streng selecteren word. Ik zou het anders zo niet weten. We worden hierdoor wel met een probleem opgezadeld. Gelukkig zijn mijn duiven bijna nooit ziek en maak ik mij op dit moment nog geen zorgen.

HOKKEN.

Vertel eens iets over de hokken?

De hokken zijn door mijn pa zelf getimmerd. Naar eigen inzicht zeg maar. De kap is niet al te hoog. In het begin hebben we de nodige aanloopproblemen gehad wat betreft verluchting. Wij zijn blijven zoeken en kunnen nu wel stellen dat dit goed voor elkaar is.

Hoe is de verluchting nu?

Alleen via de nok wordt de vuile lucht nu afgevoerd. Daar is een strook open. Verder hebben wij aan de voorkant altijd een stuk van het plafond open. Altijd!!.

Ook als de jongen buiten in de ren zitten?

Dan ook staat het open.

Ontstaat dan geen tocht?

Zou kunnen maar gezien de prestaties met de jongen denk ik niet dat dit kwaad kan. Zaken als verluchting e.d. heeft ook te maken waar en hoe het hok geplaatst is.

De duivinnen zijn wel heel krap behuisd?

Klopt. Het aantal duiven per kubieke meter is aan de hoge kant. Op dit moment veertig in een hok van ongeveer, ik denk anderhalf keer twee meter. (een schatting van mijn kant)Volgens de geleerden zou dit niet mogen en kunnen maar toch zijn de prestaties bijzonder goed.

Alleen voor de jongen een ren?

Klopt. Die mogen de hele dag buiten zitten. De rest blijft gewoon binnen. Bij de duivinnen heb ik geen aanpassingen in het hok gemaakt. Die zitten los op het hok. Van parende duivinnen heb ik geen last. Wel heb ik mijn duivinnen redelijk mak.

DE REST

Hoe bevalt het nieuwe vliegprogramma?

Op één punt na vind ik dit uitstekend. Mooie gezamenlijke vluchten met Friesland. Brede spreiding en mooie aantallen in concours. Op voorhand zijn wij hier in Noord Nederland niet kansloos. Zo vergeet ik nooit de vlucht vanuit Sens. Warm weer met een behoorlijke Oostenwind. Kansloos zullen veel zeggen. Echter zorgde één van mijn duiven voor een geweldige prestatie door op één van de langste afstanden en aan de Oostkant een kopprijs te pakken!!!!. Een punt van kritiek dan maar, persoonlijk vind ik dat de afdeling naast een fondvlucht geen vitesse- maar een midfondvlucht had moeten plannen. Nu moeten mijn duiven bijvoorbeeld een fondvlucht vliegen van 650 kilometer en de week daarna een midfond van 500. Dit is allemaal iets te veel van het goede. Dit houdt een duif niet vol. Hierdoor krijgt de afdeling minder duiven in de mand vanwege thuishouden.

Jij als jonge melkster, hoe zie jij de duivensport in de toekomst?

Wij moeten eerst eens stoppen met het bevuilen van ons eigen nest op sociale media. Wat je hier allemaal leest raakt soms kant nog wal. Het meeste is negatief. Je moet het zoeken in herintreders of je moet de jeugd meer gaan betrekken. Naast duiven speel ik voetbal in een dameselftal. Een deel van de meiden komst bijna wekelijks, als ze tijd hebben, bij mij duiven opwachten. Dit vinden ze geweldig!!. Dit jaar hebben ze ook allemaal een eigen duif. Zo hebben ze onderling een kleine competitie. Ik denk niet dat in deze groep veel potentiele melksters zitten maar als eentje wel geïnteresseerd raakt zou dat al heel mooi zijn.

Tot zover mijn gesprek met een kampioen in wording. Eentje die het echt in de vingers heeft. Alhoewel ze volgens mij vindt dat duivensport echt niet moeilijk is. Die wordt vaak moeilijk gemaakt. Als ik zie hoe Wendela met haar duiven omgaat, geweldig. Het vertroetelen van haar vogels. Als ze een duif in de hand neemt, krijgt hij of zij een knuffel. Hierin zie je de liefde voor de duif. Nogmaals, proficiat met de behaalde resultaten en een terugkeer van mijn kant lijkt een zekerheid.

René Hidding

 IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen