Reinheid op uw duivenhok is van het allergrootste belang om een goede gezondheid te bewaren, vergeet immers ook niet, dat de ‘Grote forme’ totaal afhankelijk is van deze optimale gezondheid. Zonder die grote gezondheid zullen de successen in ieder geval nooit opduiken, het allereerste waar wij moeten aan denken, om onze duiven in een goede gezondheid te krijgen is ‘properheid’ dit om eventuele besmettingen tot een minimum te herleiden. Op deze regel kennen wij uitzonderingen, maar wij kennen er eveneens die door luiheid en onachtzaamheid na enkele jaren totaal van het toneel verdwenen zijn.

Gezonde duiven zijn nodig
Om te slagen in de duivensport heeft men gezonde duiven nodig, om deze gezondheid te behouden is een minimum aan zindelijkheid en hygiënische zorgen ten zeerste aan te bevelen. Indien wij er de moed niet kunnen voor opbrengen, om dagelijks een half uurtje vroeger op te staan en ons hok te reinigen, zijn wij de naam duivenliefhebber niet waardig. Liefhebbers waarvoor de minste inspanning te veel gevraagd is, zouden beter ‘supporter’ worden van een of andere voetbalploeg of tennisvedette.

Zelf actief met iets bezig zijn, vraagt nu eenmaal inspanningen en wat de duivensport betreft is dit 365 dagen per jaar. Het dagelijks reinigen van de hokken zouden wij eerst en vooral moeten doen om een persoonlijke voldoening, zowel U als liefhebber en Uw duiven verblijven liever in een proper hok dat luchtig is en waar men bij wijze van spreken de duiven niet ruikt. Eénmaal in de week reinigen is een uiterst minimum en zou alleen kunnen toegelaten worden tijdens de zomermaanden, U weet immers dat de droogte veel problemen oplost.

Broeinesten van microben
Waar de vuile boel weken en soms maanden blijft liggen zijn de broeinesten van microben en ongedierte niet weg te denken. Alleen al bij het aanbrengen van nestmateriaal kunnen er besmettingen optreden en U weet ook dat duiven zoals kippen, in alle hoeken en kanten of dakgoten gaan  rond slenteren, zodat besmettingen nooit totaal uit te sluiten zijn. Wie niet dagelijks kuist en daarbij nog over een vochtig hok beschikt, wordt onvermijdelijk een dag geplaagd met ziektes als coccidiose en wormen. Hoe relatief weinig de besmetting ook mag zijn, het is en blijft een feit dat besmette duiven de ‘grote vorm’ nooit zullen te pakken krijgen, het is een  verdoken kwaad dat de prestaties bij het vliegen nadelig zal beinvloeden. Op veel hokken blijft de grote vorm dikwijls achterwege door onachtzaamheid, zoals een optimale gezondheid die nooit opduikt door onvoldoende aandacht voor hygiëne door de liefhebber, die hierdoor sommige kwalen vrij spel laat. Zelfs de kleinste besmetting van coccidiose of wormen kan de oorzaak zijn dat een gans seizoen ondermaats verloopt, met ook de gevolgen vandien, bij de minste slechte vlucht blijven er veel duiven achter. Dat het aantal besmettingen  van eerder genoemde kwalen de laatste jaren, in aantal sterk aan het afnemen is, blijft te danken aan een betere hygiëne die de liefhebbers meer en meer nastreven. Het beste geneesmiddel tegen coccidiose is namelijk de hokken droog en proper houden. Het is onbegonnen werk coccidiose te willen bestrijden, zonder zelf de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen, dit niettegenstaande er meerdere doeltreffende middelen in de handel te verkrijgen zijn.

Voor mens en dier
Voor mens en dier is zuiver- en reinheid  van het allergrootste belang, zelfs dagelijks maar enkele minuten van Uw tijd nemen, kan U later veel miserie besparen. Tijdens het spel, dat voor veel liefhebbers het weduwschap is, zijn slechts enkele minuutjes nodig om de nestbakken wat te reinigen, deze kleine ingreep kan er al toe bijdragen om uw duiven in een perfekte conditie te behouden. Als wij ‘s morgens op het hok komen, moet ons eerste werk zijn, en dit jaar in jaar uit, drinkpotten wegnemen, uitkuisen en opnieuw voorzien van vers en proper drinkwater. Bij gunstig weder mogen de invliegramen even volledig open gezet worden, het is een ideaal moment om de lucht eens volledig te laten verversen. Tijdens de rustperiode, of de winterperiode, wanneer de broedbakken bij veel liefhebbers afgesloten zijn, blijft het ook gemakkelijk om de uitwerpselen te verwijderen, want deze zullen zich ophopen onder hun rustplankjes, ook dagelijks vlug verwijderen blijft de boodschap. Het blijven hier trouwens de broedplaatsen waar  microben en ongedierte zich het best  ontwikkelen en dit kunnen wij missen als de pest, want de meeste ziektes worden overgedragen door besmetting. Noteer dus alvast om dagelijks kleine hoopjes mest te verwijderen, indien nodig gebruik hokwit om het hok tijdens de wintermaanden zo droog mogelijk te houden.

Met kalk het hok witten
Het is een oude gebruikelijke methode, om bijna elk jaar de binnenzijde van de hokken met een laagje kalkoplossing in te strijken, er een flinke scheut Javelwater en een greep zout indoen kan nooit kwaad.
Dit kost weinig moeite en weinig geld en is zeer doeltreffend, doch wij raden steeds aan dit te doen tijdens de maanden augustus of september. Wij moeten er rekening mee houden, dit op enkele warme dagen te doen, zodoende verdwijnt de vocht op zeer korte tijd. Laten wij als besluit aannemen, dat een minimum aan zindelijkheid op elk duivenhok noodzakelijk is, wie in de onmogelijkheid is iedere dag de mest op te ruimen zou dit minimum éénmaal per week moeten doen. De droge mestmethode is alleen een systeem voor luierikken, wij weten het al te best op alle regels bestaan er uitzonderingen, maar hier aan zondigen is constant met vuur spelen.

Frans MuschIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Geluk

Met geluk vaart niemand wel zeggen ze wel eens. En laat ik deze week eens geluk hebben door de eerste in de club te ...

Ad de Jong

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen