De “vierde man.”

Ik loop achter een supermelker aan door zijn hokken en voel dat zijn manier van leidinggeven aan zijn vluchtpersoneel, dat ik hierin een zogeheten ‘koude’ leiderschapskleur in constateer. Om even laten zijn enorme wilskracht te kunnen zien, zodra hij ze vastpakt. Er is geen enkele twijfel wie hier op dit superkampioenenhok de baas is. Ik ben op redelijk veel superkampioenhokken geweest om te zoeken naar de wijze waarop zij hun wedstrijdduiven leiden. En ben uiteindelijk uitgekomen op 2 leiderschapstypes: 1) koud en 2) warm.

Leiderschapsgedrag: het zijn zowel de koude en warme leiders, die elkaar tijdens het seizoen, het vuur aan de schenen leggen. Dus de een is niet perse beter dan de ander om meer dan gemiddeld goed te presteren. Het interessante was altijd wel, dat ze dat zelf niet wisten, ook al vroeg ik hier uiteraard naar. Alleen, dat kom je ook tegen in het bedrijfsleven, wanneer je bijvoorbeeld vraagt: wat is je geheim dat je als ondernemer of manager zoveel successen boekt. Zo heb ik is een nationaal bekende leider mogen interviewen, die ongeveer alle mogelijke boeven in de regio Amsterdam het leven zuur wist te maken.

De beste man is helaas overleden, maar nimmer had ik een beter leider ontmoet dan hij. En toch kon hij me niet duidelijk maken, waarom hij met kop en schouders boven zijn andere nationale hoofdcommissarissen uitstak. Of het moet zijn dat zijn manier van leidinggeven, volledig onkreukbaar was. Maar dit terzijde.

Afijn, nog even dit: deze superleider van het politiekorps, Amsterdam-Amstelland, was in mijn model een ijskoude leider, die zichzelf volledig kwijt kon raken in het vangen van hele zware jongens. Oké, als je zelf vindt dat je een koele duivenmelker bent, die best redelijk presteert, maar nog een streep of zes beter wil. Dan adviseer ik je om een keuze te maken, voor een van de drie aanvullende leiderschapsstijlen die ik hierna in het kort heb aangeduid:

Blauwe leider: je snapt dat een goede wedstrijdduif zijn eigen voorbereiding zoekt, en je laat hem hierdoor zijn eigen weg gaan. Dus geen extra motivatie trucjes erbij uitvinden.

Groene leider: je hebt een goede wedstrijdduif, die zo zijn eigen trucjes nodig heeft om op zaterdag zijn beste prestaties te behalen. Oké, ga hier mee door, maar trek het vel niet over zijn neus, want anders klapt hij op na een of maximaal twee jaar ertussenuit. Kortom, wees iets zuiniger op je beste duiven.

Zwarte leider: je hebt best wel een leuk aantal prestatieduiven, maar wil hier nog meer tijd en energie insteken. Bedenk je dan wel, dat je hiervoor sociaal ofwel kwaliteitsuurtjes  voor moet inboeten.

Ik heb hierboven, drie opwarmende stijlen in het kort beschreven, alleen je wilt zonder al teveel extra inzet en sociaal tijdverlies, alsnog hogerop komen op de prestatieladder. Kies dan voor een zogeheten “vierde man” in je manier van leidinggeven. Hiervoor is het beste om een hobby ernaast te kiezen, die je sowieso niet teveel tijd en energie kost. Maar een manier is om je eigen duivensport vanuit een andere invalshoek te bekijken. Het kan je namelijk brengen op andere gedachten en andere motivatie trucjes. Ik denk zelf dan aan bijvoorbeeld de honden en paardensport. En alleen al het zo nu en dan gaan kijken naar een van deze twee sporten, zal ongetwijfeld nieuwe manieren van je duivensport bedrijven opleveren.

Ik heb vergelijkbaar, met die oud HC van het politiekorps Amsterdam-Amstelland, mijn idee van een vierde man in een leiderschapstijl besproken. Door je als gezaghebbende leider te verbinden met een heel ander type beroepsorganisatie. Met als doel om te leren, hoe ongeveer dezelfde problemen, door anderen op een voor jou innovatieve manier worden benaderd. En waarom zou je als goed presterende melker je niet is een tijdje op de hoogte stellen van de problemen en kansen in bijvoorbeeld de honden en paardensport. Als je het goed en serieus doet, zal het je zeker geen windeieren leggen.

Oké, nu de meer warme en prima presterende melkers. Maar gezien de leesruimte, heb ik dit type in een apart deel ondergebracht, deel 11

Rob van HovePIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

Bonnenschenkers

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Voetbal

Het WK voetbal is weer begonnen heb er nog niks van gezien alleen in het journaal een kort stukje. Nu Nederland er niet ...

Ad de Jong

Nu gaat het echt los

Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan duivenmaat Hans. De spanning zat er al aardig op. St. Vincent is gelost. De ...

John Logemann

LAON 260 Km - ERGERNIS ALOM

Wat moeten velen onder ons zonder Facebook, Twitter en alle andere sociale media waar je zo lekker je gal kan spuwen. Ik ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nu gaat het echt los

Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan duivenmaat Hans. De spanning zat er al aardig op. St. Vincent is gelost. De ...

John Logemann

C & C Broekhuisen, Gouda - De onbekende ...

Al heel lang stonden deze topmelkers op mijn lijstje om eens te bezoeken voor een reportage. Mensen die nog goed ...

Patrick Noorman

St. Vincent is in aantocht

Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee vluchten, de hokken weer eens helemaal op punt, kwekers in bad, ...

John Logemann