Duiven hebben leiderschapstijlen nodig

Leiderschap en je wedstrijdduiven, zijn twee aparte zaken, die je als melker tot een moet zien te maken. Ik heb ooit een 2-delig artikel i.s.m. Eddy Noël geschreven voor een Belgische Duivenkrant, dat voornamelijk handelde over de leiderschapsrol van een duivenmelker. Ik heb hieronder dit artikel als uitgangspunt genomen en voorzien van een leiderschap praktijkschema. Een duivenmelker, die zijn eigen doelstellingen serieus neemt, die heeft een grotere kans op succes. Ik denk, dat je dan moet denken aan, zoiets als: 1) jezelf goed kunnen motiveren, 2) goed kunnen inschatten wat je duiven nodig hebben om zaterdags goed te presteren en 3) je moet eigenlijk nooit achterover willen leunen. Het is de onderlinge binding tussen melker en zijn duiven, die maakt dat ze elkaar kunnen begrijpen. Een gezonde en geschikte wedstrijdduif, zal heel goed moeten kunnen voelen, dat het vanaf de losplaats in een richting terug naar zijn leider toe moet.

In de praktijk noemen we dat: een duif komt als eerste voor zijn melker thuis. In theorie, zie ik het in het kort als volgt: een duif is elektromagnetisch geladen en laadt zich als eerste op: aan het elektromagnetisch geladen zijn van zijn melker. Is dat niet zo, dan komt het tijdens de wedvlucht tekort. Jezelf als leider of melker opladen is een absolute voorwaarde om succesvol met in de duivensport te zijn. Hiervoor moet je bereid zijn om een strak en gedisciplineerd verzorgingsschema te ontwikkelen. Kortom, wie zichzelf niet ziet als een vaardig en moedig leider over zijn duiven, die kan niet verwachten dat zijn wedstrijdduiven dat wel zijn.

Nog even een belangrijk iets: je kunt denken, maar ik doe alles om ze zaterdags goed op de uitslag te krijgen..! Nou, dat kan. Alleen, bedenk je dan een ding: jezelf elektromagnetisch opladen, houdt in dat je heel goed jezelf kan motiveren om gefocust te zijn.

Tot zover, mijn samenvatting van het oude artikel.

Ik ben inmiddels, ook ouder en wijzer geworden en heb hieronder een aantal aanvullingen geschreven.

De focus leggen op succesvol duiven houden, komt van twee kanten: a) het uitgaan van de samenvatting zoals ik die hierboven heb geschreven. En b) volledig jezelf los ervan zien. Maar c) wil zeggen: ik ontwikkel mezelf als een zelfbewegende leider, die heel goed weet, dat het hier gaat om allereerst je duiven gezond hebben zitten. Om tijdens de wedvluchten een prestatieselectie in te voeren; wel supergezond en geen prijsvliegen, betekent: niet geschikt als wedstrijdduif.

a)      Het jezelf als een soort van monnik opsluiten in je duivenhok, tijdens het seizoen, kan leiden tot het verbeteren van je inschattingsvermogen; wat een duif nodig heeft om goed te presteren. Alleen, na een verloop van tijd, zal dit vermogen aan slijtage onderhevig zijn, ofwel je wordt bedrijfsblind.

b)      Echter, jezelf als een vrijbuiter gedragen tussen je duiven, zal hoogst waarschijnlijk op zijn best, leiden tot het bestaan als rode lantaarndrager.

c)      Deze wijze van leidinggeven aan je duiven, zal wellicht het meest aanspreken, want het zorgt ervoor dat je niet de slaaf wordt van je duiven. En niet afhankelijk wilt zijn van allerlei, zogenaamde ‘wondermiddeltjes.’

Ik heb hieronder een lichtkleurenspectrum beschreven, zoals ik ook vroeger ook managers de kans bood om zichzelf op een vrij speelse manier te ontwikkelen. Zie foto.

Zeven basis leiderschapsstijlen:

1.      Voorbeeld in het kort: magentarood 

Wanneer je van nature een zogeheten, ‘doener’ bent, dan kwalificeert een duif je als iemand, die hem kan opladen met magentarood licht. Maar zoals, je hebt kunnen lezen in deel 1 t/m 8, ga ik ervan uit dat een wedstrijdduif het beste gebaat is bij het zelf blijvend aanmaken van de lichtkleur, indigo in zijn hersenen. Kijk je even naar de foto, dan zie rechts ultra violet licht en meteen ernaast, violet paars ontstaan. Het doel is om ze in het vak: indigo te krijgen en houden.

Magentarood, is een leiderschapsstijl die eigenlijk, slechts een nadeel in zich herbergt. Namelijk, dat jezelf voorbij loopt, omdat je onvoldoende rekening houdt met de koelere duiven. Wat betekent: sommige goede tot zeer goede, wedstrijdduiven die vliegen zich van koel naar warm.

Mijn advies is: probeer jezelf af te remmen, door bijvoorbeeld minder te doen, maar meer te kijken naar het gedrag van je duiven. En maak vooral zoveel mogelijk aantekeningen, zodat je leert inzien, dat onze lieve heer, meerdere type goede wedstrijdduiven onder de blauwe hemel heeft vliegen.

De volgende keer in deel 10, ga ik eerst nog even teruggrijpen op mijn alchemisten theorie, waarom een duif koel is of juist warm, voordat het aan zijn vluchtoriëntatie reis begint. Immers, wie het verschil kan nagaan, die heeft al een voorsprong op zijn eigen manier van gekleurd leidinggeven.

Nawoord:

ik zal de komende delen, voornamelijk schrijven over de kleuren, die je als melker kunt gebruiken om jezelf als een betere duivensport leider te ontwikkelen.

Rob van Hove



IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

Redstar Breedingstation

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Het wel en wee rondom ons duivenkot ...

We zijn weer een weekje verder en het moment om met onze winterkweek te beginnen nadert snel, de kwekers zijn er klaar ...

Kees Commijs

Masker

Mijn oude masker was aan vervanging toe en daarom heb ik op internet gezocht naar vervanging. Dit had ik gevonden bij ...

Ad de Jong

De donkere dagen treden weer in

Over welgeteld een kleine 7 weken zijn we al weer aan het einde van 2017. Abnormaal gewoon zo snel het dit jaar gegaan ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Derby Arona Tenerife - Algarve Golden ...

Hallo sportvriendinnen en sportvrienden, Op deze filerijke en druilerige maandag geef ik maar al te graag een ...

Sjaak Buwalda

WINTERPERIKELEN

DE RUI Wat is het nu een heerlijke rustige periode. De duiven genieten dagelijks een paar uur van hun vrijheid, ...

Ton van den Brink

Duivensport in IJsland

Tijdens mijn vakantie in IJsland heb ik een bezoek gebracht aan de duiventuin in een buitenwijk van Reijkjavik en bezocht ...

Nico van Veen