Regelmatig krijgen we vragen , eigenlijk over alles en nog wat , waarbij opvalt dat vooral jeugdige duivenliefhebbers soms de meest moeilijke problemen hebben . Moeilijk is eigenlijk niet helemaal het goede woord , vreemd is een betere bewoording. Soms denk hoe is het mogelijk , het komt er eigenlijk ook op neer dat wat voor de één normaal is , daar heeft een ander nog nooit van gehoord of heeft er grote problemen en veel moeite mee. Natuurlijk zijn er bepaalde onderwerpen die er uitschieten , het zal U niet verwonderen dat medicijnen voor sommige liefhebbers een totaal raadsel is , dat komt vooral omdat er in iedere reportage verschillend gesproken wordt door de betreffende kampioenen , vooral wat betreft de hoeveelheid en de intensiteit van het geven , als we hierop een vraag beantwoorden geven we eigenlijk weer hoe we het zelf doen omdat we medisch gezien natuurlijk ook leken zijn , de grote verliezen bij de jonge duiven en daarnaast is het belichten en verduisteren voor beginners erg moeilijk te begrijpen.

In deze tijd gaan vooral jonge liefhebbers hun eigen weg , ze willen niet meer de beschermende arm van de oudere voelen , vooral niet in de vereniging waar iedereen het kan zien en of horen , ze zoeken het zelf wel uit , ik denk dat ze gelijk hebben , of anders gezegd ik begrijp dat wel , daarbij komt nog dat de jeugd veel zelfstandiger is geworden in verhouding tot mijn tijd. Dat zie je ook op bijvoorbeeld een prijsuitreiking , vooral als er weer zo een oudere voorzitter de arm om zo’n jonge beginneling slaat en hem van die flauwe vragen stelt , je ziet dat dan aan de ogen , men moet beter weten .

Ouderen (instappers) zijn vaak onzekerder en hebben wel de hulp nodig zo leert de ervaring , ze staan vaak verloren in een hoekje te kijken en het is juist die groep waar men erg zuinig op moet zijn en helpen waarnodig. Om als beginneling te slagen moet je geluk hebben en niet zo’n klein beetje ook , we kunnen daar over mee praten , zelf zijn we vanaf het begin geholpen door een topspeler op alle gebied . Als beginneling moet je doorzettingsvermogen hebben en inzet en je moet begrijpen dat je met dieren werkt en dat zijn geen machines . Instappers die eerder duiven hadden hebben op dit gebied enig voordeel , echter de tijden zijn zo veranderd dat het voordeel in sommige gevallen wel eens een groot struikelblok kan betekenen en dan moet je opletten dat ze niet abrupt de sport weer verlaten , ook meegemaakt .

Terugkomend op de vragen , zo mailde iemand ons ( een jeugdlid ) hoe te handelen wanneer de prestaties enorm tegen vielen en de duiven volgens de dierenarts toch niets mankeerden , het vreemde was dat ze ook nog goed trainden , als je zoiets krijgt sta je zowat met een mondvol tanden en geef daar dan maar eens een zinnig antwoord op .

Antw. : We vroegen hem in grote lijnen te vertellen hoe hij zijn duiven verzorgde , hij schreef ons dat hij er werkelijk alles aan deed , veel tijd erin stopte , zozeer zelfs dat er af en toe in huis een beetje gemopperd werd als hij weer eens te laat was met het eten omdat de duiven nog aan het trainen waren , ik heb hem hierop geantwoord dat het zeer belangrijk is dat de duiven zich moeten aanpassen aan jou en niet andersom , echter het probleem werd hierbij niet opgelost , dus verder gevraagd of hij ook wat extra’s deed , daar zat de fout , in navolging van een artikel van mij over belichten en verduisteren dacht hij dat tijden van hoe en wanneer niets uitmaakten , dus hij belichte vanaf de eerste oude duiven vlucht , met al de gevolgen van dien , het was de 6e vlucht en ik kon niet anders zeggen dat waarschijnlijk zijn oude duivenseizoen verloren was en dat hij zijn jonge duiven ook niet moest belichten , eerst maar eens zien dat hij deze wel op de rit kon krijgen en daarbij geschreven dat hij de inbreng van het belichten op het presteren overschatte , er zijn zelfs nadelen aan verbonden .

De volgende vraag ging over verwarmen en luide als volgt , Is het nadelig voor de duiven om te verwarmen bij koude in de winter en bij vochtig weer in de zomer tijdens de vluchten .

Antw. : Duiven kunnen perfect tegen koude ook als ze in de winter op kleine jongen zitten , vocht is slechter , zelf hebben we in iedere afdeling verwarmingsplaten welke aangesloten zijn op een hygrometer , deze staat bij ons zomer en winter op 75 , dat is tamelijk hoog , maar we doen dit omdat onze hokken onder de bomen staan , doordat dit extra vochtig is zou bij 65 of 70 de verwarming constant aanslaan en dat vinden we ook weer overdreven , normaal is ongeveer 70 voldoende en ik denk niet dat dit kwaad kan , wel zou ik de onderbreking waar de hygrometer geplaatst wordt voor de schakelaar plaatsen zodat als er bijvoorbeeld 3 afdelingen op 1 meter staan per afdeling geschakeld ( aan/uit ) kan worden .

Nog even dit , als U in de zomer wilt verwarmen tijdens de vluchten zou ik dat alleen doen 1 of 2 dagen voor het inkorven , dit even terzijde .

Paniek bij de volgende vraag , de duiven , zowel de doffers als duivinnen wilden niet trainen , na ongeveer 10 minuten landen ze op het hok en waren niet meer of nauwelijks de lucht in te krijgen , ze werden niet verplichte getraind .

Antw. : Vaak zijn het of de doffers of de duivinnen die niet willen trainen , dus 1 van de 2 , beide komt nauwelijks voor , vooralsnog zou ik ze verplicht gaan trainen , minimaal 1 uur per dag , verder volle bak vliegvoer bij thuiskomst , iets ruimer voeren desnoods snoepvoer voor de training , snelller opvoeren naar gewoon vliegvoer en verder in het begin van de week een eiwitkorreltje aan het voer toevoegen , denk erom niet overdrijven .

Deze vraag luide als volgt ; Bij controle hebben onze duiven altijd wat last van trichomonen in het vliegseizoen , we kuren hier om de 3 weken tegen , is dat normaal of moeten we hier wat aan doen .

Antw. : Steeds meer liefhebbers proberen af te stappen van het systeem hiertegen om de 3 weken te kuren vooral tijdens de vluchten , ook omdat het enigszins de vorm aantast , dus als je kuurt moet je dat nooit doen in de week van een belangrijke vlucht , dit even terzijde , zelf hebben we al jarenlang nooit last van “het geel “ , gecontroleerd door verschillende dierenartsen en kuren hier tijdens de vluchten al 2 jaar niet meer voor , ook natuurlijk op aanraden van onze huidige dierenarts , toen we vertelden dat we zelf dachten dat het kwam doordat we de drinkpannen iedere dag schoonmaakten met warm water ( 85 gr.C.) zei hij dat dit een mogelijkheid was , ook leert de ervaring dat gebruik van dubbele drinkbakken een positieve uitwerking heeft , vooral als ze gedroogd worden door zonlicht , trichomonen is veel minder erg dan men vaak denkt , een lichte besmetting heeft nauwelijks of geen invloed op de prestaties , dit laatste ook weer uit ervaring .

De laatste vraag gaat over het inkorven en wel de tijd van het pakken van de duiven voor de aankomende vlucht , verschillende liefhebbers hebben niet de mogelijkheid om zeg maar 1 uur voor het inkorven de duiven te pakken , vaak door hun werk .

Zelf hebben we jaren lang de duiven gepakt en in de manden gedaan om 16.00 uur , terwijl we ze pas konden inkorven om 20.00 uur , ook omdat we geen andere mogelijkheid hadden , nooit hebben we hiervan enig nadeel ondervonden , sterker nog ik ben van mening dat het wel eens een positieve uitwerking op de duiven kon hebben vooral als ze enigszins in het donker gezet kunnen worden , het heeft vooral te maken met het rustig zijn van de duiven , m.a.w. de duiven komen volledig tot rust voordat ze ingekorfd worden en dat kan nooit slecht zijn . 

Succes ,

Co VerbreeIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

Mooi man - John Logemann -

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het ...

John Logemann

COLUMNS

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor