Het woord zegt het al , er zit een verschil tussen oudere- en nieuwe of jongere liefhebbers , daarom is misschien het woord kloof niet goed en moet het  “Generatie verschil “ zijn en dan niet in leeftijd maar in aantal jaren dat je duiven hebt . Natuurlijk zit er een verschil in ervaring , dat is normaal , vaak ook in leeftijd maar dat valt in de regel nog wel mee omdat nu éénmaal de aanwas van jongeren niet groot is , er zit verschil in mentaliteit , er zit verschil in denkwijze wat betreft de verschillende manieren om de sport te beoefenen , er wordt nauwelijks meer over duiven gepraat ( gemolken) en als je vraagt waarom wordt er gezegd we hebben wel wat beters te doen dan bijvoorbeeld s’avonds ook nog over duiven te praten en zo zijn er als het moet nog wel wat verschillen op te noemen , daarom zullen we er een paar uitlichten en onder de loep nemen . Verschil in leeftijd is misschien wel één van moeilijkste of belangrijkste verschillen , het ouder worden gaat vaak samen met gebreken en dan wordt het moeilijk , nu moet je niet alle ouderen onder één kam scheren , sommige bewijzen het tegendeel maar zijn er gebreken dan heb je erg veel doorzettingsvermogen nodig om toch bij te blijven , vooral het moeilijker naar de hokken gaan en het minder scherp zijn veroorzaken meestal een teruggang wat het presteren betreft.

Een oplossing is een combinatie te vormen , dat werk prima , we hebben dit vaker geschreven , is dit niet mogelijk dan moeten de duiven zich aanpassen , makkelijker gezegd dan gedaan , ook moet de liefhebber andere prioriteiten stellen o.a. specialisatie , zich richten op een mooie uitslag bijvoorbeeld op een belangrijke (nationale) vlucht , éénvoudiger duiven houden en/of de hokken aanpassen , éénding moet je echter nooit doen , dat is de moet opgeven , het belangrijkste is ook als oudere om positief te blijven . Die oudere leeftijd of in ieder geval het langer duiven houden heeft natuurlijk ook voordelen , de ervaring is daarvan het belangrijkste en onderschat dat niet , ervaren liefhebbers laten zich moeilijker van de wijs brengen als het tegen zit en komen vaak en ook vooral vlug met een oplossing , ze hebben meerdere malen voor hete vuren gestaan . Er is nog iets , ze onderschatten niet vaak het belang van goede duiven en weten daar aan te komen , goede duiven is iets anders dan goede of mooie pedigrees die misschien voor de verkoop belangrijk zijn maar als je pech hebt totaal geen invloed hebben op de vliegkwaliteit , daar schuilt dan ook hun kracht op het gebied van aanschaffen .

Ook belangrijk is het verschil in de denkwijze over het beoefenen van de sport , zitten de ouderen vaak vastgeroest aan het kampioenschap wat ze al jaren spelen , meestal een totaal kampioenschap en/of een generaal kampioenschap , de nieuwelingen gaan met een hele mand vol naar de belangrijkste vluchten , het kampioenschap zal ze een rotzorg zijn , een vlucht oprollen vinden ze veel belangrijker , de week daarop dat zien ze dan wel weer , een asduif hoort daar ook bij al zal het alleen maar voor de reclame zijn , om eerlijk te zijn ik houd wel van deze methode van vliegen , het kan in deze tijd toch niet meer zo zijn dat als je een vlucht niet inkorft omdat je een weekend met je gezin een keer weg wilt je overal voor uitgeschakeld bent , ik denk wel dat als je het goed wilt krijgen zodat alle partijen tevreden zijn je een mix van deze twee manieren van het beoefenen van de sport moet maken , éénvoudiger gezegd dan gedaan , maar het proberen waard .  

Dan hoor je in deze tijd “Er wordt niet meer gepraat over o.a. het verzorgen en het spelen van de duiven ” , dat ging vroeger van oud op jong of anders gezegd van een ervaren liefhebber naar een nieuw lid , dat is ook de reden dat sommige zaken voor de één de gewoonste zaak van de wereld is , terwijl dat voor een ander raadsels zijn . Kleine dingen zoals het aftoppen van de pennen om de rui enigszins te vertragen , waarom wordt er winterkweek gedaan of doet men dit omdat een ander het ook doet , buispennen hoe of wat , enz. , enz. , men moet vaak alles zelf uitzoeken of proberen met alle gevolgen van dien , ik merk dat aan de reacties . Dat men niet meer samen over duiven praat heeft ook een oorzaak , de clubs waar dat veelal gebeurde worden te klein en men blijft niet meer zitten , met 3 of 4 man blijven wordt vaak een zielige bedoening , een oplossing ? ik zou het niet weten of het moet zijn op internet met elkaar redeneren over alles en nog wat .  

Nog een verschil is het selecteren , naar mijn mening wordt er door de nieuwe generatie liefhebbers nauwelijks meer geselecteerd , natuurlijk is het verspelen vooral van de jonge duiven hier debet aan , daardoor moet je vaak alles aanhouden wat overblijft , maar deze generatie heeft ook een andere instelling , zo van “je weet nooit hoe “ en ze willen met een vol hok ( alle broedbakken bezet ) beginnen , de ouderen hebben daar minder moeite mee juist wat betreft het aantal , die zijn grootgebracht met het selecteren , die houden geen duiven aan die ze niet aanstaan , maar wat is wijs . Zelf zijn we ook wat milder geworden vooral met het verwijderen van de jonge duiven , vroeger , tot een jaar of 10 terug , begonnen we te ruimen vanaf dat de jongen uitkwamen , alles wat ons niet aanstond werd verwijderd , nu gaat het iets anders en is de gezondheid de hoofdzaak of zowat alleen waarnaar we kijken .

Die gezondheid loopt nogal uiteen , welke niet welke wel , is een dipje in de gezondheid een reden om te verwijderen , waar moet je naar kijken , al met al erg moeilijk , daarom weer hoe wijzelf de laatste jaren handelen , duiven met een krom borstbeeld ruimen we op , zo ook duiven met buispennen , jongen die te vroeg uit het nest vallen , gewoon jongen met slechte mest , jongen die altijd als je het hok inkomt liggen te piepen , jongen die achterblijven (meestal jongen die een dag te laat uitkomen) , jongen die bij het afzetten te mager zijn , oudere jongen die niet willen vliegen vooral als het steeds dezelfde zijn of als ze wel een beetje vliegen maar steeds hijgend en puffend terug komen als de anderen wegtrekken , valt de hele ploeg al na een paar minuten geheel overstuur en ook weer hijgend op het dak dan is er iets anders aan de hand , zo op het eerste gezicht lijkt het nogal wat , maar dat valt reuze mee want als alles goed gaat met de kweek zijn bovenstaande gevallen uitzonderingen .

Natte oogjes of snotterend jongen hebben we nauwelijks meer , dat hebben we er in de laatste jaren helemaal uitgeselecteerd , wel moeten we hierbij opmerken dat als de hokken overdag open gaan zodat de duiven in de voilére kunnen de schuiven in de hokken voor de verluchting dicht gaan , kort gezegd hokken open schuiven dicht . Bij de oude duiven houden we deze gewoon niet aan welke ons niet aanstaan , soms ruimen we deze niet op maar spelen we als het een doffer is bijvoorbeeld er 2 duivinnen op , tijdens het vliegseizoen gaan deze doffers in de week naar de voilére , duivinnen houden we als reserve en gaan ook naar de voilére , na een week of 4 gaan ook de duiven eruit die ondanks dat ze gezond zijn altijd te laat van de vluchten thuis komen , daarnaast hebben we eenverschrikkelijke hekel aan duiven die niet willen trainen .

Succes,

Co Verbree,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.           IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor