Eigenlijk moet U in deze tijd klaar zijn . met in deze tijd bedoel ik begin Maart , U moet klaar zijn met de verplichte entingen , met de kweek van de vlieg duiven , met het behandelen van de duiven als ze niet in orde zijn geweest met medicijnen enz. , je moet in deze tijd eigenlijk alleen maar bezig zijn met de voorbereiding naar het vliegseizoen toe , dat kan op verschillende manieren want er zijn vele wegen die naar Rome leiden. In de sportwereld is het heel normaal dat er naar een wedstrijd seizoen toegewerkt wordt , na een rustperiode begint men dan voorzichtig met de training , maar voordat hieraan begonnen wordt gaat men eerst kijken hoe men die periode doorgekomen is , in die geest moet je wat de duivensport betreft de maand maart voorstellen . Na de rui neem je de beslissing om met de vliegers winterkweek te doen of niet , winterkweek kun je doen tot ongeveer de tweede week van Januari , het beste is rond de jaarwisseling dan hebben ze zogoed als allemaal de laatste pen gegooid en heb je wat meer tijdruimte , het voordeel is dat veel mensen in die periode een soort van vakantie hebben , dus tijd .

Als de jongen zo’n 2 ½ week oud zijn worden de ouders gescheiden en de jongen door één van die twee groot gebracht , dan krijg je een soort van rustperiode , bij veel liefhebbers kunnen de duiven door het roofvogel probleem niet losgelaten worden , geen probleem alleen moet je ze dan een lichte vezelrijke mengeling geven en die zijn er genoeg in de handel . Nu kun je ze weer herkoppelen en daarna op weduwschap zetten maar je kunt ze ook vanaf dat ze gescheiden zitten niet meer herkoppelen , de duiven zitten dan eigenlijk vanaf half Februari op weduwschap , voor alle 2 is wat te zeggen , degenen die herkoppelen zeggen het is beter omdat de koppels beter aan elkaar hechten en lopen in de zomer niet zo snel aan , de andere groep zegt het niet herkoppelen is beter omdat ze beter uitgerust het seizoen ingaan (niet drijven en geen eierenleggen) en niet onbelangrijk het kost de liefhebber minder inspanning , doe je het laatste dan is het aan te raden de koppels 1 dag per week bij elkaar te laten zodat ze goed aangelopen blijven .

We zitten met deze beide systemen nu ongeveer op half Maart , we zeiden het in het begin al , er zijn veel wegen die enz. dus er is nog een derde systeem en wel die van het laat koppelen met een paar dagen broeden , scheiden en op weduwschap en klaar is kees ook weer op ongeveer half Maart , zeer gemakkelijk , er zijn er zelfs die ze alleen maar koppelen en niet eens op eieren laten komen . De eerste 2 hebben we uitgeprobeerd , we vonden geen verschil , de laatste als je degene die dit volgen moet geloven doen niet onder voor de eerste 2 . De volgende mogelijkheden zijn verduisteren of niet , we hebben het al eerder geschreven voor het kampioenschapstelsel in Duitsland niet aan te raden of met moet overnachtspeler zijn .

Half Maart als we klaar zijn met kweken enz. begin je met het trainen maar daar zit dan tegelijk eigenlijk de moeilijkheid namelijk de gezondheid van de duiven , zijn deze niet in orde dan is het trainen nog teveel en zijn ze voor het aanstaande seizoen nauwelijks meer goed te krijgen omdat er geen tijd meer is , wil je geen problemen hebben dan moet je zorgen dat de basis goed is zowel de basis gezondheid als de basis conditie , daarom is het belangrijk dat je in de winter , buiten de verplichte entingen om , geen of in ieder geval zo weinig mogelijk medicijnen geeft , duiven die zo verzorgt worden en zich goed houden hebben al een soort van basis gezondheid , die behoef je niet iedere week te behandelen tegen wat dan ook , veel liefhebbers gaan inzien dat deze methode beter is en ervaren dat 1 week opleving door een antibiotica vaak 2 weken inleveren is wat het presteren betreft , vooral in Nederland speelt dit erg ook omdat verschillende tophokken zo handelen , het wordt anders natuurlijk als de duiven ziek zijn , dan is handelend optreden een must , vaak echter ben je dan al te laat en wordt het veelal een moeilijk seizoen , daarom is het belangrijk dat je leert zien of aanvoelt dat er iets onder zit voordat de uitbraak er komt .

Even tussendoor , als je schrijft dat verschillende tophokken zo handelen met minder medicijnen krijg je altijd te horen , ja maar ze zeggen nooit de hele waarheid , neem van mij aan dat die tophokken die ik ken en dit systeem hebben die liegen niet , dat is hun kracht . Je kunt het al zien als je ze koppelt , zien ze er na een paar dagen bijvoorbeeld ruw en rul uit vooral in de nek dan is er vaak totaal geen conditie , daar zal dan aan gewerkt moeten worden , let wel geen conditie is wat anders dan ziek , hier zijn we dan meteen bij de basis conditie , naast de basis gezondheid misschien wel het belangrijkste in de sport . Als ze gezond zijn ga je werken aan de conditie ook weer in Maart om zo een basis te krijgen voordat het seizoen begint , een basis om vanaf het begin tot het einde mee te dingen naar een goed resultaat , veelal kun je dat bereiken door te trainen , je begint hiermee voordat de vluchten beginnen en je voert dat op tot de grote , belangrijke vluchten beginnen , daarna ga je meer op rust letten , daarover later meer .

Dat trainen kun je op verschillende manieren doen , trainen om het hok - rijden - enz. , je moet dat doen samen met het voeren , daar bedoel ik mee trainen kost energie en daar moet je naar voeren , je moet ze iets extra’s geven , met dat trainen rond het hok moet je voorzichtig beginnen in verband met spierblessures , daar hebben we zelf jarenlang de fout gemaakt , we wilden teveel in het begin ook natuurlijk omdat we weinig tijd hadden in verband met het roofvogel probleem , dat lukte ook want binnen 10 dagen hadden we ze op en uur staan o.a. met behulp extra eiwitten en vetten als kaas en pinda’s , het resultaat was daarna dat we altijd last van spierblessures kregen , soms zo erg dat op een gegeven moment een dierenarts ons voorstelde minder eiwitten te gebruiken in het voer en dan vooral in het begin van het seizoen , vanaf die tijd halveerde deze blessure dus hij had wel degelijk gelijk .

Die training moet je dus opvoeren , als je de tijd en de mogelijk hebt kun je het 2x daags doen , vooral tot de zwaardere vluchten eraan komen , daarna ga je ze iets meer rust geven of meer vrijwillig zoals bijvoorbeeld in de atletiek , daar is het de normaalste zaak van de wereld , veel trainen en dan terug halen , met die zwaardere vluchten gaan we ook de doffers om de week spelen dit in tegenstelling tot de duivinnen , die gaan wekelijks mee .

Voor die zwaardere vluchten ( boven de 500 km.) gaan we midden in de week wel rijden , 50 km. ver , we laten ze dan op elkaar thuis komen en ze worden dan na 1 uur weer gescheiden , die dag wordt er dan niet meer getraind , bij het inkorven worden ze dan zo uit de schap of broedbak gepakt , dus er wordt ook niet getoond , dat tonen trouwens doen we alleen de eerste 2 vluchten daarna nooit meer , we vinden het verloren tijd .

De vluchten na de langste dag kun je belichten , we hebben dat vaker beschreven , belichten doe je niet voor de pennen maar voor de conditie , de vorm , uit licht haal je een soort van energie , wel meteen stoppen bij de laatste vlucht .         

Succes ,

Co VerbreeIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor