Dieren en gevoel het is onontbeerlijk met elkaar verbonden , dieren reageren daarop , dat is juist het mooie ervan , daar kun je of beter gezegd daar moet je gebruik van maken bijvoorbeeld bij het motiveren van de duiven . Gevoel is dus zowat het enige belangrijke als je met dieren werkt , dus ook als je sport beoefend met dieren zoals in de duivensport . Je hebt verschillende soorten gevoel zoals “ een slecht gevoel “ , “ een goed gevoel “, “ het gevoel “ , “gevoel voor “ ( feeling ) , “aanvoelen” en zo zijn er nog wel wat te noemen , één van de belangrijkste is natuurlijk “gevoel voor” met andere woorden feeling. Omgezet naar de duivensport betekend dat je als liefhebber feeling voor de sport moet hebben , dat is niet voor iedereen weggelegd , dat merk je vooral aan het feit dat vaak dezelfde hokken de boventoon voeren soms jaren lang , een paar jaar zonder duiven veranderd niets , als ze weer overnieuw beginnen staan ze in de kortste tijd weer bij de mannen , dus feeling is belangrijk. Die liefhebbersmet feeling voor de sport voelen vaak ook aan als er iets niet deugt en juist dat aanvoelen is de grote kracht die vaak onderschat- en waar vaak een beetje lacherig over gedaan wordt , je kunt het zelfs ruiken geloof het of niet maar duiven in vorm dat ruik je als je het hok inkomt , ook een ornithose probleem kun je ruiken , ze hebben vaak al een voorsprong op alle gebied alleen al omdat ze door het aanvoelen sneller kunnen reageren.

Dat gevoel heb je ook nodig bij het selecteren , het koppelen en natuurlijk bij het spelen met duiven , wat het selecteren betreft vinden we het altijd moeilijk als het gaat welke jongen we moeten aanhouden en welke niet , onze ervaring is dat zeer goede jonge duiven als jaarling en als oude niet altijd de besten zijn , sterker nog bijvoorbeeld al onze olympiade duiven vlogen als jong zeer middelmatig . Daarom moet je voorzichtig zijn met het verwijderen van jongen die niet presteerden , vooral de gezondheid met daarbij de weerstand is belangrijk en toch ook de afstamming ook al vinden veel liefhebbers van niet . Een ander punt waar je het gevoel moet laten spreken is het inkorven van vluchten waarvan je denkt wordt dat niet te moeilijk , met andere woorden is bijvoorbeeld het weer niet te slecht of is de afstand niet te ver voor mijn duiven , onder dezelfde noemer valt ook nog het wel of niet trainen bij slecht weer , van bovenstaand liggen liefhebbers wakker of hebben op z’n minst een slechte nacht . Dat wel of niet inkorven hangt ook een beetje van de lossingcommissie af , heb je daar vertrouwen in of niet , zelf hebben we in de loop der jaren heel wat meegemaakt al moet ik er wel bijzeggen dat vooral de laatste jaren het een stuk verbeterd is en wordt er goed gelost dan is het gemakkelijker om ook bij slechte vooruitzichten in te korven , zo niet dan is er een probleem ook al ligt de eindverantwoording natuurlijk altijd bij de liefhebber die dus zelf moet beslissen , moeilijk vooral als er kampioenschappen mee gemoeid zijn , terwijl ik dit schrijf hebben we een vlucht van 415 km. en gaat het finaal mis , zo erg dat ik me niet kan herinneren dit in mijn 62 jaar duiven ooit meegemaakt te hebben , de afstand en het slechte weer niet meegerekend , maar als een lossingcommissie beslist te lossen op een tijdstip dat de duiven bij normaal weer en een normale snelheid niet kunnen terugkeren voor 18.30 uur dan is dat vragen om grote moeilijkheden vooral als er ook nog veel regen in de lucht zit en zoals altijd bij dit soort omstandigheden worden er vaak zeer goede duiven verspeeld en vaak krijg je die nooit meer terug , we kunnen er over meepraten , nu omschrijf ik alles nog zeer gematigd vooral ook om de duiven die er wel doorheen komen niet te kort te doen , dit was nog even tussendoor .

Natuurlijk zitten we zelf ook soms te dubben wat te doen , wat het trainen betreft dus ook het rijden hebben we een stelregel , “Ze moeten er beter van worden “ en wij denken dat als ze trainen in de regen ze er slechter van worden vooral de neusdoppen , dus trainen we nooit in de regen , anderen waaronder zeer goede liefhebbers , vinden niet trainen schadelijker dan de regen , de oplossing is doen wat je gevoel zegt .
Het inkorven is een andere zaak , hier gaan we er vanuit dat duivinnen meer kunnen verdragen dan doffers , als de vooruitzichten echt slecht zijn zetten we alleen duivinnen in , speelt U alleen maar met doffers dan zou ik nooit alles op één kaart zetten , trouwens dat inhouden behoeft absoluut geen nadeel te zijn vooral als er de mogelijkheid is ze tussendoor nog een keer te lappen , een  slechte vlucht vooral in het begin van het seizoen kan een enorme schade aanrichten voor het verdere verloop , vooral wat de conditie en de gezondheid betreft , je ziet dat aan de duiven , van de één op de andere dag trainen ze een stuk slechter , bij het zelf lappen komen ze niet meer gelijktijdig thuis en worden er zelfs duiven verspeeld , lapvluchtjes waar ze normaal 15 min. over doen gaan dan in 20 min. , het lijkt er wel op dat er een rand veren boven de neusdoppen donkerder wordt , al met al hebben ze een oriëntering- en dus vaak ook en ornithose  probleem .

Wij krijgen beide , zowel Piet als ikzelf , een goed gevoel bij het inkorven als we zien dat de duiven in de mand gaan liggen in plaats van staan , datzelfde hebben we ook als we bij het pakken van de doffers deze niet in de broedbakken behoeven te jagen maar dat deze er vanzelf in gaan , dan weten ze wat er gaat gebeuren en zijn er klaar voor . Een slecht gevoel krijg ik als de duiven bij het in de hand nemen een soort knappend geluid laten horen , zowel bij oude- als jonge duiven en zelfs bij piepers zo uit het nest . Als je deze oude of jonge duiven inzet op een vlucht speel je met vuur er deugt iets niet , jongen ben je dan zogoed als altijd kwijt , zelf ruimen we jongen die dit geluid maken bij het afzetten direct op .

We hadden er tot ongeveer 3 jaar geleden ook nooit over gehoord totdat we een vraag hierover kregen , die man suggereerde al dat het te maken had met de gezondheid , het is een tikkend , knappend geluid en zelfs kun je het voelen , wij zijn er nu van overtuigd dat bijvoorbeeld oude duiven die te laat gekomen zijn van een vlucht pas hersteld zijn als je dat geluid niet meer hoort of voelt , toch handig bij twijfel .
In de moderne duivensport komt eigenlijk niets meer zo maar aanwaaien , je moet er wat voor doen , voor sommige een opgave , door de leeftijd krijg ikzelf dat ook wel een beetje maar het goede gevoel wat ik krijg als ik weet dat we alles voor gedaan hebben om de vlucht te laten slagen is vele malen sterker en daardoor kan ik het nog steeds goed opbrengen om op sommige momenten er schepje boven op te doen , vooral als we een belangrijke vlucht hebben , een eigenaardig trekje is ook dat we voor de vlucht dan alles schoon willen hebben met daarbij ook bijvoorbeeld in alle hokken schoon grit enz. , ook de tuin voor de hokken is kant en klaar , mijn vrouw noemt dat bijgeloof , het zal wel .
Succes ,

Co Verbree
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

Please paste a VALID AdSense code in AdSense Elite Module options before activating it.

SPONSOREN

 

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor