De laatste fase van het seizoen is gestart, 6 nationale weekends met het accent op de jonge duiven. De nationale Bourges is gevlogen, voor ons in het centrum van de Vlaanderen steeds een moeilijke vlucht met bijna zeker pluimen verlies, dit jaar was terug niet anders. Wat de oorzaak mag zijn, misschien de eerste confrontatie met een nationale lossing en de massa. Om een voorbeeld te geven bij mijn 3e aangekomen duif wint ruim per 10tal in onze club loopt een vreemde Bourges duif binnen, jonge, eigenaar opgebeld geen respons, even laten drinken en na 15 minuten nogmaals, dan terug de vrijheid gegeven hij vertrok rechtstreeks richting binnenland, na enig zoekwerk kon ik achterhalen dat hij afkomstig was van Zonhoven de afstand tussen mijn hok en Zonhoven bedraagt ruim 140km vogelvlucht, dus deze duif had zich gewoon laten leiden door de massa maar een totaal verkeerde richting gekozen. Later bericht gekregen van de eigenaar dat de duif goed en wel was thuis gekomen uiteraard te laat om zich nog te klasseren binnen de prijzen.

Terug gingen op de meeste hokken  een aantal duiven (jonge) verloren, maar al bij al vielen deze mee. De vluchtduur in de club (3tal) oude: 40', jaarse: 45' jonge: 60' . Voor veel oude duiven betekent Bourges het einde van het huidig vliegseizoen, ook hier is dit het geval, de duivinnen mochten bij hun partner blijven en zullen nog een koppel jongen groot brengen, zoals ieder jaar, ook staat vanaf hun laatste vlucht een volière voor het hok, deze blijft staan tot na het kweken van de vroege ronde (eind januari 2015)

Tijdens de rustperiode en kweek komen ze niet vrij, geen verliezen door onverwacht weer of roofvogel tijdens de wintermaanden, vermits ik dit reeds jaren doe weet ik uit ervaring dat dit geen nadelige gevolgen heeft voor het volgende vliegseizoen, enkel hebben ze een week last van stramheid als ze terug vrijkomen maar dat verdwijnt vlug. Als het weer guurder wordt komt wind breekgaas aan de tralie maar zij kunnen steeds naar buiten als ze dit verkiezen. Zo kunnen ze steeds over voldoende zuurstof beschikken naar eigen wens, want ik zeg het meermaals, zuurstof is en blijft het goedkoopste medicament. Ook is het gemakkelijker om hun het wekelijks bad buiten te geven. Bij het stop zetten van het speelseizoen zijn er velen die hun duiven een blinde tricho-kuur geven, ik laat ze controleren en als er niks gevonden wordt waarom in godsnaam dan kuren, dit is toch zinloos. Wat ik wel zal doen is als ze gelegd hebben hun een week thee samen met muitzaad te drinken geven, wie thee verstrekt kiest beter voor een duur van een ganse week, Ik ben geen thee fanaat tijdens het seizoen, omdat ik mij moeilijk kan vinden in een ééndaagse toevoeging per week. Wat voeding betreft staat Matador Premium Start hier nu op het programma, ze krijgen dit tot wanneer hun jongen 3-4 dagen zijn om dan over te schakelen op Premium Kweek. Nadien volgt dan Premium Rui, maar zover zijn we nog niet. Vergeet ook niet de dagelijkse portie mineralen, hier gaat de keuze naar Bony Farma Mineral M, superior, niet de goedkoopste maar wel super goed en er gaat nagenoeg niks verloren bij juiste toediening, terwijl bij het toedienen van gewone grit ruim 50% verloren gaat.

Op eigen hok:

Is Bourges gevlogen, mijn 1e jaarling vliegt in de club de 2e/300d, provinciaal 10e/1688d het was Tania 025-13 die als 2e afgegeven deze prestatie naar huis bracht, na een super seizoen. Bij de jonge sta ik op plaats 18 van 1033d, enkel het aantal prijzen was aan de magere kant.

De conditie van de jonge garde krijg ik tot op heden nog niet optimaal, geduld zal het beste medicijn zijn, forme zit trouwens niet in een medicijn flesje, gezondheid kan in een flesje zitten maar dat is niet meer voldoende om te scoren, de form moet er zeker ook bij zijn. Voor Chateauroux werden 14 jongen ingekorfd, voor de provinciale Villemandeur (350km) worden de anderen ingemand.

Weetje van de week:

Zelf lookolie vervaardigen is ook een klein kunstje:

Neem 10 bollen look en 1 liter graan jenever
Look pellen en snijden en verdelen op 4 flessen van 1 liter
In elke fles ¼ liter jenever toevoegen en 24 uur laten trekken
De flessen verder aanvullen met gekookt water en de bereiding is af
De mengeling is perfect lang houdbaar en merkelijk beter koop dan de
kleine flesjes in de handel.

Tot volgende maal,

Astere

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.everyoneweb.com/vergotteIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Duiven gedesoriënteerd...?

Ja dat is denk ik wel het goede woord. De duiven deden bij terugkomst vreemd er klopte geen sodemieter van... Het was op ...

Evelien's Journaal

Weer spelbreker

Wij duivenmelkers hopen altijd dat het op de vluchtdagen mooi weer is. Vanaf maandag worden verschillende weersites ...

Ad de Jong

COLUMNS

Nogmaals Conditioneren

‘Hoe komt het dat jouw jongen zo goed binnenkomen en waarom toon je weduwnaars nooit hun duivin?’ vroeg ...

Ad Schaerlaeckens

Half mei, aanloop naar Limoges

Eindelijk weekend, dat was de gedachte toen ik vrijdagavond de deur opentrok en Vera kon begroeten. Het was nogal ...

John Logemann

Schatbewaarders / Ben Hendriks - ...

Er zijn een aantal duivenrassen die zeer tot de verbeelding spreken. Een daarvan is het ras van Wanroy. Dit ras werd door ...

Nico van Veen