Als ik puur realistisch naar cijfers zou kijken omtrent de toekomst van de duivensport dan staan we er niet zo goed voor. Het is nu 2019 en laten we ons is verplaatsen in 2029 dus 10 jaar later in deze prachtige hobby. De babyboomer generatie geboren rond 1950 die de eerste televisie heeft zien ontstaan en dus in 2029 al een leeftijd van tegen de 80 bereikt en helaas zijn deze oude mannetjes dan waarschijnlijk al gestopt door lichamelijke ongemakken of vervoer naar de duivenvereniging die dan alleen nog regionaal geregeld wordt. Dan de generatie die in de jaren 60 is geboren, Koos werkeloos, Elvis Presley en broeken met olifanten pijpen die in de disco werden gebruikt maar vooral bekend als de verloren generatie, alleen in de duivensport een erg belangrijke groep die door hun leeftijd nog wat hand en spandiensten kan verrichten in 2029.

Ook deze groep loopt tegen de 70 en zal langzamerhand minder inzetbaar zijn voor de sport en na meerdere verplichte updates van hun kloksystemen en de stijgende vervoerkosten genoodzaakt om te beslissen of ze nog wel de hobby kunnen bekostigen die ze al meer dan 50 jaar hebben beoefend. De Jonge geesten die geboren zijn vanaf 1980, deze groep mensen, ook wel de Millennials genoemd, opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang waardoor duivensport nu niet het eerste is waar deze generatie aan denkt. Het aanbod van andere activiteiten in huis is waanzinnig groot en vervelen hoef je niet meer met prachtige computers en verschillende tv programma,s. Vaak gaat de duivensport dan nog mondjesmaat over van vader op zoon maar de jeugd in die periode krijgt zoveel andere prikkels dat duivensport al wat minder aandacht krijgt.

In 2029 is de generatie ook alweer dik 40+ en volop in het gezinsleven wat dan al veel geld kost door een afgewerkte immigratie golf waar de hardwerkende "Millennials" voor op mag draaien. Deze "MIllenails" zouden dan eigenlijk de spil in duivenland moeten zijn en zorgdragen voor behoudt van de prachtige hobby. Waarschijnlijk zijn in 2029 de internationale eenhoksraces erg actueel en dit is de duivensport die dan veel beoefend zou worden. De inkorfbeperking is alweer voorbij want ook dit heeft weer flink wat leden gekost doordat de kosten voor vele gepensioneerde niet meer was op te hoesten met hun AOW-tje. Verenigingsleven is er niet meer want alles gaat tegenwoordig online geregeld worden en de digitale snelweg is voor de doorsnee duivenmelker niet meer te volgen.

Ook begint nu de discussie weer op te laaien op het social media kanaal over een inkorfbeperking alleen dan niet meer op Nederlands grondgebied maar juist over oneerlijkheid wat al wat jaren speelt op de eenhoksraces. Dominantie van duivenmiljonairs die een paar honderd duiven inkorven op de vele eenhoksraces die georganiseerd worden is een hekel punt geworden en vele duivenmelkers gooien nu de handdoek in de ring want tegen dit geweld is niemand meer opgewassen. Hopelijk veranderd deze toekomst nog door GPS2021 en beseft duivenland dat als je door alleen aan de zijlijn te gaan staan en commentaar te leveren niet de oplossing gaat zijn om te overleven.

Een mooi en vooral goed voorbeeld is het bekende duiven Mekka in Staphorst waar elk jaar jeugdleden erbij blijven komen.
We kunnen alles op deze mensen aan te merken hebben want dat is typisch Nederlands alleen daar is er nog wel veel respect voor de oudere generatie en hierdoor kan deze generatie ook hun kennis doormiddel van mentorschap doorgeven aan de fanatieke jeugd.

Als iedereen de schouders eronder zet en vooral kijkt waar het wel goed gaat en hier wat van zou leren is er nog hoop en hoeft niet 2029 het scenario te zijn van de toekomst.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Evelien's Journaal

CAHORS, BERGERAC, PERONNE en VIERZON. Even een terugblik op vorige week. De grootste bloedhitte is voorbij, ...

Evelien's Journaal

De Tour

Alweer een weekje is de Tour de France bezig. Jumbo – Visma heeft al 4 overwinnigen. Ook reed Teunissen 2 dagen in ...

Ad de Jong

Wederom zwaar duivenweekend met als ...

Wie dacht dat Wim Muller afgeschreven was die heeft toch even achter zijn oren moeten krabben, en ik durf te zeggen dat ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Sjaak Buwalda - Wervelwind –

Had ik al getikt dat de zaterdagen wel vervloekt lijken? Daar paste afgelopen zaterdag zo in het rijtje, zo liever ...

Sjaak Buwalda

Nico van Veen - Toekomst van de ...

Op de vorige column over het onderwerp “toekomst van duivensport” kreeg ik veel reacties. Daarnaast zie ...

Nico van Veen

Mediatraining

Ja ja ik weet het, ik kom eraan. Zo ik zit, beetje veel ccccoffeïne aan het verwerken. Dacht slim te zijn door ...

Sjaak Buwalda