Je zult als beginner in de duivensport een keuze moeten maken van het vele aanbod wat in ons duivenland aanwezig is. Op internet en ook op de social media is er genoeg te koop op het gebied van topduiven,superkwekers en stamkaarten om je vingers bij af te likken. Waar ga je winkelen om als leek een hobby op te starten en ook nog te kunnen slagen? Voor de liefhebber met een klein budget kan het lastig zijn want normale prijzen worden er vaak al niet meer gehanteerd. En iedereen wil graag kampioen worden maar die rekenen vaak al prijzen waar een normale werknemer meerdere dagen voor moet werken. Tuurlijk je kunt bij de man uit Nieuw-Dordrecht duiven kopen met vele referenties waar een fraudegevalletje is voorgevallen in het verleden, maar eens een dief is toch niet altijd een dief??? Toch kan deze man duiven verkopen voor meer dan 100 Euro per stuk en zelfs kampioenen uit een rayon krijgen nog minder betaald voor hun duiven.

Dus blijkbaar loont misdaad wel in onze sport want dit fraude gevalletje is veroordeeld en heeft zijn straf netjes uitgezeten, alleen zelf vliegen doet deze meneer niet meer want waarschijnlijk komt dan de aap uit de mouw dat deze topmelker ook maar gewoon een krabber blijkt. Maar fraude duiven wil je niet op je hok hebben en als beginner is het misschien verstandiger om in je omgeving of vereniging te kijken. In je vereniging kijken klinkt op zich goed maar een wijs duivenmelker heeft mij in het verleden gezegd dat ze je in de club geen kampioen gaan maken want je blijft altijd een concurrent. Natuurlijk duiven kun je vaak krijgen van de mindere liefhebbers maar kampioenen zullen je geen duiven schenken om jou op de goede weg te helpen. Deze hebben vaak al geproefd van de roem en houden hierdoor de deur op slot.

Veilingsite's daarin tegen bieden regelmatig oude duiven aan van topmelkers die door bevriende relaties zijn aangeboden. Hoe betrouwbaar is dit? Duiven van topmelkers die aangeboden worden voor flink geld maar directe referenties zijn er vaak niet op te vinden. Natuurlijk toplijnen waarvan de broer of zus keihard heeft gevlogen of opa en oma zijn superkwekers en hebben verschillende eerste prijswinnaars grootgebracht.
En daarom staan ze ineens op een veilingsite terwijl ze meerdere jaren bij dezelfde bevriende relatie topduiven hebben gegeven...... Waarschijnlijk zijn duivenmelkers zo naïef dat ze denken dat hier de kampioenen vandaan gaan komen.

Referenties vind ik zelf veel belangrijker dan de topprestaties van kampioenen want wat heb je eraan als zulke duiven alleen bij de eigenaar zelf hard vliegt? Prachtig een duif uit ouders die al meerdere eersten hebben grootgebracht maar doen deze het ook op andere hokken is dan een belangrijke vraag. Ik ben hier erg kritisch over want als je verkoopt zijn referenties juist belangrijk om de koper een stukje vertrouwen te geven dat de gekochte duiven een kans tot slagen hebben bij jou op het hok. Vaak zie je verkopen van liefhebbers die alleen hun eigen duiven aanprijzen alleen zelf zou ik daar niet snel kopen want ik wil meer zekerheid over mijn investering.

Ook van massaspelers zou ik niet snel wat kopen al wil dit niet zeggen dat deze slechte duiven hebben alleen bij een kleine liefhebber die hard speelt is de selectienorm strenger dus uiteindelijk heb je hier dan ook meer kans dat je slaagt en met een goede duif naar huis gaat. Wel is het belangrijk om te weten in wat voor een soort vereniging deze liefhebber speelt en hoeveel duiven er wekelijks worden ingekorfd. Want duiven kopen uit een sterke vereniging met flinke concurrentie geeft in mijn optiek meer garantie tot succes.

Het kopen van duiven blijft voor iedereen een gok maar toch met wat gezonde logica kun je in de duivensport best slagen wat betreft het aanschaffen van fatsoenlijke duiven. Daarmee ben je er nog lang niet maar een goede basis is er wel mee gelegd.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Het seizoen 2019 staat te beginnen - ...

Nu de zomertijd op de 31e maart weer is in gegaan begin ik met de verduistering bij de jongen. Niet dat het pik donker is ...

Ad de Jong

Nog even dit, nog even dat!

Nog een aantal weekjes en gaan we weer van start met het seizoen 2019. Wat zal het gaan worden en wat zal het zijn. ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Weerstandscurve

Weer zo'n titel waarvan je denkt: wat bedoelt-ie nu weer? De weerstandscurve is iets wat je tegenkomt als er iets ...

John Logemann

Tips (deel 1 van 2)

In mijn club was ik destijds de eerste die op Internet ‘zat’, maar dienaangaande is veel veranderd. ...

Ad Schaerlaeckens

Voorouders van de Postduif / De ...

De Gelderse Slenk zal de meeste (post)duivenliefhebbers weinig zeggen. Degenen die in de omgeving van Amsterdam, Lelystad ...

Nico van Veen