Ome Gerrit is een tijdje onder de rader gebleven maar nu het seizoen weer nadert is het een mooie gelegenheid om weer eens wat op te schrijven. Regelmatig heb ik het met liefhebbers contact over wat de juiste manier is om te beginnen aan een nieuw seizoen. Vooral veel liefhebbers zie je de gebruikelijke weg bewandelen richting een dierenarts om hun duiven op van alles te laten controleren. Toch zie ik regelmatig dat liefhebbers die deze weg bewandelen aan de start problemen hebben met de gezondheid van hun duiven. Wil niet zeggen dat deze weg niet goed is natuurlijk maar misschien grijpen we juist wel te laat in of zijn er andere manieren die minder geld kosten en net zo effectief zijn of misschien wel beter. Persoonlijk denk ik dat je de duiven voor de kweek moet laten controleren op van alles want een goede kweek is belangrijk voor de toekomst.

Wat betreft de start van het seizoen is blindkuren volgens mij totaal geen probleem, zorg dat je een paar weken voor aanvang van het nieuwe seizoen je duiven brandschoon maakt met bijvoorbeeld een geelkuur want hier komt vaak de meeste ellende achter weg. Hiervoor hoef je geen dierenarts te zijn en ook topspelers hoor ik vaak zeggen dat het schoonmaken voor de vluchten erg belangrijk is.

Daarna nog een paar dagen de koppen behandelen en dan pas gaan africhten. Nu zie je regelmatig op FB en ook in onze club dat als het maar een beetje weer is meteen de mand erbij wordt gepakt en gas erop. Ja want we zijn al weken geleden bij de dierenarts geweest en dus moet het kunnen.....Ook de discussie van het gebruik van allerlei natuurproducten laait weer op en misschien zitten er prima producten bij waarbij jou duiven er goed uitzien maar zonder gebruik van medicijnen wordt je geen kampioen.

De tijd dat we op water en gerst kampioen konden worden is echt voorbij en laat je niks wijs maken als liefhebbers zeggen "we gebruiken helemaal niks hoor" dit is de grootste leugen binnen onze duivensport. Gezondheid is gewoon het belangrijkste om te kunnen presteren en vooral bij jonge duiven. En natuurlijk moet je niet overdrijven wat betreft medicijngebruik maar met een verantwoordt schema kom je een heel eind.

Het is jammer dat genoeg liefhebbers nog steeds voor de gek gehouden worden want alleen met goede duiven ga je er niet komen.
Tuurlijk de basis is belangrijk want zonder kwaliteit ga je het ook niet redden en bij elke liefhebber zitten er wel duiven op het hok die het papier moet kunnen raken, en met de juiste begeleiding is dit mogelijk!

Om kampioen te worden zijn meer dingen nodig dan alleen maar goede duiven en gezondheid alleen je komt met deze basis wel een heel eind. Vraag aan goed presterende spelers wat je het beste kan doen en haal er uit wat je zelf het beste lijkt voor jou duiven. Zet een systeem in elkaar en probeer deze vast te houden want of jou portemonnee nou groot is of klein en er zijn genoeg wegen te bewandelen om goed mee te kunnen komen.

Schoonmaken voor de vluchten en de eerste drie vluchten gebruiken om niks op te lopen is wat ik bij verschillende spelers en dierenartsen heb gehoord. Dan is de meeste rottigheid uit de mand en zou het een mooi seizoen kunnen worden.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

Eveliens Journaal 'Respect voor onze ...

Hallo allemaal, wij zijn er even tussenuit geweest, HEERLIJK, we zijn de auto ingestapt en hebben 1400 km zuidwaarts ...

Evelien's Journaal

John Logemann, blog - terug naar de ...

Het is donderdag vandaag, de vakantie zit er weer bijna op. We hebben twee weken door Denemarken en Zweden ...

John Logemann

COLUMNS

John Logemann - Kiespijn

  Kiespijn, je kan het inderdaad missen. Afgelopen weken behoorlijk last gehad, vorige week zo erg dat ik ...

John Logemann

De duivencoach - Successen in de ...

  De duivensport beleeft roerige tijden. Aan de ene kant wordt meer dan ooit tevoren geschreven over de ...

Nico van Veen

Sjaak Buwalda - Gaat nog ergens op ...

Was toch wel een verschil afgelopen zaterdag tussen een 200km en 450km vluchtje zo te zien. De mijne hebben het wel ...

Sjaak Buwalda