Geheimen middelen,potjes,flesjes,rare brouwsels als je dit leest lijkt het wel een beetje op de kwakzalverij uit de middeleeuwen maar helaas is dit duivensport anno 2017 ten top. Want je kunt geen duivenblad of online advertentie meer bekijken of er staan producten in waar jou duiven de dakpannen van het dak ermee afvliegen. Referenties erbij van een zeer succesvolle duivenmelker en iedereen springt in de benen om dit product in huis te halen. Een geheim middel in de pocket waarmee je de concurrentie kan verslaan en niet wetende dat jou halve club dit product ook in de kast heeft staan. Duivensport een individuele sport in een vereniging waar jou clubgenoten allemaal je concurrenten zijn en die zullen gaan vertellen wat hun doordeweeks doen? Ja jou op een dwaalspoor brengen dat doen er genoeg en ook dit is een soort van sport waarmee je punten kan scoren. Als test zou je eens de kampioen een maand lang zijn duiven moeten laten verzorgen door iemand anders zonder een bijgevoegd schema.

Want regelmatig hoor je een kampioen zeggen dat we allemaal veel te moeilijk doen en dat kwaliteit alleen telt. Training? Ach ze moeten zaterdags vroeg op de klep zitten en een voersysteem dan? Gewoon een goedkoop zakje voer en veel gerst dan komt het allemaal goed. En vooral "geen" medicijnen geven aan je duiven want dan krijg je resistentie en maak je er wegwerpduiven van.

Vorig jaar was ik bij een liefhebber die al vele jaren bij de landelijke top speelt en ook op een koerierfilm vertelt hoe hij de duivensport beoefent.
In deze film wordt er vertelt dat er eigenlijk alleen met natuurmiddelen wordt gewerkt en schoonmaken niet het belangrijkste is van de sport.
Het laatste ben ik zelf wel mee eens want alleen wij als liefhebbers zien onze duiven graag in een schoon hok zitten en er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar dit niet nodig is om top te presteren. Alleen toen ik op bezoek was bij deze topper vertelde hij dat als het nodig was er wel naar de pot van de dierenarts werd gegrepen omdat natuurmiddelen alleen niet afdoende was om zijn duiven het gehele jaar gezond te houden.
Tegen mij was deze liefhebber eerlijk en heeft hij bruikbare tips meegeven maar waarom niet op een koerierfilm waar iedereen wat van zou kunnen leren?

Laatst was ik ook nog bij een zeer hard spelende liefhebber uit het midden van het land en ook die zei letterlijk dat de huidige duivensport op topniveau zonder medicijngebruik niet mogelijk was en liefhebbers die anders beweren zijn gewoon beroepsleugenaars. Een harde uitspraak maar wel gebasseerd op ervaringen uit het verleden. Ook deze liefhebber heeft een prachtige duivenfilm gemaakt alleen hier stonden ook niet de middelen op die gebruikt werden alleen kwam dit niet door de liefhebber zelf. Er was blijkbaar iets fout gegaan met het geluid toen alle producten op tafel waren gezet, alleen is het dan voor duivensport Nederland wel jammer dat deze opname niet opnieuw werd opgenomen.

Want iedereen wil graag weten wat er daadwerkelijk gebruikt en gedaan wordt door topspelers uit de sport. Ook dit was een speler die zeer betrokken was bij de sport en niet te beroerd was om anderen goed op weg te helpen en dan blijft het vreemd dat je accepteert dat de halve waarheid wordt vertelt. Want de duivensport heeft toppers nodig met een voorbeeldfunctie misschien zelfs optredend als ambassadeur van deze mooie sport. Eerlijkheid geeft vertrouwen en dat heeft deze sport hard nodig om nieuwe liefhebbers aan te trekken want als je deze meteen met een kluitje in het riet stuurt zullen ze snel weer afhaken.

Ome GerritIN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

Redstar Breedingstation

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Het wel en wee rondom ons duivenkot ...

We zijn weer een weekje verder en het moment om met onze winterkweek te beginnen nadert snel, de kwekers zijn er klaar ...

Kees Commijs

Masker

Mijn oude masker was aan vervanging toe en daarom heb ik op internet gezocht naar vervanging. Dit had ik gevonden bij ...

Ad de Jong

De donkere dagen treden weer in

Over welgeteld een kleine 7 weken zijn we al weer aan het einde van 2017. Abnormaal gewoon zo snel het dit jaar gegaan ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Derby Arona Tenerife - Algarve Golden ...

Hallo sportvriendinnen en sportvrienden, Op deze filerijke en druilerige maandag geef ik maar al te graag een ...

Sjaak Buwalda

WINTERPERIKELEN

DE RUI Wat is het nu een heerlijke rustige periode. De duiven genieten dagelijks een paar uur van hun vrijheid, ...

Ton van den Brink

Duivensport in IJsland

Tijdens mijn vakantie in IJsland heb ik een bezoek gebracht aan de duiventuin in een buitenwijk van Reijkjavik en bezocht ...

Nico van Veen