Er is genoeg geschreven over het massa inkorven, maar is het totale onzin of zit er een kern van waarheid in? Zoals zo vaak wordt de wind aangewezen als degene die de uitslag maakt en op afdelingsniveau lijkt dit ook zo. Maar nadat ik de eerste vluchten van dit seizoen bekeken heb in afdeling 10 waar je ook nog een unieke splitsing hebt met twee afdelingen(rayon 1-4 en rayon 5-8) is mijn conclusie dat er toch voordeel is voor grotere inkorvers. Als ik de statistieken bekijk van 4 vluchten dan staan er bij de eerste 100 in de afdeling gemiddeld 10 liefhebbers die minder dan 20 duiven hebben ingekorfd. Dit is in beide afdelingen Noord en Zuid het geval en dan speelt de wind hierin geen rol, wel als het gaat om de uitslag want dan zie je andere liefhebbers op papier staan.

Natuurlijk kan ik het hebben over het te spelen kampioenschap op twee verschillende lossing plekken maar in deze discussie telt dit niet mee. Wel is het een gegeven dat er wekelijks verschillende snelheden zijn als je naar Noord en Zuid kijkt, wat mij deze week opviel dat er geen enkele liefhebber van Zuid bij de eerste 100 van Noord had gezeten als je de snelheid vergelijkt, terwijl de lossing tijd precies gelijk was deze week. Ook het aantal ingekorfde duiven was met ruim 11.000 duiven aan beide kanten zo goed als gelijk. Maar dit zullen we eens in de gaten gaan houden over een heel seizoen.

Wat betreft de uitslag op afdelingsniveau staat er bij de top 100 gemiddeld 90% liefhebbers die 20 of meer duiven inkorft. In verenigingsverband is dit lastiger te meten want er zijn teveel verschillen wat betreft aantal deelnemers en ingekorfde duiven. Maar wel zie je dat de grotere liefhebbers de uitslag domineren en vaak draaien liefhebbers met meer dan 40 duiven betere uitslagen. Dan heb ik het natuurlijk wel over programmaspelers die wekelijks in de bovenste helft meedraaien. Tuurlijk kwaliteit speelt een grote rol maar iemand met 40 duiven mee heeft meer kans op een vroege duif dan iemand met 10 duiven in het concours. En als je de wielersport erbij haalt dan is een peloton altijd sneller dan die eenling, hierin speelt elkaar uit de wind houden een grote rol wat betreft de snelheid. Dus vertaald naar duiven zou een groter koppel harder vliegen en als je dan weer kijkt naar een uitslag dan zie je dat grotere liefhebbers vaak meer duiven tegelijk of vlak achter elkaar aan krijgen.

Als je in een gebied woont waar veel duiven moeten vallen zou je dus in het voordeel moeten zijn. Maar ook zie je liefhebbers die veel duiven inkorven en niet aan deze criteria voldoen ook goed draaien. Dus is het aantal ingekorfde duiven wel degelijk van belang om een kunstmatige trek te creëren op je hok. Want de afdelingsuitslag bewijst dat maar 10% die minder dan 20 duiven inkorft mee kan doen aan de top. Dus massa loont wel is mijn mening. Verkerk ook een groot inkorver heeft ooit eens gezegd dat je duiven moet zoeken die bij je passen en natuurlijk staat hierbij kwaliteit bovenaan. Maar als je een kleine liefhebber bent moet je dan wel duiven aanschaffen bij liefhebbers die wekelijks meer dan 40 duiven inkorft? Want de massa lijkt te overheersen en welke garantie heb je dan nog dat jij met wekelijks minder dan 20 ingekorfde duiven hetzelfde resultaat kan halen.

Als je dan op basis van de statistieken moest kiezen zou je bij de 10% uitkomen die minder dan 20 duiven inkorft maar wel bovenin de uitslag speelt. Kunnen grote liefhebbers dan alleen hard spelen met veel ingekorfde duiven? Ik denk dat het spel van selectie hierin een cruciaal onderdeel van is natuurlijk blijft de massa erg belangrijk in dit verhaal. Als je jaarlijks met 40 duiven wilt gaan spelen dan zul je minstens het dubbele moeten kweken om iets fatsoenlijks over te houden. Want zoals er zo vaak gezegd wordt 1 van de tien duiven is goed of bruikbaar, dus bij 40 duiven zullen er minstens vier fatsoenlijke duiven per jaar bij moeten zitten en de rest is aanvulling. Ook bij deze theorie geldt wel weer dat met meer duiven spelen lonend zou moeten zijn. Maar je moet het ook kunnen of willen om veel duiven te houden want de dagelijkse verzorging keert elke dag weer terug. Ook het financiële plaatje gaat meetellen met zulke aantallen want alles is veel te noemen, inkorven,jonge duiven,voer,medicijnen,chipringen,manden etc etc. Daarom zie je vaak dat grotere hokken een combinatie aangaan om dit te kunnen realiseren.

Is een kleine inkorver dan per definitie kansloos?

Op het gebied met massa de trek creëeren wel maar met kwaliteit op je hok krijgen denk ik niet. Ook als kleine liefhebber kun je de krachten bundelen door een samenwerking aan te gaan met iemand die in dezelfde situatie als jou zit. Samen duiven aanschaffen en hiermee samen kweken zou een oplossing zijn om eerder goede koppels te ontdekken. Kijk je speelt zelf met 30 jonge duiven maar doordat er samen gekweekt wordt verdubbel je dit aantal naar 60. Hiermee ga je eerder koppels ontdekken en maak je tevens elkaar sterker, of dit genoeg zou zijn om bij die 10% te horen die met weinig duiven goed spelen ligt ook aan je inzet. Factoren als ligging,wind is natuurlijk nog steeds van belang in onze sport maar met een goed plan zou je wel flinke stappen voorwaarts moeten maken.

Bron: Ome Gerrit

Foto: Maarten HakvoortPIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Weer

In het noordoosten van het land heeft het voorbije week flink geregend met water overlast. Hier is weinig gevallen , voor ...

Ad de Jong

FONTENAY SUR EURE 447 Km

Wederom een pittig vluchtje en..., NEE zeker niet tevreden! De duiven krijgen het niet cadeau dat is wel duidelijk. De ...

Evelien's Journaal

Zoals wel vaker in mei

De maand mei, wat gebeurd dan zoal? Ten eerste een Eurovisie Songfestival waar de media vol van zijn, maar waar een ...

John Logemann

COLUMNS

Albert Lensen - Ruinen / De gewone ...

In de serie columns/minireportages over de gewone liefhebber deze keer een liefhebber in de picture die zichzelf de ...

Nico van Veen

Zoals wel vaker in mei

De maand mei, wat gebeurd dan zoal? Ten eerste een Eurovisie Songfestival waar de media vol van zijn, maar waar een ...

John Logemann

Opschakelen naar de fond

Het was minder afgelopen zaterdag. Prachtig weer, noord-oostenwind, wat kan je gebeuren als duivenmelker? Nou, ...

John Logemann