Algemeen
Inmiddels is de nodige te doen geweest over de keuringen van de systemen. Bureau NPO heeft zijn best gedaan een duidelijke positie in deze in te nemen (zie publicatie Historie en toekomst ECS). Er is behoefte aan aanvullende instructies.
Richtlijnen
Mechanische klokken
De mechanische klokken moeten allemaal voor het seizoen 2011 gekeurd zijn. Dat wil zeggen dat de afdelingsklokkencommissies voor aanvang van het seizoen elke klok die in wedstrijdverband gebruikt gaat worden, gecontroleerd en (opnieuw) “gezegeld” hebben. Na keuring wordt de klok voorzien van een NPO keuringssticker waarop datum keuring en handtekening keurmeester is geplaatst. Voor de vastlegging kan gebruik gemaakt worden van de reeds in omloop zijnde keuringsformulieren. Mocht een klokkencommissie er de voorkeur aan geven e.e.a. digitaal vast te leggen dan is dat toegestaan mits gedaan conform de richtlijnen als hierna vermeld bij de Elektronische Constateersystemen.
Elekronische Constateersystemen
Alle Elektronische Constateersystemen moeten worden gekeurd nadat de updates als opgelegd aan de producenten, zijn geïnstalleerd. Aanbrengen zegel(s) dient zodanig te geschieden dat bij het openen van het systeembehuizing het zegel wordt verbroken. In rekening te brengen kosten zijn aan de producenten (met een maximum van € 5,= per zegel). Los van de kosten voor de zegel is de producent gerechtigd kosten in rekening te brengen voor de keuring en/of update van de systeemsoftware. Voor de vastlegging wordt géén formulier meer gebruikt maar dient de producent na keuring een aantal gegevens vast te leggen in een database. De NPO zal op korte termijn een voorbeeld afgeven. Na afronden keuringen (uiterlijk gereed voor 1 maart 2011) moeten de producenten een kopie van de database aan de NPO ter beschikking te stellen. Na keuring wordt de klok voorzien van een NPO keuringssticker waarop datum keuring en handtekening leverancier /keurmeester is geplaatst.
Stickers
De stickers (NPO keuringszegels) zijn te bestellen via bureau NPO.
Vragen
.Indien leden, bestuurders of producenten vragen hebben, kunnen zij zich vanaf 3 januari 2011 richten tot het bureau NPO.
Aanpassing Artikel 86 lid 6 Wedvluchtreglement i.v.m. ongenummerde klokrollen
Algemeen
N.a.v. het niet meer verkrijgbaar zijn van genummerde klokrollen moet gebruik gemaakt gaan worden van ongenummerde klokrollen. Om fraude tegen te gaan is het handmatig aanbrengen van ‘unieke kenmerken’ een realistische optie.
Dit zal uitgedragen moeten worden en reglementair moeten worden aangepast. Hieronder treft u het voorstel wijziging Artikel 86 lid 6 Wedvluchtreglement aan (Vet gedrukt is nieuwe tekst).
Een controlestrookje van de te gebruiken klokrol wordt afgescheurd, waarop vermeld staat het kloknummer, klokrolletters en -nummer, naam van de deelnemer, wedvlucht en datum. Indien gebruik gemaakt wordt van een ongenummerde klokrol dienen twee lijnen op de klokrol, in de richting van het einde band, aangebracht te worden. Het aanbrengen van de lijnen behoort uit de vrije hand getrokken te worden omdat hiermee een unieke teken-breuklijn bij afscheuren gegarandeerd wordt. Daarna dient de band zodanig afgescheurd te worden dat er een unieke scheuringsrand ontstaat zodat er een visuele controle mogelijk is. Dit strookje wordt onmiddellijk na het aanslaan samen met het tweede exemplaar van de klokkenverzamelstaat aan de wedvluchtorganiserende instantie gezonden. Het gestelde in lid 4 van dit artikel is van overeenkomstige toepassing.
Deze berichtgeving loopt vooruit op een reglementswijziging die wordt opgenomen in de agenda AV maart 2011