Ik maak al een aantal jaren verslagjes voor het kampioenenboek van de Fondclub Utrecht en Omstreken. Hierdoor kom ik bij heel veel prijswinnaars op de hokken en soms zitten bij ie vluchtwinnaars toch wel heel bijzonder gedreven jonge liefhebbers bij. Zo heb ik in 2014 een verslag gemakt van Fondtopper Sven van Houten uit IJsselstein en in 2015 was ik bij een jong koppel in Houten, de combinatie Rutger & Sylvana van Gameren, die toen een 2e NPO Blois vlogen. Maar dit jaar hebben we weer zo’n jong talent binnen onze sport die zich aan het venster drukt. U kent vast wel de Combinatie Lin uit Rijnsaterwoude (voorheen Ter Aar). Deze Combinatie die bestaat uit vader Yong en zoon Jia vliegt al de laatste jaren keihard, met name op de midfond en dagfond en is met grote regelmaat terug te vinden op teletekst. Tevens was Yong in 2013 ook Beste Liefhebber WHZB.

Maar in Culemborg, een leuk stadje aan de rivier De Lek, woont hun neef Meiko, een echte klasbak van net 20 jaar oud en hierbij wil ik hem aan u voorstellen.

Meiko Lin,1e jaars student Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

In 2012 is Meiko begonnen met de duivensport, toen nog als jeugdlid, nadat hij bij zijn oom en neef met het duivenvirus werd besmet. De duiven die Meiko heeft komen dan ook grotendeels van de hokken van zijn oom en komen vooral uit de toplijnen van G & S Verkerk, Jan Ouwerkerk en Piet v.d. Merwe.

En met deze klasse duiven begon Meiko direct aan een indrukwekkende carrière. In 2013 had hij als jeugdlid al de Beste Jonge Duif bij Wie Heeft Ze Beter en in 2014 was hij Keizer Generaal bij de Jeugd.

En afgelopen jaar, we schrijven 6 augustus 2016, haalt hij weer keihard uit op de prachtige dagfondvlucht vanuit Blois. Binnen de Fondclub Utrecht en Omstreken, met toch toppers als Jan Hooymans, Com. J. den Hartog en zoon, Hans Dekkers etc. behaalt hij zowel de eerste als de tweede plaats.  In de afdeling 7 was dit goed voor een 5e en een 8e plaats tegen 2292 duiven.

De winnares bij de Fondclub Utrecht, “Ariane” genaamd

Deze komt uit de lijnen van oom Yong Lin en bevat veel van het soort van G & S Verkerk. (zie stamboom). Als jonge duif behaalde haar moeder de 2e plaats van het nationale duifkampioenschap onder de jeugdleden. En ze geeft haar talent duidelijk goed door want nummer 2 op de uitslag, “Amalia” is een volle zus van de winnares. Zij vloog trouwens ook nog een prachtige op 12e plaats tegen 3587 duiven in de afdeling op Chateauroux.

Meiko heeft 15 vliegkoppels en speelt hiermee totaal weduwschap. Hij heeft maar een kleine accommodatie. Het eerste hokje, waar nu de jonge duiven op huizen is van de Budelse Hokkenbouw en kwam via Marktplaats. Het is slechts 2 bij 1.30 meter en is voorzien van een kleine ren. De oude duiven beschikken over een hokje van 2.60 x 1.30 meter. Dit hokje heeft hij samen met mijn ouders gebouwd en het bestaat uit twee afdelingen, één met broedbakken voor de doffers en de andere met schapjes voor de duivinnen. Een kweekhokje heeft hij niet maar bij zijn oom kan hij natuurlijk ook nog aankloppen voor versterking.

Naast het helpen bouwen van een hokje zijn de ouders van Meiko ook in de verzorging van de duiven belangrijk. Toen Meiko nog op school zat hielpen zijn ouders al af en toe met het verzorgen van de duiven maar zodra hij uit school thuis kwam moest hij het natuurlijk allemaal zelf doen. Vanwege zijn studie zit hij nu tijdelijk op kamers in Rotterdam waardoor hij bijna alleen in de weekenden thuis is. En als hij er niet is neemt moeder de verzorging van de duiven doordeweeks op zich.

Er wordt door de duiven dagelijks een uur per dag getraind en iedere week moeten alle duiven mee op de vlucht. Lappen gebeurt niet met de oude duiven maar met de jonge duiven gaat Meiko een maand voordat het seizoen begint wel een aantal keer op pad.

Het voer op de hokken in Culemborg komt van de Firma Patagoon uit Herwijnen. De duiven krijgen ruim voldoende voer dat aan het begin van de week bestaat uit 50% gerst en 50% vliegmengeling en naar het einde van de week worden de duiven langzaam opgevoerd door het percentage gerst af te bouwen. Natuurlijk hangt dit wel af van de weeromstandigheden en afstand. In de week voor een dagfondvlucht worden extra pinda’s gevoerd. Verder krijgen de duiven snoepzaad, P40, Tovo en een mix van grit/roodsteen en mineralen. Bij thuiskomst van een vlucht worden de duiven ontsmet met BS. Op zondag krijgen de duiven biergist met knoflook-olie en op woensdag vitamine van Dr. Van der Sluis over het voer.

De medische begeleiding wordt verder grotendeels verzorgt door dierenarts Ko Schoenmakers.

Tijdens het seizoen zijn er regelmatig mestcontroles. De duiven krijgen naast de verplicht enting tegen Paramixo een behandeling met het kwastje tegen de pokken. Na het vliegseizoen scheidt Meiko de duiven direct en ent ze dan tegen paratyfus. En natuurlijk kuurt Meiko zijn duiven tegen het geel.

Meiko selecteert zijn duiven pas nadat ze als jaarling hebben gevlogen. In principe houdt hij alle jonge duiven aan. Hoewel een duif als jong niet goed presteert, betekent het niet dat dezelfde duif dat als jaarling of oude duif ook niet doet. Indien een duif naar zijn mening ruim voldoende heeft gepresteerd door middel van een hoog prijspercentage, mag hij of zij op het hok blijven. Daarnaast kijkt Meiko ook naar de prestaties van hun directe familieleden, indien een daarvan goed presteert, kan het zijn dat als de andere dat niet doet, wellicht wel goed zal kweken.

De duivensport is een zeer unieke sport waarvan Meiko dol graag zou willen dat meer jongere mensen aan mee deden. Helaas is het een dure hobby voor jongeren om hier mee te beginnen. Daarnaast ziet hij dat steeds meer kleinere liefhebbers afvallen waardoor alleen de grotere jongens overblijven. Dit resulteert in het feit dat liefhebbers die de sport betreden, moeilijk kunnen concurreren met de grote liefhebbers. In deze twee kwesties zou hij graag verandering zien komen, want indien hier niet snel een oplossing voor zal komen vreest hij dat de duivensport snel zal uitsterven.

Laten we inderdaad met hem hopen dat er snel verandering komt. Alleen zo kunnen we nog lang van onze mooie hobby blijven genieten. Aan jongens als Meiko zal het in ieder geval niet liggen.

Antoine van den EngelPIGEONSUPPORT.COM

DUIVENTRANSPORT

IN DE KIJKER

Uw website 1 jaar naast elk artikel?

Bekijk onze tarieven om te adverteren!

GESPONSORDE LINKS

SPONSOREN

http://www.duivenvlucht.nl/images/banners/Duivenbakken.jpg

Comb. Poelman - Erica

Redstar Breedingstation

Bonnenschenkers

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Voetbal

Het WK voetbal is weer begonnen heb er nog niks van gezien alleen in het journaal een kort stukje. Nu Nederland er niet ...

Ad de Jong

Nu gaat het echt los

Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan duivenmaat Hans. De spanning zat er al aardig op. St. Vincent is gelost. De ...

John Logemann

LAON 260 Km - ERGERNIS ALOM

Wat moeten velen onder ons zonder Facebook, Twitter en alle andere sociale media waar je zo lekker je gal kan spuwen. Ik ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Nu gaat het echt los

Zaterdagavond, net terug van een bezoekje aan duivenmaat Hans. De spanning zat er al aardig op. St. Vincent is gelost. De ...

John Logemann

C & C Broekhuisen, Gouda - De onbekende ...

Al heel lang stonden deze topmelkers op mijn lijstje om eens te bezoeken voor een reportage. Mensen die nog goed ...

Patrick Noorman

St. Vincent is in aantocht

Ik had er al naar uitgekeken. Een zaterdag met twee vluchten, de hokken weer eens helemaal op punt, kwekers in bad, ...

John Logemann