Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Finale Corabia Winter ...

Na alle uitdagingen van de afgelopen maanden was het gisteren dan tijd voor de finale van de Corabia Winter Edtion. Om 7.15 uur konden de 1376 finalisten gelost worden in Braganca, in het ...

Eenhoksracen in Spanje

Verbazing - John ...

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan zitten. Corona maatregelen worden versoepeld, er komen meer mogelijkheden om je ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. Ineens Frankrijk vanwege poot stijf houden van bepaalde mensen. In Belgie ...

Ad Schaerlaeckens

GESTART MAAR NOG IN HET ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of dit echt wel zo is vraag ik mezelf nog steeds af.

Evelien's Journaal

Vandaag - Ad ...

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische grens echter waren er niet gerust in. Hun duiven werden in het oosten gelost, ...

Ad Schaerlaeckens

It giet oan - John ...

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast voorzitter van de Elfstedenvereniging, de organisator van ons beroemdste sport ...

John Logemann

Weer vliegen - Ad ...

  Voor info m.b.t. de mogelijkheid tot spelen in Nederland zie www.deduif.be  Kennelijk zit niet iedereen er op te springen. In een mail zegt R dat in zijn ...

Ad Schaerlaeckens

Mooi man - John Logemann ...

Mooi is het op de hokken, de jongen rijzen de pan uit. Ik sprak toevallig met Bram deze week, ook bij hem loopt het kweken meer dan voorspoedig. Ongetwijfeld zal daar de prachtig aprilmaand ...

John Logemann

'We worden terug op ...

Hallo allemaal, Als eerste hoop ik dat jullie en jullie naasten nog gezond zijn en dat ook mogen blijven. We zijn alweer een paar weken verder na mijn laatste journaal en zo dus ook in de ...

Evelien's Journaal

FORMULIEREN

Bourges en Vierzon  (4/8)

Gisteren hadden de Belgen DE vlucht der vluchten, Bourges-II. De Nederlanders hadden een nationale vlucht van ongeveer vergelijkbare afstand uit Vierzon. Beide vluchten zijn meevallers geworden. Enig minpuntje was dat liefhebbers op de verste afstanden te kort kwamen voor een absolute topklassering en liefhebbers aan de westkant evenzeer. Zal wel met de tegenwind te maken hebben zeker?

BOURGES

Van Bourges vlogen met ruim 23.000 jongen, ruim 7.000 oude en ruim 10.000 jaarlingen meer duiven dan verwacht. De eerste twee prijzen Nationaal werden gewonnen door liefhebbers tegen de Franse grens. Verder zien we veel gekende namen in de top 100, een uitblinkende familie Herbots en team Hooymans ´door de grote poort´ binnen komen. Jan verwierf faam met wonderduif Harry en werd ook bekend om zijn dure inkopen. Als speler was hij maar zo zo. Ik zat eens met hem aan tafel bij een feest van Eijerkamp. Jan toen: ‘Ik speel niet goed hoor, ik ben meer een kweker.’

Maar daar is verandering in gekomen. Langzaam maar zeker werkte hij zich op de vluchten omhoog en nu staat hij waar zo weinig plaats is; Aan de landelijke top. Kijk er de nationale kampioenschappen maar op na en constateer ook dat in 2019 weinigen beter deden dan hij. Daar zal ´Golden Boy´ Christian zeker wel voor iets mee tussen zitten.

Verleden jaar zocht Jan een nieuwe uitdaging: Belgie! Hij zette een leger jongen neer op hokken in Mol en reeds de eerste de beste prestigieuze vlucht, uit Bourges dus, gaf hij zijn visitekaartje af met een 3e Nationaal tegen dus ruim 23.000 jongen.

In Antwerpen, waar 4.650 jongen vlogen, resulteerde dat in de prijzen 1, 4, 18, 19, 41, 61, 103 enzovoorts. Weet niet hoeveel duiven hij mee had, zal wel veel geweest zijn, maar dan nog. Een binnenkomer van jewelste en dat is volgens Christian, toch geen opschepper, pas een begin.

VIERZON NEDERLAND

Moest je in Belgie de Nationale winnaars tegen de Franse grens zoeken, Vierzon in Nederland werd gewonnen door Ide Hoefs en dat is OVER de grens. In Nederland wordt de top van dit Nationale concours toch gedomineerd door de kortste afstanden. Florian Henrdiks bevestigt al het goede dat ik over hem schreef met opnieuw een fantastische uitslag en ook streekgenoot Deliege was weer enorm. Prima spel ook van R Bakker temeer vanwege een overvlucht van 100 km.

EYERKAMP

Wat ik over Hooymans schreef geldt ook voor Eijerkamp. Naam had die altijd al, maar die vergaarde hij vooral door adverteren en meubels. Maar ook Hans en Evert Jan zijn nu landelijke top geworden. Van zoon Evert Jan kreeg ik een prestatie overzicht. Gewoon magistraal met zeer veel vroege prijzen en ook een fantastisch prijspercentage. Hooymans en Eijerkamp. Ze hebben al vrij lang de naam, nu ook de duiven zoals beide dit jaar herhaaldelijk manifesteerden.

HET GOEDE NIEUWS

Enkele liefhebbers die nu pas hun jongen aan het ‘lappen’ zijn lieten weten dat ze tot hun verbazing geen verliezen kennen. Mij verbaast het niets. Augustus, weet je wel.

TOT SLOT

Tot slot iets voor Maurice. Als je te traag loopt word je ingehaald door het ongeluk. Loop je te snel dan haalt het ongeluk jou in. Die Martin v Zon ziet dat goed.

 

 Zorgwekkend   (3-8)

In diverse verslagen van fondvluchten kan je lezen hoeveel liefhebbers geen prijs wonnen. Met name van Barcelona. Is het op HaFo en Vitesse anders? De uitslag van afgelopen maandag van Chevrainvilliers nog eens bekeken. In ZAV hadden we dus goed gespeeld met 1, 2, 3, 5, 19 en 21.  Dat waren zeven vroege prijzen van zeven duiven mee. Meer dan tweederde moest nog beginnen te pakken toen we al onze duiven thuis hadden.

In de overkoepeling met Grensverbond was het nog erger. Ook daar werd begonnen met de 1e prijs en goed gespeeld en als al onze zeven duiven daar thuis zijn moesten 40 van de 58 deelnemers nog beginnen.

Dat overwicht van weinigen, vooral op vluchten met mooi weer is zorgwekkend. Blijven al die ‘verliezers’ aan wie de kampioenen hun status danken, nog mee doen? De betere spelers moeten beseffen dat, bij zulke verschillen, ze wel eens kunnen verworden tot koningen zonder koninkrijk.

Dat geldt voor Quievrain tot en met Barcelona. In samenspelen waar men 1 op 2 speelt haken veel minder mensen af. Duivensport is gebaat bij zo veel mogelijk namen op de uitslag. Food for thought.  

Mails  (2-8)

Mails krijg ik eigenlijk te veel en aan soms over de meest vreemde zaken.

Mail 1.

Zo stoorde iemand zich aan de publiciteit die Jo en Florian Hendriks kregen naar aanleiding van hun resultaten op de twee laatste NPO vluchten. ´Die kon toch niet anders dan keihard spelen´, zo schreef iemand. ´Of weten ze niet waar Nijswiller ligt en hoe de wind stond,´ voegde hij er aan toe. Zulke kleinzielige mails beantwoord ik niet eens.

Die eerste NPO vlucht waarop Florian 1, 2, 3, 4 en 5 won had die over de ligging inderdaad niet te klagen. Niemand speelt meer oostelijk dan hij, de wind was west en heel Limburg domineerde dermate dat het bijna gênant was. Maar dan nog. Was hij de enige die zo ver oost woont? Om zo´n uitslag te maken weten we toch allemaal dat alles mee moet zitten. Vorm, goede duiven en inderdaad ligging. Maar, alsof het was om vele monden te snoeren, sloegen de Limburgers van Chateauroux opnieuw toe met 1, 2 en 5 tegen ruim 7.000 duiven.

Maar nu domineerde Limburg niet en zaten de opvolgers in Riel (Schellekens Wouters en Stabel) en liet Florian zien dat hij gewoon STEENGOEDE duiven heeft voor de kleine fond. Weinig betere zelfs! Maar helaas zijn er nogal wat sportgenoten die het moeilijk uit de strot krijgen dat een ander goede heeft. Veelal zijn dat liefhebbers die zelf niet presteren. Want van wie krijg je de meeste complimenten na goede uitslagen zo leerde ik? Van de kampioenen!

Mail 2

Een soortgelijke mail kreeg ik over een kampioen uit Zuid Holland. De man verwees naar een vlucht waarop de kampioen veel prijzen won maar, zo schrijft hij, ´met gelijke wapens strijden durft hij niet, want met 10 duiven mee had hij een prijsje gewonnen.´ Zulke mails worden uit frustratie geschreven. Bovendien snapt zo´n man er geen reet van. Want wat doen die mannen met veel duiven? Die kiezen zorgvuldig hun 4 eerstgetekende en vervolgens worden ze willekeurig ingeladen. De tiende getekende is echt niet de duif die ze als tiende verwachten.

Mail 3

Gelukkig zijn die negatieve mails wel een kleine minderheid. Bijna ontroerend was die van ene Eric Paulsen. Die was na 35 bestralingen en 7 chemo´s genezen verklaard van kanker en zou het tof vinden als ik hier zijn 18-jarige zoon Kasper wilde bedanken. In duiven had die geen interesse maar gedurende zijn ziekte was hij elke dag ´s morgens om half zes en ook na school op de hokken te vinden om de duiven van vader te verzorgen. We voldoen graag aan het verzoek van een dankbare vader.

Verder

Veel mails over ene B. Ik had hier iemand lof toe gezwaaid die me een foto gestuurd had die liet zien hoe hij de duiven tegen de hitte beschermde. Ik werk gewoonlijk met initialen, sommige mensen zien graag hun naam staan, andere niet, en laat die man nu dezelfde initialen hebben als een noorderling.

Die moet, blijkens de vele mails die ik kreeg, op FB nogal te keer gegaan zijn. Tegen mij dus. Er werd ook heel wat munitie aangereikt om hem af te schieten (met name over Prange Suppe. Eerder ‘goud’ en daarom 50 euro per fles, nu genegeerd), maar ik ga daar niet op in. Elk zijn niveau.

Ook mails waarin lossingsverantwoordelijken voor alles worden uitgemaakt en boosheid over het afgelasten van vluchten, missen ook elk niveau.

Een zeer bekwaam, hardwerkende en gewaardeerd bestuurder kan het nog amper aan en overweegt te stoppen. Soms schaam je je duivenliefhebber te zijn.

SINT JOB

Het inmandlokaal van De Padvinders Sint Job is een van de grootste van België. Voor de fond komen veel groten uit de provincie Antwerpen er in manden en er wordt ook buitengewoon gepresteerd. Een ‘gewone prijs’ is vaak nog per tiental Nationaal en geen prijs in Sint Job is vaak nog prijs nationaal. Ook op de HaFo wordt er flink strijd geleverd om de punten, de centen en de eer. Nieuw in België is dat de duiven met internet aangemeld moeten worden bij ANONS.

En dat levert links en rechts problemen op. Veel liefhebbers zijn ouder, kunnen niet met de computer overweg of hebben simpelweg niet eens een PC of internet. ‘Dan zorg je maar voor een computer en internet’ krijgen sommigen te horen.

Roger Geysen, de ‘grote baas’ in Sint Job is anders. Hoewel hij zelf fanatiek met duiven speelt kan men ook voor HaFo duiven telefonisch bij hem aanmelden, hij zorgt wel dat alle meldingen terecht komt bij ANONS. Daar kunnen sommigen een voorbeeld aan nemen.

 

RESULTATEN AD SCHAERLAECKENS SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

GESTART MAAR NOG IN HET ONGEWISSE... - ...

Met alle aanpassingen zoals voorgeschreven en volgens alle richtlijnen is de kop eraf zoals we dat noemen, maar of ...

Evelien's Journaal

It giet oan - John Logemann -

Beroemde woorden van de toenmalige voorzitter van de Elfstedenvereniging. Henk Kroes heet hij, hij was naast ...

John Logemann

COLUMNS

Verbazing - John Logemann -

De wereld veranderd snel. Vandaag zal de geschiedenis ingaan als de dag dat we weer op een terras konden gaan ...

John Logemann

Wat een mogelijkheden - Ad ...

  Komende zaterdag dus Frankrijk voor Zuid Nederland en Zuid Holland voor duiven met nog heel weinig ervaring. ...

Ad Schaerlaeckens

Vandaag - Ad Schaerlaeckens -

 Vandaag kon men weer duiven letten. Velen voor het eerst sinds lange tijd. Liefhebbers tegen de Belgische ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor