Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

NPO Nieuwsbrief, uitgave ...

Op (de) Hoogte Voorwoord Afgelopen zondag was de duivensport prachtig in beeld bij Holland van Boven. Bij Afdeling Zeeland '96 werd onze sport in beeld gebracht en heel Nederland ...

NPO Nieuws

Soort van rust - Sjaak ...

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al de bruine bladeren steeds op te moeten ruimen, ieder zijn ding. Kwestie van ...

Sjaak Buwalda

Doktersraad November ...

Na enkele maanden afwezigheid zijn we weer terug op de schrijversstoel. De bedoeling van deze rubriek is maandelijks een nieuw stuk te plaatsen. Helaas komt het door behoorlijke drukte in de ...

Stephan Göbel

NPO Nieuwsbrief, uitgave ...

Op (de) Hoogte   Voorwoord Deze editie van Op (de) Hoogte staat vrijwel geheel in het teken van de Nationale Dagen. Logisch want eind deze maand is het zover. Komende dagen ...

NPO Nieuws

John Logemann - ...

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer mogen beleven. Mogen bleven inderdaad, ook de overnacht liefhebbers lijken ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet ...

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok kampioensduiven of een nationale Asduif, wel voor een enkele pieper. Dat was natuurlijk ...

Ad Schaerlaeckens

Evelien's Journaal - ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ook een duif aan te bieden voor het goede doel, en een goed doel is het ...

Evelien's Journaal

NPO Nieuwsbrief, ...

Op (de) Hoogte Voorwoord Onlangs vond het gesprek met de 6e ECS leverancier plaats en dat betekent dat we toe zijn aan de volgende stap. Eerder dit jaar hebben we namelijk in goed overleg ...

NPO Nieuws

John Logemann - ...

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het achteruit rij alarm van de trekker van de naburige melkveehouder verraad ...

John Logemann

GESPONSORDE LINKS

FORMULIEREN

Bourges en Vierzon  (4/8)

Gisteren hadden de Belgen DE vlucht der vluchten, Bourges-II. De Nederlanders hadden een nationale vlucht van ongeveer vergelijkbare afstand uit Vierzon. Beide vluchten zijn meevallers geworden. Enig minpuntje was dat liefhebbers op de verste afstanden te kort kwamen voor een absolute topklassering en liefhebbers aan de westkant evenzeer. Zal wel met de tegenwind te maken hebben zeker?

BOURGES

Van Bourges vlogen met ruim 23.000 jongen, ruim 7.000 oude en ruim 10.000 jaarlingen meer duiven dan verwacht. De eerste twee prijzen Nationaal werden gewonnen door liefhebbers tegen de Franse grens. Verder zien we veel gekende namen in de top 100, een uitblinkende familie Herbots en team Hooymans ´door de grote poort´ binnen komen. Jan verwierf faam met wonderduif Harry en werd ook bekend om zijn dure inkopen. Als speler was hij maar zo zo. Ik zat eens met hem aan tafel bij een feest van Eijerkamp. Jan toen: ‘Ik speel niet goed hoor, ik ben meer een kweker.’

Maar daar is verandering in gekomen. Langzaam maar zeker werkte hij zich op de vluchten omhoog en nu staat hij waar zo weinig plaats is; Aan de landelijke top. Kijk er de nationale kampioenschappen maar op na en constateer ook dat in 2019 weinigen beter deden dan hij. Daar zal ´Golden Boy´ Christian zeker wel voor iets mee tussen zitten.

Verleden jaar zocht Jan een nieuwe uitdaging: Belgie! Hij zette een leger jongen neer op hokken in Mol en reeds de eerste de beste prestigieuze vlucht, uit Bourges dus, gaf hij zijn visitekaartje af met een 3e Nationaal tegen dus ruim 23.000 jongen.

In Antwerpen, waar 4.650 jongen vlogen, resulteerde dat in de prijzen 1, 4, 18, 19, 41, 61, 103 enzovoorts. Weet niet hoeveel duiven hij mee had, zal wel veel geweest zijn, maar dan nog. Een binnenkomer van jewelste en dat is volgens Christian, toch geen opschepper, pas een begin.

VIERZON NEDERLAND

Moest je in Belgie de Nationale winnaars tegen de Franse grens zoeken, Vierzon in Nederland werd gewonnen door Ide Hoefs en dat is OVER de grens. In Nederland wordt de top van dit Nationale concours toch gedomineerd door de kortste afstanden. Florian Henrdiks bevestigt al het goede dat ik over hem schreef met opnieuw een fantastische uitslag en ook streekgenoot Deliege was weer enorm. Prima spel ook van R Bakker temeer vanwege een overvlucht van 100 km.

EYERKAMP

Wat ik over Hooymans schreef geldt ook voor Eijerkamp. Naam had die altijd al, maar die vergaarde hij vooral door adverteren en meubels. Maar ook Hans en Evert Jan zijn nu landelijke top geworden. Van zoon Evert Jan kreeg ik een prestatie overzicht. Gewoon magistraal met zeer veel vroege prijzen en ook een fantastisch prijspercentage. Hooymans en Eijerkamp. Ze hebben al vrij lang de naam, nu ook de duiven zoals beide dit jaar herhaaldelijk manifesteerden.

HET GOEDE NIEUWS

Enkele liefhebbers die nu pas hun jongen aan het ‘lappen’ zijn lieten weten dat ze tot hun verbazing geen verliezen kennen. Mij verbaast het niets. Augustus, weet je wel.

TOT SLOT

Tot slot iets voor Maurice. Als je te traag loopt word je ingehaald door het ongeluk. Loop je te snel dan haalt het ongeluk jou in. Die Martin v Zon ziet dat goed.

 

 Zorgwekkend   (3-8)

In diverse verslagen van fondvluchten kan je lezen hoeveel liefhebbers geen prijs wonnen. Met name van Barcelona. Is het op HaFo en Vitesse anders? De uitslag van afgelopen maandag van Chevrainvilliers nog eens bekeken. In ZAV hadden we dus goed gespeeld met 1, 2, 3, 5, 19 en 21.  Dat waren zeven vroege prijzen van zeven duiven mee. Meer dan tweederde moest nog beginnen te pakken toen we al onze duiven thuis hadden.

In de overkoepeling met Grensverbond was het nog erger. Ook daar werd begonnen met de 1e prijs en goed gespeeld en als al onze zeven duiven daar thuis zijn moesten 40 van de 58 deelnemers nog beginnen.

Dat overwicht van weinigen, vooral op vluchten met mooi weer is zorgwekkend. Blijven al die ‘verliezers’ aan wie de kampioenen hun status danken, nog mee doen? De betere spelers moeten beseffen dat, bij zulke verschillen, ze wel eens kunnen verworden tot koningen zonder koninkrijk.

Dat geldt voor Quievrain tot en met Barcelona. In samenspelen waar men 1 op 2 speelt haken veel minder mensen af. Duivensport is gebaat bij zo veel mogelijk namen op de uitslag. Food for thought.  

Mails  (2-8)

Mails krijg ik eigenlijk te veel en aan soms over de meest vreemde zaken.

Mail 1.

Zo stoorde iemand zich aan de publiciteit die Jo en Florian Hendriks kregen naar aanleiding van hun resultaten op de twee laatste NPO vluchten. ´Die kon toch niet anders dan keihard spelen´, zo schreef iemand. ´Of weten ze niet waar Nijswiller ligt en hoe de wind stond,´ voegde hij er aan toe. Zulke kleinzielige mails beantwoord ik niet eens.

Die eerste NPO vlucht waarop Florian 1, 2, 3, 4 en 5 won had die over de ligging inderdaad niet te klagen. Niemand speelt meer oostelijk dan hij, de wind was west en heel Limburg domineerde dermate dat het bijna gênant was. Maar dan nog. Was hij de enige die zo ver oost woont? Om zo´n uitslag te maken weten we toch allemaal dat alles mee moet zitten. Vorm, goede duiven en inderdaad ligging. Maar, alsof het was om vele monden te snoeren, sloegen de Limburgers van Chateauroux opnieuw toe met 1, 2 en 5 tegen ruim 7.000 duiven.

Maar nu domineerde Limburg niet en zaten de opvolgers in Riel (Schellekens Wouters en Stabel) en liet Florian zien dat hij gewoon STEENGOEDE duiven heeft voor de kleine fond. Weinig betere zelfs! Maar helaas zijn er nogal wat sportgenoten die het moeilijk uit de strot krijgen dat een ander goede heeft. Veelal zijn dat liefhebbers die zelf niet presteren. Want van wie krijg je de meeste complimenten na goede uitslagen zo leerde ik? Van de kampioenen!

Mail 2

Een soortgelijke mail kreeg ik over een kampioen uit Zuid Holland. De man verwees naar een vlucht waarop de kampioen veel prijzen won maar, zo schrijft hij, ´met gelijke wapens strijden durft hij niet, want met 10 duiven mee had hij een prijsje gewonnen.´ Zulke mails worden uit frustratie geschreven. Bovendien snapt zo´n man er geen reet van. Want wat doen die mannen met veel duiven? Die kiezen zorgvuldig hun 4 eerstgetekende en vervolgens worden ze willekeurig ingeladen. De tiende getekende is echt niet de duif die ze als tiende verwachten.

Mail 3

Gelukkig zijn die negatieve mails wel een kleine minderheid. Bijna ontroerend was die van ene Eric Paulsen. Die was na 35 bestralingen en 7 chemo´s genezen verklaard van kanker en zou het tof vinden als ik hier zijn 18-jarige zoon Kasper wilde bedanken. In duiven had die geen interesse maar gedurende zijn ziekte was hij elke dag ´s morgens om half zes en ook na school op de hokken te vinden om de duiven van vader te verzorgen. We voldoen graag aan het verzoek van een dankbare vader.

Verder

Veel mails over ene B. Ik had hier iemand lof toe gezwaaid die me een foto gestuurd had die liet zien hoe hij de duiven tegen de hitte beschermde. Ik werk gewoonlijk met initialen, sommige mensen zien graag hun naam staan, andere niet, en laat die man nu dezelfde initialen hebben als een noorderling.

Die moet, blijkens de vele mails die ik kreeg, op FB nogal te keer gegaan zijn. Tegen mij dus. Er werd ook heel wat munitie aangereikt om hem af te schieten (met name over Prange Suppe. Eerder ‘goud’ en daarom 50 euro per fles, nu genegeerd), maar ik ga daar niet op in. Elk zijn niveau.

Ook mails waarin lossingsverantwoordelijken voor alles worden uitgemaakt en boosheid over het afgelasten van vluchten, missen ook elk niveau.

Een zeer bekwaam, hardwerkende en gewaardeerd bestuurder kan het nog amper aan en overweegt te stoppen. Soms schaam je je duivenliefhebber te zijn.

SINT JOB

Het inmandlokaal van De Padvinders Sint Job is een van de grootste van België. Voor de fond komen veel groten uit de provincie Antwerpen er in manden en er wordt ook buitengewoon gepresteerd. Een ‘gewone prijs’ is vaak nog per tiental Nationaal en geen prijs in Sint Job is vaak nog prijs nationaal. Ook op de HaFo wordt er flink strijd geleverd om de punten, de centen en de eer. Nieuw in België is dat de duiven met internet aangemeld moeten worden bij ANONS.

En dat levert links en rechts problemen op. Veel liefhebbers zijn ouder, kunnen niet met de computer overweg of hebben simpelweg niet eens een PC of internet. ‘Dan zorg je maar voor een computer en internet’ krijgen sommigen te horen.

Roger Geysen, de ‘grote baas’ in Sint Job is anders. Hoewel hij zelf fanatiek met duiven speelt kan men ook voor HaFo duiven telefonisch bij hem aanmelden, hij zorgt wel dat alle meldingen terecht komt bij ANONS. Daar kunnen sommigen een voorbeeld aan nemen.

 

RESULTATEN AD SCHAERLAECKENS SPONSOREN

Duivenshop

Bonnenverkoop.nl

 

 

 

 

GESPONSORDE LINKS

EENHOKSRACEN

 

Afbeeldingsresultaat voor talent quatro

 

Afbeeldingsresultaat voor kalimanci one loft race

Afbeeldingsresultaat voor maspalomas one loft race

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

NIEUWSTE ADVERTENTIE

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Evelien's Journaal - 'KWF en ...

Zaterdag 12 oktober was er weer de jaarlijkse HABRU duiven dag t.b.v. het KWF. Gero wilde er graag heen om daar ...

Evelien's Journaal

John Logemann - Wintertijd -

  Zondagochtend, het is buiten nogal grijs, in de verte hoor ik het geluid van de overtrekkende ganzen. Het ...

John Logemann

COLUMNS

Soort van rust - Sjaak Buwalda

Qua kleurspeling van de natuur misschien wel de mooiste tijd van het jaar, een ander vindt het weer vervelend om al ...

Sjaak Buwalda

John Logemann - Prijsuitreikingen -

Prijsuitreikingen, ze zijn er weer genoeg in deze tijd van het jaar. Gisteren hebben we die van het NIC Holwerd weer ...

John Logemann

Ad Schaerlaeckens - Heet van de naald -

146.400 € werd gisteren door (wie anders dan) een Chinees op tafel gelegd. Niet voor een heel hok ...

Ad Schaerlaeckens