Beantwoord 14 vragen en laat ons weten hoe u de duivensport beleefd!

KLIK HIER EN VUL IN!

INLOGGEN/AANMELDEN

Als u gebruikt wilt maken van onze website moet u zichzelf allereerst registreren

KALENDER

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

TIPS & MEER....

LAATSTE NIEUWS

Opleren - Ad ...

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. Meen toch dat we dat iets genuanceerder moeten zien. Een tijdje terug was ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen deze morgen Sjan belde en zei dat ‘we de eerste waren’ vreesde ...

Ad Schaerlaeckens

Pseudomonas aeruginosa ...

Een duivenmelker zei afgelopen week bij het onderzoek van zijn duiven tegen mij, dat hij het idee had dat ik antibiotica wel heel erg haatte. Ik moest glimlachen.

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Tijd vooruit > -;) - Ad ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: 'Zo is het Engels koningshuis voor de roddelbladen een onuitputtelijke ...

Ad Schaerlaeckens

Oude doos - Ad ...

  Iedereen heeft van die momenten dat het hem niet goed gaat. Maar als zo'n moment lang duurt wordt dat vervelend. Kun je het geloven dat ik er door heb leren liegen? 'Prima' ...

Ad Schaerlaeckens

Duivenvaccins - Peter ...

De laatste maanden zijn er diverse artikelen verschenen in duivenbladen over het vaccineren van de duiven. Ook ik heb er een aantal opmerkingen over gemaakt. Wat me echter opvalt, is dat de ...

Nieuwsbrief Dierenarts Peter Boskamp

Goed te weten - Ad ...

Er kwamen meerdere bedankjes binnen voor wat ik ooit schreef m.b.t. voor lichten van de kwekers voor het koppelen. Ik schreef dat ik dat nog nooit gedaan had bij de duivinnen. Sommigen, (en ...

Ad Schaerlaeckens

Hallo allemaal - ...

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg meerdere berichten waarom er nog geen nieuw journaal was...? Ook waren er mensen ...

Evelien's Journaal

Minder actief - Ad ...

Ja het klopt dat ik de laatste tijd minder actief ben. Dat heeft alles te maken met medicatie die me zweverig, onvast en vooral moe maakt. Hopelijk niet voor lang.

Ad Schaerlaeckens

FORMULIEREN

HET LIJKT TE GAAN LUKKEN - Peter Theunis - - Duivenvlucht.nl

Er zijn nu eenmaal duiven die je prestaties naar een ander niveau kunnen tillen. Super Rossi is er één van, hij heeft heel wat topnazaten op de wereld gezet. Toch staat hij in schril contrast tot het Millennium koppel. Ik durf hardop te zeggen dat daar gewoon geen slechte uit lijkt te komen.

Het zijn zeker niet allemaal toppers, maar ik heb er bijvoorbeeld Avatar uit (NPO-winnaar en vader van meerdere teletekstduiven) en wat dacht je van Olympic Millennium (moeder van de 13e nationaal Asduif jong, maar ook grootmoeder van diverse top 10 NPO-winnaars). Willem de Bruijn heeft daar ook een teletekstwinnaar uit.

Grey Millennium bijvoorbeeld heeft nooit gevlogen, maar is wel vader van drie top 17 WHZB Asduiven. Miss Millennium heeft ook nooit gevlogen, maar is wel moeder van Witbuiks Blue (1e NPO La Souterraine en 11e nationaal Asduif dagfond).

Er zitten meerdere kinderen van het Millennium koppel op het kweekhok die 1e prijswinnaars en teletekstwinnaars hebben gegeven. Ik heb er daarom geen meer van weggedaan. Alleen Jan Timmermans heeft er drie zitten en die hebben alle drie al teletekstvliegers gegeven. De 17/037 zelfs de 1e en 2e NPO. Die 2e NPO was achter een hokgenoot.

De 17/037 heeft hier gevlogen. Zijn zus – de 17/036 – deed het top op de vluchten en kweekt ook geweldig. Afgelopen jaar gaf ze nog een duif die top 10 NPO vloog. De 17/037 bakte er zelf niets van op de vluchten, maar omdat het in de hand een topduif was, gaf ik hem aan Jan. Daar heeft hij zich tot de beste kweekduif ontpopt.

Eén duif heb ik afgelopen jaar geruild met Bas Verkerk en dat is ook een prachtexemplaar om te zien. Ik ben dus benieuwd wat hij eruit gaat kweken.

Hier heb ik vorig jaar alle kinderen van het Millennium koppel gekruist met die van Super Rossi. Een gouden zet, want zowat alle jonge duivenvluchten werden met deze kruisingen gewonnen.

Eén jong van het Millennium koppel gaat naar PIPA en zal in bis komen met haar nestmaat, dus één van de twee blijft hier. Rechtstreeks uit het Millennium koppel is verder niets verkrijgbaar.

Verder hoop ik voor iedereen dat het voorjaar letterlijk en figuurlijk zonnig mag beginnen en voor ons duivenliefhebbers dat we weer van de vluchten en aankomsten van onze duiven mogen genieten. Hopelijk komt er een mooi voorjaar en een mooie zomer met minder beperkingen en ellende, zodat iedereen weer van het leven kan genieten.


21 JAN RELAXMODUS

 

De foto’s van de duiven die naar de kweek zijn gegaan, zijn klaar. Ik plaats ze de komende dagen. Als eerste Witbuiks Blue, de winnares van de 1e NPO La Souterraine en 11e nationaal Asduif dagfond WHZB. Ze komt uit Young Witbuik x Miss Millennium (volle zus Avatar en Olympic Millennium).

VOORBEREIDING OP HET NIEUWE VLIEGSEIZOEN

Ik vermoed dat dit vliegseizoen later begint vanwege corona. Het is dan de kunst om je duiven rustig te houden. Hier worden ze gewoon verzorgd zoals altijd en dat betekent dat ik weer ga verduisteren van 18.30u tot 8.30u bij de oude vliegduiven en van 17.30u tot 7.30u bij de jonge vliegploeg.

Hierdoor heb ik de tijd om de kwekers te verzorgen, want dat doe ik normaal van 6.45u tot 7.30u. Daarna verzorg ik de jonge ploeg tot 8.30u en dan begin ik bij de oude vliegduiven. Wanneer de oude vliegdoffers trainen om 9u, is het tijd voor koffie en het lezen van de krant. Het verduisteren begint dus pas wanneer het in de avond na 18u licht is, omstreeks half tot eind februari.

De oude duiven trainen ongedwongen en worden pas weggebracht als het sein voor het nieuwe seizoen op groen komt te staan. Vanaf dan gaat het gas erop en gaan de oude duivinnen verplicht 1 à 1,5 uur trainen. De doffers nog steeds ongedwongen met de klep dicht, al vallen die zelden binnen het uur op het hok.

Hier worden nooit duiven opgehitst door het tonen, ook wordt er nooit ander voer gegeven. Ze weten dus niet beter. Vandaar dat ze zoals elk jaar kalm aan het seizoen beginnen. Natuurlijk ben ik al een dikke maand voor het seizoen met een uitgebreid mestmonster en enkele duiven langs De Weerd geweest. Mankeren ze niets, dan doe ik niets.

De vliegduiven worden hooguit twee keer weggebracht. Ik vind dat zij zich op de vluchten in conditie moeten vliegen en niet ervoor, want dan zijn ze te snel uitgeblust en dat is niet de bedoeling.

Ik zit in een sterke vereniging. Althans, wanneer er twee liefhebbers bij de elf Beste Liefhebbers WHZB staan, mag je dat denken. Dat is alleen maar leuk omdat je de concurrentie moet opzoeken.

11x werd daar de 1e behaald afgelopen jaar en 10x in het samenspel in het verkorte seizoen. Eigenlijk één meer, maar die vlucht telde nergens voor mee. Zo werd er het afgelopen jaar in een verkort seizoen toch nog 12x top 10 behaald op de NPO-vluchten en 23x top 25 op de NPO-vluchten. En met NPO bedoel ik niet provinciaal.


19 JAN VAN JE FOUTEN MOET JE LEREN

In mijn 43-jarige duivenloopbaan heb ik veel fouten gemaakt, zoals kuren met warm weer, eitjes uitpellen die bij het vuilnis behoren, duiven motiveren met warm weer of een harde wind vanachter… Nee, de lijst is lang. Zo liet ik de jonge duiven ooit voor de eerste keer buiten in een naderende sneeuwbui. De gehele ploeg was als sneeuw voor de zon verdwenen en heb ik nooit meer teruggezien.

Zo had ik ook eens een goede jonge duivin die van zowel Orléans als Châteauroux top 10 NPO won met een stevige kopwind. Ik koppelde haar halverwege januari. Ik liet toen nog gewoon alle duiven los, totdat een roofvogel haar greep. Een domme fout natuurlijk, je duiven opdrijven wanneer ze zo op elkaar gefocust zijn. Ze hebben dan geen benul van de gevaren om zich heen.

Afgelopen jaar maakte ik nog een enorme blunder. Mijn duivinnen zitten los op het hok en ik toon ze nooit. Ik maak het hok donker en stop ze dan in de mand. Nu heb ik nooit aanparende duivinnen, maar één was een uitzondering en had een ei gelegd tijdens het inkorven. Althans, ik merkte een ei op in de mand bij thuiskomst.

Normaal had ik dat zeker gevoeld bij het inkorven, want dan heb ik ze in de hand en voel ik hoe ze erbij staan. De duivin was dan zeker mee huiswaarts gegaan, maar in een coronajaar mag je ze dus niet zelf aangeven.

Dat weekend was er een zware midfondvlucht en ze kwam als laatste aan. Toen was het gelijk duidelijk wie dat ei had gelegd. Ze zat lusteloos op de grond alsof ze van Barcelona thuiskwam. En inderdaad, er zat een ei op. Ik ben er zelf mee aan de gang gegaan. In warm water gehouden, bij de kachel gezet, maar niets hielp.

De dag erna verslechterde haar toestand en ben ik naar een liefhebber in een naburig dorp gegaan. Hij had het ei er snel af, maar de dag erna stierf ze alsnog. Ik had op de dag van thuiskomst gelijk naar hem moeten gaan in plaats van zelf van alles proberen. Ze had 5x top 10 NPO/provinciaal gespeeld met een 1e provinciaal, dus ik baalde er wel van.

Dat dit niet mijn laatste fout was, weet ik zeker. Ervan leren doe ik echter wel, want het overkomt me nooit een tweede keer.

EENVOUD

Ik bedrijf de duivensport op hoog niveau en daar horen buiten topduiven ook een topbegeleiding- en verzorging bij. Uiteraard zo simpel mogelijk, en daarom heb ik de in mijn ogen essentiële grondstoffen voor duiven in slechts een paar producten verwerkt.

Wie inmiddels Prestavit en straks ook Octavit geeft, hoeft geen extra vitaminen te geven. Die zitten hier voldoende in en zijn bovendien direct opneembaar. Dit in tegenstelling tot vitaminen die je in het water gooit, die verliezen gelijk hun waarde. De Origanum Red is een topproduct wat ik jaarrond geef. Als je hier net mee begint, zie je na enkele weken gebruik de werking ervan terug aan de perfecte mest en glanzende, zachte pluimen.

Ik maak het voer de avond ervoor in een afsluitbare emmer aan, zodat het de dag erop goed gedroogd is. Duiven eten namelijk liever droog dan vochtig voer. Op iedere kilo voer doe ik een stenen pikpot gevuld met Champions Mineralenmix. Daaroverheen dus 10 ml Origanum Red en tweemaal per week 1 afgestreken maatschep Prestavit.

Deze producten gaan prima samen, dat is bij de ontwikkeling uitgebreid getest door alles op kweek te zetten. Een tip van mijn kant: geef ook zeker de gespeende jongen tweemaal per week Prestavit, want deze gevitamineerde eiwitten zorgen voor een perfecte opgroei.

Ook de Champions Mineralenmix heb ik samengesteld op basis van eenvoud en de dagelijkse behoefte van een duif. Er zit ruim voldoende grit en roodsteen in, dus die hoef je niet meer los toe te voegen als je al dagelijks de emmer verstrekt. Maar er zit natuurlijk nog veel meer in zoals houtskool, biergist, soja en mineralenkorrels.

In deze emmer zitten geen poeders, maar geperste korrels zodat alles daadwerkelijk wordt opgegeten. De korrel lijkt op roodsteen, dus al het rode wat je in de emmer ziet is beslist niet allemaal roodsteen maar ook geperste korrels.

Zo heb ik ook de NPO-mix samengesteld destijds. Hennep, pinda’s, energierijke zaden, snoepzaad… Dit hoeft allemaal niet meer los verstrekt te worden omdat het allemaal al goed geportioneerd in de NPO-mix zit.


15 JAN HET LOOPT ZOALS HET LOOPT

De kweekduiven leggen momenteel bij. De eerste duiven hadden op 4 december hun eerste ei van de eerste ronde en op 11 januari hun eerste ei van de tweede ronde.

Als je duiven gezond zijn verloopt alles vanzelf en daar streef ik ook naar. Dat is de reden waarom ik mijn duiven dicht bij de natuur houd en in een natuurlijke basisgezondheid en bijproducten geloof.

De jongen groeien als kool en de uitwerpselen kan ik desnoods met de hand wegnemen. Jongen met slechte dunne mest ken ik niet. Dat soort jongen krijgen teveel water of zout binnen of er mankeert wat aan hun gezondheid.

Mijn kweekduiven zitten dag en nacht buiten achter gaas, dus de hokken zijn in deze dagen zeker niet droog te noemen. Daar kunnen ze echter prima tegen.

De vliegduiven doen het ook voortreffelijk, alles zit gepaard en op de juiste bak. Ik verwacht daar de eerste eitjes dit weekend of begin volgende week. De hokken van de vliegduiven staan overdag ook wagenwijd open. De plafonds gaan nooit dicht, alleen wanneer ik ze uitrook.

Voor de duivenmelker is het geen pretje op het hok met deze temperaturen. Met mijn rugklachten kan ik sowieso niet tegen vocht of kou. Ik verzorg daarom in de winter maar eenmaal daags. Nu er jongen liggen voer ik wel tweemaal daags en ga ik ’s middags met de gieter nog eens langs de drinkpotten.


14 JAN VLIEGEN JA OF NEE?

Kleine kans dat we begin april gaan vliegen, denk ik. Dat zal eerder mei worden. In een versneld programma zoals vorig jaar kan ik me echter prima vinden. Enkele vitesse vluchten, daarna midfond en vervolgens dagfond één vlucht per weekend. Voor mij is dat prima, ik pleit al jaren om alle duiven op één dag in te manden en niet op donderdag én vrijdag.

Ook het versnelde jonge duivenprogramma was prima, we hadden op 19 september gewoon prachtig weer. Zoals alle jaren is september beter dan juli want dan is het vaak te warm of te nat. Daarbij lijkt mij dat er de laatste jaren nooit zo weinig jongen zijn verspeeld als vorig jaar, iets voor het NPO-bestuur om zich mee bezig te houden in plaats van allerlei financiële kwesties.

Op de website van GPS-Auctions staat nog een geschonken bon op nummer #23. Ook de bon van John van Dongen uit Roosendaal is aan te bevelen, vaak ondergewaardeerd maar zeker de beste speler van de RCC.

Het is beschamend hoe sommige verkoopsites liefhebbers als ware kampioenen ophemelen terwijl er in zijn of haar samenspel liefhebbers zijn die 10x beter hebben gevlogen. Ik hoop niet dat deze vorm van onwaarheden verspreiden de toekomst heeft.

Vroeger heb ik daar eens een meningsverschil over gehad met een medewerker van een uitgever van een duivenkrant. Er werd toen niets gepubliceerd over mijn twee NPO-zeges. Wel werd er een reportage geplaatst over de persoon die de 2e won en het jaar erop de 11e. Waarom? “Die ligt commercieel beter in de markt”, werd me door diezelfde medewerker verteld. Daar stond ik dan als 30-jarige knaap.SPONSOREN

 

Bonnenverkoop.nl

 

 
 
 

GESPONSORDE LINKS

Logo of the Loft

EENHOKSRACEN

 

 

 

 

 

DUIVENTRANSPORT

MAGAZINES

TOPPERS IN BEELD

Combinatie Kroesen uit Klazienaveen

Drukt neus aan het venster met diverse kampioenschappen in afdeling 10. Als we de klok zeg maar 10 jaar terug zetten ...

Topper in beeld

Theo Streefkerk en zoon, Ameide - ...

Inleiding Theo Streefkerk is een heel bekende naam onder de mannen van het zware labeur. Iedereen heeft zijn naam ...

Topper in beeld

Klip - Verhagen, Rotterdam

Klip – Verhagen (Rotterdam) Wat kunnen we nog schrijven over deze combinatie. Al jaren staan ze aan de top van de ...

Topper in beeld

KEEK OP DE WEEK

Hallo allemaal - Evelien's journaal -

Wanneer ik deze tekst op papier zet is het al weer 2 februari en het nieuwe jaar reeds een maand oud. Ik kreeg ...

Evelien's Journaal

Einde bijzonder jaar in lockdown - ...

Hallo beste lezers, Voor dit keer eens geen duivennieuws. Vandaag is het 20 december en gaan we langzaamaan ...

Evelien's Journaal

Het is herfst.. - Evelien's journaal -

. De regen valt rijkelijk, alles is nat en smerig, kortom het is echt herfst buiten. De dagen worden langer dus ook ...

Evelien's Journaal

COLUMNS

Opleren - Ad Schaerlaeckens -

Of het weer is om op te leren? Dan moet het minstens 12 graden zijn beweerde vdH altijd. En dat was een wijs iemand. ...

Ad Schaerlaeckens

R.I.P. Cor Leytens - Ad Schaerlaeckens ...

Een van de nadelen van ouder worden is dat steeds meer mensen uit je (soms naaste) omgeving komen te ontvallen. Toen ...

Ad Schaerlaeckens

Tijd vooruit > -;) - Ad Schaerlaeckens ...

Barst komende nacht de 'Engelse bom' in Amerika bij Oprah W? Onderstaande schreef ik begin deze eeuw al: ...

Ad Schaerlaeckens

STEL JEZELF VOOR

Francois Moors - Melsele

Stelt ..  

Stel jezelf voor

Hennie Beumer

Stelt....

Stel jezelf voor

Aurelio padovano uit Breukelen - Stelt ...

Stel jezelf voor

W. Vink en Zoon - Stellen zichzelf voor

Stel jezelf voor